Υψώματα Γκολάν: Ανακαλύφθηκε Βωμός Με Ελληνική Επιγραφή Στον Θεό Πάνα Και Φρούριο 3.000 Ετών
Το Kfar Nefach στα Υψώματα του Γκολάν αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο δημοφιλούς συζήτησης, χάρη σε μια δημοφιλή νέα δραματική σειρά για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
Αλλά τον περασμένο μήνα, οι αρχαιολόγοι της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που ανέλαβαν τις ανασκάφηκες στο Γκολάν ανακάλυψαν έναν βράχο που ήταν χαραγμένος με το όνομα “Kfar Nefach” – στα Ελληνικά – περίπου 1.700 χρόνια πριν.
Ο βράχος σκάφτηκε ως μέρος των προετοιμασιών για την κατασκευή αγωγού νερού. Ο αγωγός Nefach-Kidmat Zvi σχεδιάζεται να χρησιμεύσει ως η κύρια παροχή νερού για βάσεις IDF στα υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και στην πόλη Katzrin.Φοιτητές από τις προ-στρατιωτικές ακαδημίες Maayan Baruch και Kela-Alon και τοπικοί εθελοντές συμμετείχαν στο σκάψιμο που αποκάλυψε το βράχο που ήταν χαραγμένος με ελληνικά γράμματα. Είχε χρησιμοποιηθεί για να καλύψει έναν τάφο. Ο Δρ Danny Syon του IAA και ο καθηγητής Haim Ben David του Kinneret Academic College αποκωδικοποίησαν τη γραφή.
“Η επιγραφή, η οποία αναφέρει το όνομα Kfar Nefach, σκαλίστηκε σε έναν βράχο που χρησιμοποιείται ως δείκτης ορίου. Αυτές οι πέτρες σκαλίστηκαν την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, περίπου το 300 μ.Χ., στα σύνορα των χωριών για φορολογικούς σκοπούς . Ο Νεφάχ ήταν το όνομα του συριακού χωριού που βρισκόταν εδώ μέχρι τον εξαήμερο πόλεμο και το όνομα του στρατοπέδου του IDF, το οποίο είναι ακόμα εδώ , “είπαν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ονόματα επέζησαν συνήθως χάρη στη συνεχή εγκατάσταση και διατηρούνται από τη μια γενιά στην άλλη. Ωστόσο, είπαν ότι δεν υπήρχε τέτοιος συνεχής πληθυσμός στο Nefach, το οποίο ήταν άποικο από την εποχή του Βυζαντίου, πριν από 1.500 χρόνια, μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με εξαίρεση την περίοδο του Mamluk του 13ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ.
Στον χώρο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μια πέτρα στην οποία είναι χαραγμένες φιγούρες, από τα μπράτσα των οποίων εκτείνεται κάτι που μοιάζει με κέρατα πιθανότατα αφιερωμένη στο θεό Πάνα, καθώς και το αγαλματίδιο μιας γυναίκας που κρατά ένα μουσικό όργανο, πιθανόν ένα τύμπανο. Παρόμοια τεχνουργήματα είχαν βρεθεί και σε έναν άλλον αρχαιολογικό χώρο, εκείνον της Βηθσαϊδά, η οποία «σχετίζεται με την πρωτεύουσα του βασιλείου της Γεσουρί».
Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα φρούριο ηλικίας περίπου 3.000 ετών, στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, το οποίο ενδέχεται να είχε οικοδομηθεί από συμμάχους του βασιλιά Δαβίδ.