Βασίλης Κολοβός: Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τον συγκεκριμμένο ηθοποιό, καθώς οι περισσότεροι ρόλοι του ήταν δεύτεροί. Γεννήθηκε στην Φθιώτιδας 10 Δεκεμβρίου 1946, είναι Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας επτά βιβλίων. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά αξιόλογα έργα του σινεμά, σε παραστάσεις του θεάτρου και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στο σίριαλ Μαρίνα Αυγέρη, με πρωταγωνίστρια τη Τζένη Καρέζη.
Βασίλης Κολοβός: Τα πρώτα βήματα στην υποκριτική
Κατά τα νεανικά του χρόνια άσκησε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα, κυρίως απασχολούμενος σε οικοδομικές εργασίες. Παράλληλα, όμως, σπούδαζε υποκριτική. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (1967). Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συμμετείχε σε ψυχαγωγικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίσθηκε το 1971 στη σκηνή με το θίασο των Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου στο θέατρο “Αθήναιον” στην παράσταση Το μεγάλο μας τσίρκο.
Την ίδια χρονιά έπαιξε για πρώτη φορά και στον κινηματογράφο, ερμηνεύοντας ρόλο στην ταινία Σέργιος και Άννα του Νίκου Αβραμέα, μαζί με τις Ίλυα Λιβυκού και Ελένη Θεοφίλου. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, όπως των Στέφανου Ληναίου – Έλλης Φωτίου, Μάνου Κατράκη, Μαριέττας Ριάλδη κ.α.
Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά αξιόλογα έργα του σινεμά, σε παραστάσεις του θεάτρου και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στο σίριαλ Μαρίνα Αυγέρη, με πρωταγωνίστρια τη Τζένη Καρέζη.
Βασίλης Κολοβός: Η συγγραφή βιβλίων
Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό (σε διάφορες θέσεις, αναπτύσσοντας μεγάλη δραστηριότητα, σαν πρόεδρος (κατά καιρούς) ή γεν. γραμματέας τόσο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Θυμάσαι, πατέρα;”, κυκλοφόρησε το 1994. Το δεύτερο, με τίτλο “Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα”, το 1998, οι “Αγίες των ημερών τους” το 2001, “Το καλοκαίρι μάς προσπέρασε” το 2003 και το “Μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ” το 2007. Το “Θυμάσαι, πατέρα;” επιλέχθηκε το 1998 να είναι για τέσσερα χρόνια η βασική διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαζί με τον “Επιτάφιο” του Ρίτσου, την “Αυλή των θαυμάτων” του Καμπανέλλη και τη “Σαρκοφάγο” του Ιωάννου.
Επισκέφθηκε το Σίδνεϊ τέσσερις φορές, προσκεκλημένος από την εκεί ελληνική κοινότητα. Μίλησε στα παιδιά για το βιβλίο του και έδωσε τις διαλέξεις: “Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ειρήνης”, “Η Επανάσταση του ’21 και ο στρατηγός Μακρυγιάννης”, “Κώστας Βάρναλης, ο οδηγητής του λαού μας” και “Φώτης Αγγουλές, ο λαϊκός μας ποιητής”.
Βασίλης Κολοβός: Ο ρόλος του στο “Ποιός Παπαδόπουλος”
Ο πατέρας του Γιάννη. Χιουμορίστας και καλοπερασάκιας. Ακόμα και σ’ αυτή την ηλικία το «ματάκι του παίζει». Λάτρης του γυναικείου φύλου. Παλαιό φρικιό, αλλά με νεανικό μυαλό και ευπροσάρμοστος σε κάθε συνθήκη. Την περίοδο της Χούντας ανέπτυξε δράση, έριξε, αλλά και έφαγε πολύ ξύλο, παρά τη συνωνυμία του με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, που μάλλον τον ταλαιπώρησε περισσότερο παρά του άνοιξε πόρτες. Είναι κατά του κράτους, της κυβέρνησης, της αστυνομίας, των τραπεζών και γενικώς οποιασδήποτε εξουσίας.
Όταν ο Γιάννης του ζήτησε να έρθουν να μείνουν πίσω στο σπίτι μαζί του, δεν χάρηκε και πάρα πολύ. Του άρεσε η ησυχία του και η βολή του, αφού «δεν θέλει τους τρελούς στο κεφάλι του». Κι ας είναι ο πιο τρελός απ’ όλους. Με τα πολλά, κατέληξε να θρέφει για αρκετό καιρό ολόκληρη την οικογένεια του αχαΐρευτου του γιου του με μια συνταξούλα των 800 ευρώ. Ενδόμυχα χαίρεται που αναγκαστικά τους έχει μαζί του. Καλή-καλή η μοναξιά, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό να έχεις κάποιον για να βρίζεις. Λύνει μανιωδώς Sudoku -για να αποφύγει την άνοια- και είναι σαν να έχει μάτια και στην πλάτη.