Ζωζώ Σαπουντζάκη: Αν την χαρακτηρίζαμε ως απλή ηθοποιό, θα ήμασταν άδικοι, αφού η μεγάλη κυρία του θεάτρου είναι εξίσου ταλαντούχα στο τραγούδι, την σκηνική παρουσία και το χορό. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933 και είναι μία show woman με πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού.
Ζωζώ Σαπουντζάκη: Η ζωή μιας star
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη δεν ήταν ηθοποιός, δεν ήταν τραγουδίστρια, δεν ήταν χορεύτρια. Στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να την κατατάξει κανείς σε ένα είδος, γιατί ήταν ένα είδος από μόνη της.
Η Ζωή (Ζωζώ) Σαπουντζάκη γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1933 στη Θεσσαλονίκη, από πατέρα Κωνσταντινουπολίτη και μητέρα Σμυρνιά. Μαζί με την αδελφή της Βάσω ήταν γνωστές ως «Σαπουντζάκια», διασκεδάζοντας για αρκετά χρόνια με τα νούμερά τους μικρούς και μεγάλους. Ήταν τέτοια η γλύκα της, ώστε ύστερα από μία περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη το πρόσωπό της μπήκε στο χαρτί περιτυλίγματος μιας σοκολάτας!
Το σπίτι τους βρισκόταν στην οδό Τσιμισκή 61, απέναντι από τον κινηματογράφο «Τιτάνια». Ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα από την ηλικία των 7 ετών με την ηθογραφία του Ελευθεριάδη Το αγρίμι μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Βάσω, στο «Θέατρο του Λευκού Πύργου». Οι δυο αδελφές υπήρξαν θεατρικό δίδυμο, αποκαλώντας τους εαυτούς τους «το κουκί και το ρεβίθι». Η Βάσω σταμάτησε νωρίς από το θέατρο γιατί παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, η Ζωζώ συνέχισε από κει και ύστερα μια θεατρική και κινηματογραφική καριέρα. Γείτονάς της ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο οποίος, μάλιστα, ήταν αυτός που της έμαθε να χορεύει. Ύστερα γνώρισε τον Κριστιάνο στο καμπαρέ «Αρζεντίνα» όπου της έμαθε κλακέτες.
Οι θιασάρχες της εποχής όταν ανέβαιναν στη Θεσσαλονίκη είχαν να λένε για τα Σαπουντζάκια και πολλές φορές προσπάθησαν να τα κατεβάσουν μόνιμα στην Αθήνα. Η αδελφή της, η Βάσω, σε πολύ νεαρή ηλικία γνώρισε έναν αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας και τον παντρεύτηκε. Έτσι, η Ζωζώ συνέχισε μόνη της στο χώρο του θεάματος και με το μπρίο, την ομορφιά και την τσαχπινιά της, έπλασε τον μύθο που την ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη με τον Αλέξανδρο Ωνάση
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν και κατέβηκε στην Αθήνα, η Ζωζώ Σαπουντζάκη κυριαρχούσε στις θεατρικές σκηνές της επιθεώρησης και αργότερα στις πίστες των νυχτερινών κέντρων. Έμαθε στον Έλληνα να τα σπάει όταν διασκεδάζει, πήρε το μικρόφωνο και κατέβηκε στον κόσμο και τραγούδησε μαζί του, ανέβηκε στα τραπέζια, προκάλεσε όσο λίγες. Ήταν ένας σκέτος πειρασμός για τους άνδρες εκείνης της εποχής.
Ζωζώ Σαπουντζάκη: Η ανοδική πορεία και η μεγάλη καριέρα
Στα νυχτερινά μαγαζιά όπου εμφανιζόταν έκανε το προσωπικό της σόου, φορώντας πανάκριβες τουαλέτες, φτερά και πούπουλα, λαμπερά ρούχα, που πάντα όμως τόνιζαν τα πλούσια θέλγητρά της. Εκεί σύχναζε η ελίτ της χώρας, από πολιτικούς και μεγαλοεπιχειρηματίες έως κοσμικούς και καλλιτέχνες. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον γιο του Αλέξανδρο που δήλωνε ερωτευμένος μαζί της μέχρι τον Σταύρο Νιάρχο, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου και πολλούς άλλους. Λέγεται ότι όταν έβγαινε να τραγουδήσει, συνήθως της πέταγαν περιστέρια και της έστελναν μέσα σε σπιρτόκουτα λίρες!
Η μητέρα της σε ρόλο μάνατζερ ζητούσε πάντα πολλά χρήματα για να υπογράψει συμβόλαιο για ταινία ή δίσκο. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που στην Ελλάδα δεν συμμετείχε σε πολλές ταινίες. Η καριέρα της στην Αμερική και την Κωνσταντινούπολη υπήρξε σημαντική. Στην Αμερική βρέθηκε απλά για να «πικάρει» ένα παλιό της φλερτ, ενώ στην Πόλη είχαν κυκλοφορήσει ακόμα και σοκολατάκια με τη φωτογραφία της.
Την εποχή που τη φώναζαν «βασίλισσα της νύχτας» κάποιος την αποκάλεσε παχουλή και από τότε έβαλε στόχο και έχασε τα περιττά κιλά.
