Αυτή η εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη - Fanpage
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αυτή η εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη

Σε ένα βραχώδες κεκλιμένο οικόπεδο 9,000 τ.μ., στην δυτική Νάξο, που έχει στην δυτική του πλευρά θέα προς την παραλία Πλάκα, οι αρχιτέκτονες Ιωάννης Μπαλτογιάννης, Νικόλαος Πλατσάς, Κατερίνα Κρίτου, Ζήσης Κοτιώνης και Φοίβη Γιαννίση. με πολιτικό μηχανικό του έργου την Ροδιανή Καπίρη. σχεδίασαν μια εξοχική κατοικία 280 τ.μ. για μια πενταμελή οικογέν…


Σε ένα βραχώδες κεκλιμένο οικόπεδο 9,000 τ.μ., στην δυτική Νάξο, που έχει στην δυτική του πλευρά θέα προς την παραλία Πλάκα, οι αρχιτέκτονες Ιωάννης Μπαλτογιάννης, Νικόλαος Πλατσάς, Κατερίνα Κρίτου, Ζήσης Κοτιώνης και Φοίβη Γιαννίση. με πολιτικό μηχανικό του έργου την Ροδιανή Καπίρη. σχεδίασαν μια εξοχική κατοικία 280 τ.μ. για μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων και τους καλεσμένους τους.

Οι λειτουργίες της κατοικίας οργανώνονται σε δύο κτιριακούς επιμήκεις επάλληλους όγκους, παράλληλους με την κλίση, που περιέχουν ανάμεσα τους σε ζώνες την αυλή και την πισίνα, αφήνοντας μπροστά από τον κατώτερο και πιο ιδιωτικό όγκο των υπνοδωματίων ένα ανοιχτό μπαλκόνι προς τη θέα,

Η απλή αυτή διάταξη διασχίζεται από μία κάθετη σκάλα πλάτους 3.10 μ., που συνδέει όλα αυτά τα μέρη του σπιτιού μεταξύ τους λειτουργώντας έτσι ως κατακόρυφη είσοδος και διασφαλίζοντας την επικοινωνία στην εξέλιξη της οικίας από άνω προς τα κάτω.

Η κλίμακα προσδίδει θεατρικότητα σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, καθώς επίσης προσφέρεται και ως κάθισμα/ χώρος στάσης που εποπτεύει.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι όλοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα για τη μέγιστη ψύξη του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Απίστευτο κι όμως Αληθινό! Χάσε 10 Κιλά Μέσα σε 10 Μέρες! Μάθε πως!

Όλο το συγκρότημα εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα περιμετρικό τείχος, που περιορίζει και προστατεύει την κατοικία, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο οικόπεδο να είναι μέρος του παρθένου τοπίου.

Παράλληλα με την κλίση οι κτιριακοί όγκοι είναι αυτοί που δημιουργούν μαζί και την μάντρα, ενώ κάθετα σε αυτήν δύο παράλληλοι μαντρότοιχοι επικλινείς εγκιβωτίζουν το σύνολο του συγκροτήματος.

Την κλίση των τοίχων αυτών ακολουθούν και τα φυτεμένα δώματα έτσι ώστε το σπίτι να μεταλλάσσεται σε διαμόρφωση εδάφους παρόμοια με τις ξερολιθιές του κυκλαδίτικου τοπίου.

Η κατοικία σχεδιάστηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Οι στέγες έχουν φυτευτεί, για την ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

 

 

[designhome]

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα…

Αφήστε το σχόλιό σας

More stories