0
Ένα από τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα, είναι το βάψιμο των αυγών. Σύμφωνα με την παράδοση, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού αλλά και την Ανάσταση, ωστόσο σε πολλούς αρέσει να πειραματίζονται με χρώματα και σχέδια.
Μετά το βάψιμό τους και για τις επόμενες ημέρες στα πασχαλινά τραπέζια μικροί και μεγάλοι επιδίδονται στο τσούγκρισμά τους.
Το βάψιμο των αυγών, ωστόσο, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θέλει προσοχή στον χρόνο που θα αφήσουμε τα αυγά μας να βράσουν, ώστε να μην σπάσουν καθώς, επίσης, και στον χρόνο που θα τα αφήσουμε μέσα στο μπολ με τη βαφή.
Πόση ώρα βράζουμε τα αυγά;
- Τοποθετούμε τα αυγά σε μια κατσαρόλα (όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί θα σπάσουν) και τα καλύπτουμε με νερό.
- Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια αφήνουμε τα αυγά να βράσουν για περίπου 15 λεπτά αν είναι μεγάλα, 12 λεπτά για μέτρια αυγά και 18 λεπτά για πολύ μεγάλα αυγά.
- Βυθίζουμε σε κρύο νερό ή τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
- Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη βαφή ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσουμε τον χρόνο που απαιτείται να τα αφήσουμε βυθισμένα μέσα στο μπολ. Συνήθως απαιτούν τρία λεπτά.
- Φοράμε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια μας.
- Στη συνέχεια βγάζουμε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.
- Στεγνώνουμε και από το περιττό χρώμα. Μόλις στεγνώσουν γυαλίζουμε τα με ελαιόλαδο.
Μυστικά για σωστό βάψιμο αυγών
- Διαλέγουμε αβγά ημέρας (τα πιο φρέσκα που θα βρούμε), μεσαίου μεγέθους, διότι τα μεγαλύτερα σπάνε ευκολότερα.
- Δεν βάφουμε ραγισμένα αβγά.
- Η βαφή με ζεστό νερό δίνει εντονότερες αποχρώσεις, ενώ η βαφή με κρύο νερό, αν και είναι πιο γρήγορος τρόπος, δίνει χρώματα πιο ανοιχτά και χωρίς ομοιομορφία.
- Αν πρόκειται να βάψετε βιολογικά αβγά, πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε οικολογική βαφή, διότι αν τα βάψετε με συμβατική βαφή, χάνουν ουσιαστικά την ιδιότητά τους.