Στον κινηματογράφο λιγοστές ήταν οι εμφανίσεις της, μόλις 11. Η πρώτη παρουσία της ως τραγουδίστρια ήταν στην κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται» (1953) και ως ηθοποιός στην κωμωδία του Ορέστη Λάσκου «Νύχτες στο Μιραμάρε» (1960). Η πλέον χαρακτηριστική της παρουσία είναι στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ο ξυπόλητος πρίγκηψ» (1966), όπου παίζει, χορεύει και τραγουδάει (το περίφημο «Μια με θέλεις μια με διώχνεις»), αποδεικνύοντας γιατί έγραψε ιστορία στο χώρο του θεάματος. Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2016, στην ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς».
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη με τον Κώστα Βουτσά στην ταινία «Ο ξυπόλητος πρίγκηψ» (1966)
Ζωζώ Σαπουντζάκη: Η προσωπική ζωή της star
Ο Ωνάσης δήλωσε ότι έτρεμε όταν τη φίλησε και ο Νιάρχος είπε ότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία της. Η μαμά της όμως ήθελε να πάρει επιστήμονα.
Επιθυμητή όσο λίγες γυναίκες στην εποχή της, ανέβηκε δύο φορές τα σκαλιά της εκκλησίας. Το 1951 με τον γιατρό Γιώργο Χατζηπαρασκευά, με τον οποίο χώρισε ύστερα από τρεις μήνες θυελλώδους συμβίωσης και το 1973 με τον δικηγόρο Ανδρέα Πολίτη, με τον οποίο έζησε 23 χρόνια μέχρι το θάνατό του.Σε συνέντευξή της παραδέχτηκε ότι έχει περάσει μία αποβολή παιδιού.
Ζωζώ Σαπουντζάκη: Η πυρκαγιά στην Κινέτα
Τα χρόνια της ακμής της η Σαπουντζάκη αποφασίζει να χτίσει ένα σπίτι στην Κινέτα με τα περίφημα 139 σκαλιά που φρόντιζε να ανεβαίνει καθημερινά ώστε να διατηρεί τη σιλουέτα της, όπως η ίδια έχει δηλώσει. Η φωτιά του Ιουλίου του 2018 κατακαίει την Κινέτα (συνολικά 60.000 στρέμματα) και μαζί και το σπίτι της Σαπουντζάκη. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και η ίδια, από τη φωτιά σώθηκε μόνο ένα μέρος από το βεστιάριο της με τις περίφημες τουαλέτες της
Ζωζώ Σαπουντζάκη: Οι δικαστικές διαμάχες
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, η Ζωζώ Σαπουντζάκη μπλέχτηκε σ’ ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, που απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και παραλίγο να την καταστρέψει κοινωνικά και οικονομικά. Ο λογιστής της «Πειραϊκής-Πατραϊκής» Θύμιος Παπαναστασίου, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό, καταχράστηκε από την εταιρεία του το ποσό των 15 εκατομμυρίων δραχμών.
Συγκεκριμένα μάλιστα, το 1968 κατηγορήθηκε για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και ψευδορκία εξαιτίας ενός συντρόφου της, του Ευθυμίου Παπαναστασίου, ο οποίος ως λογιστής της Πειραϊκής Πατραϊκής, καταχράστηκε χρήματα της εταιρείας. Στο στόχαστρο βρέθηκαν η νεόδμητη, τότε, οικία της στην Κινέτα, κοσμήματα, μία Mercedes και 10 άλογα ιπποδρόμου, τα οποία ο σύντροφος της δώρισε στον αδερφό της Σαπουντζάκη. Σύμφωνα με την Πειραϊκή Πατραϊκή οι αγορές αυτές προήλθαν από χρήματα που καταχράστηκε ο Παπαθανασίου το 1964 από την Εταιρεία, τα οποία υπολογίστηκαν σε 15 εκ. Δραχμές.
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη διέψευσε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν ήταν επισήμως αρραβωνιασμένοι, ότι τον γνώρισε το 1966 και όχι το 1964 και ότι το σπίτι, τα κοσμήματα και τα άλογα, προέρχονταν από τις μεγάλες αμοιβές που λάμβανε ως πρώτο όνομα της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο αδελφός της Θεόδωρος Σαπουντζάκης έδειχνε ατάραχος, ενώ η ηθοποιός είχε αρκετά ξεσπάσματα και μια λιποθυμία. Πλήθος κόσμου και γνωστών καλλιτεχνών μαζεύονταν καθημερινά για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Πολλοί καλλιτέχνες υποστήριξαν την Ζωζώ Σαπουντζάκη, η οποία συνεχώς τόνιζε ότι το μόνο που έχει δεχτεί από αυτόν είναι τα κοσμήματα του αρραβώνα τους. Τελικά, έπειτα από μήνες το δικαστήριο καταδίκασε τη δημοφιλή ηθοποιό σε 5 μήνες φυλάκιση για ψευδορκία, αλλά την αθώωσε για τη βίλα. Ο αδερφός της απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και ειδικότερα για τον στάβλο «Χολαργό» με τα 10 άλογα. Όσο για τα κοσμήματα, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, η Ζωζώ Σαπουντζάκη τα είχε επιστρέψει στον πρώην σύντροφό της, μετά τον χωρισμό τους. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη μπορεί να διακινδύνευσε τη φήμη της, αλλά ενίσχυσε το μύθο της ως μια γυναίκα που μπορεί να καταστρέψει οποιοδήποτε άντρα.