Καφενές του Αη Γιώργη: Η συνηθεία να πηγαίνεις για καφέ και να σου φέρνουν το καφέ έτοιμο, είναι κάτι φυσιολογικό. Σε ένα χωριο της ορεινής Αρκαδίας, στα Λάτσα βρίσκεται ένας μικρός καφενές του Αη Γιώργη, ξεχωριστός.Εκεί δεν εισαι μονο πελατης…εισαι και καφετζης και μπουφετζης και οτι μπορεις να φανταστεις. Θα φτιαξεις μονος σου τον καφε , θα βαλεις μονος σου το τσιπουρακι, το ουζακι, μέχρι και το λουκουμακι για γλυκο..καθως εδω δεν υπαρχει καποιος για να σε εξυπηρετησει.
Αρκαδία: Η εκκλησία του Αη Γιώργη και ένα καφενείο σαν λαογραφικό μουσείο
Η μεγάλη πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει στο κέντρο της και είναι χτισμένη το 1876. Μία μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με ωραία θέα και ένα υπεραιωνόβιο πλάτανο, δημιουργεί το σκηνικό, ενώ παρά δίπλα στο παλιό σχολείο, έχει γίνει μία προσπάθεια να μετατραπεί σε ξενώνα. Εδώ σε αυτή την πλατεία κάθε καλοκαίρι, τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το πανηγύρι του χωριού, που λειτουργεί και σαν μία καλή ευκαιρία να μαζευτούν όλοι όσοι κατάγονται από εδώ.
Στους τοίχους είναι κρεμασμένες εικόνες από το παρελθόν του χωριού, υφαντά, αλλά και κάποιες προσωπογραφίες. Ένα παλιό ραδιόφωνο – κασετόφωνο, στη μία πλευρά, τάβλι, χαρτιά και διάφορα άλλα επιτραπέζια, που κανείς μπορεί να φανταστεί μια εικόνα με γεμάτο παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αρκαδία: Ο καφενές χωρίς τιμές
Δίπλα στον πάγκο της κουζίνας, βρίσκεται ένας κουμπαράς, όπου μία ταμπέλα γράφει «ταμείο». Ακριβώς από πάνω μία άλλη μικρή πινακίδια μας προτρέπει να αφήσουμε κάτι ως ένδειξη προσφοράς, «εδώ ρίχνετε κάθε σας οικονομική προσφορά για την συντήρηση του ιστορικού μας καφενείου.»
Φτιάχνουμε τους καφέδες μας και καθόμαστε στις πολύχρωμες ξύλινες καρέκλες. Τα πράγματα στου τοίχους είναι τόσα πολλά που κάθε λίγο, βλέπω και κάτι ακόμη που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ήπιαμε τον καφέ, πήραμε και από ένα λουκούμι, τακτοποιήσαμε τα πράγματα, και είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε. Το καφενείο της Λάστας ήταν μία ωραία έκπληξη.