Η 93χρονη Melpomeni Dina, από την πόλη της Βέροιας , γνώρισε για πρώτη φορά το 2019 τους απογόνους μιας εβραϊκής οικογένειας που βοήθησε να σωθεί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Ένας προς έναν, οι 40 απόγονοι της οικογένειας Mordechai έσκυψαν και αγκάλιασαν θερμά την ηλικιωμένη Ελληνίδα στην οποία οφείλουν την ίδια τους την ύπαρξη. Είπε: «Οι αδερφές μου και εγώ δεν ήμασταν ηρωίδες, ήμασταν άνθρωποι και αυτό που συνέβαινε ήταν απάνθρωπο
Περίπου 75 χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν. Ποτέ δεν ξέχασαν όμως τι έκανε αυτή η γυναίκα για εκείνους. Τους βοήθησε να σωθούν από το Ολοκαύτωμα.
Μια 92χρονη γυναίκα από τη Βέροια συνάντησε για πρώτη φορά δύο από τα μέλη οικογένειας Εβραίων που, μαζί με τις αδελφές της, τους βοήθησαν να γλιτώσουν από το Ολοκαύτωμα. Οταν η Μελπομένη Ντίνα συνάντησε τη Σάρα Γιανάι και τον αδελφό της Γιόσι Μορ, η συγκίνηση ήταν έκδηλη και από τις δύο πλευρές.
«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις αυτό το συναίσθημα. Είναι πολύ συγκινητικό για όλους μας να συναντιόμαστε ξανά», δήλωσε η Γιανάι στο BBC. «Κρυφτήκαμε στο σπίτι της. Εσωσε όλη την οικογένειά μου, έξι ανθρώπους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν για εκείνη, για την οικογένειά της να μας κρατήσει. Εσωσε τη ζωή μας».
Πώς τους έσωσαν από το Ολοκαύτωμα
Η Μελπομένη Ντίνα, έφηβη τότε, μαζί με τις δύο αδελφές της έκρυψαν τα έξι μέλη της οικογένειας Μορντεχάι στο σπίτι τους. Μάλιστα, κάποια στιγμή, όταν ένα από τα παιδιά της οικογένειας- ο 6χρονος Σαμουήλ- αρρώστησε βαριά, οι αδελφές το πήγαν στο νοσοκομείο, παρότι ρίσκαραν να αποκαλυφθούν. Δυστυχώς, το παιδί πέθανε λίγες ημέρες αργότερα.
Οταν η κρυψώνα αποκαλύφθηκε, οι τρεις αδελφές βοήθησαν τα μέλη της οικογένειας Μορντεχάι να διαφύγουν προς ξεχωριστές κατευθύνσεις. Αργότερα, η οικογένεια Εβραίων συναντήθηκε ξανά και έφυγε για το Ισραήλ. Εκεί, στο μουσείο Ολοκαυτώματος, έγινε η συγκινητική συνάντηση με τη γυναίκα που τους έσωσε τη ζωή. Μάλιστα, τα δύο μέλη της εβραϊκής οικογένειας έφεραν μαζί τα 20 παιδιά και εγγόνια τους, για να γνωρίσουν τη μία από τους σωτήρες τους.
«Ημασταν οικογένεια. Ευχαριστώ τον Θεό που με κράτησε ζωντανή για να τους ξαναδώ. Οι αδελφές μου κι εγώ δεν ήμασταν ηρωίδες, ήμασταν άνθρωποι και αυτό που συνέβαινε ήταν απάνθρωπο», δήλωσε η Μελπομένη Ντίνα, που το 1994 τιμήθηκε με τον τίτλο «Δίκαιος των Εθνών», που το Γιαντ Βασέμ, το μουσείο στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, απονέμει σε όσους έσωσαν ζωές Εβραίων.
Βίντεο: Η συγκινητική συνάντηση