Ελίνα Χατζηχρόνογλου: Η Ελληνίδα Σχεδιάστρια Διαπρέπει Και Σχεδίασε τα Καταστήματα των Swatch και Calvin Klein - Fanpage

Ελίνα Χατζηχρόνογλου: Η Ελληνίδα Σχεδιάστρια Διαπρέπει Και Σχεδίασε τα Καταστήματα των Swatch και Calvin Klein

Ελίνα Χατζηχρόνογλου: Η Ελληνίδα Σχεδιάστρια Διαπρέπει Και Σχεδίασε τα Καταστήματα των Swatch και Calvin Klein

Ελίνα Χατζηχρόνογλου: Η ελληνίδα σχεδιάστρια γεννήθηκε στην Αθήνα από μια μουσική οικογένεια. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έκανε μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο στον τομέα του Interior Design. Μετά τις σπουδές της μετακόμισε στη Φλωρεντία δουλεύοντας δίπλα στον Salvatore Ferragamo. Στη συνέχεια εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid στο Λονδίνο. Μιλάει άπταιτα τέσσερις γλώσσες. Έχει συνεργαστεί με τον Calvin Klein και τον οίκο Davidoff.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της και οι σπουδές της

Η Ελίνα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονα μουσικά ερεθίσματα από την πλευρά του πατέρα της όπου είναι Άρχων Υμνωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μελετητής-συγγραφέας της Βυζαντινής Μουσικής. Ο αδερφός της είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Kick Boxing με πολλές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ήταν μικρή δεν ήξερε με ποιο τομέα ήθελε να ασχοληθεί, για να φτάσει όμως στον “κόσμο” του design σίγουρα έπαιξε ρόλο η επιρροή της μητέρας της όπου με το μαθηματικό μυαλό και την εμπειρία της με τους εφήβους, της έδωσε το κίνητρο να κάνει την αρχή, αλλά και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της.

Το ταξίδι της στον κόσμο του design ξεκίνησε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνεχίστηκε στο Πολυτεχνείου του Μιλάνου, με μεταπτυχιακό στο Interior Design. Όταν έφυγε από την Ελλάδα, είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι θα επέστρεφε για δουλειά αλλά η Ιταλία την κέρδισε. Μόλις τελείωσε τις σπουδές της, η Ελίνα μετακόμισε στη Φλωρεντία όπου εργάστηκε ως Jr. Concept Designer για το Salvatore Ferragamo.

Το κεφάλαιο Λονδίνο και η Zaha Hadid

Λίγο πιο μετά σειρά είχε το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid. Στα 27 της πέρασε το κατώφλι του μεγάλου αρχιτεκτονικού γραφείου, «ένα γραφείο με πάρα πολλούς εργαζόμενους, με πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, πολλές εθνικότητες, υπαλλήλους που έχουν σπουδάσει σε διαφορετικές χώρες», όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της. Ο μύθος μάλιστα λέει πως όποιος δουλέψει στο συγκεκριμένο γραφείο, είναι σα να κάνει μια πολύ σκληρή “στρατιωτική” θητεία και μετά από εκεί θα απολαύσει μια σχεδόν δεδομένη επιτυχία. Η Ελίνα κέρδισε αυτό το στοίχημα κάνοντας την καλύτερη δυνατή αρχή.

Η συνεργασία με τον Calvin Klein

Δύο χρόνια αργότερα, το ταλέντο της εντόπισε το ραντάρ του Calvin Klein και της έγινε πρόταση να μετακομίσει στο Άμστερνταμ, για τη δημιουργία ομάδας concept design. «Έχει νόημα να κοιτάς μόνο προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Η θέση που μου προσφέρθηκε στον Calvin Klein είναι κάτι που θα περίμενα από την καριέρα μου στα 40-45 μου και όχι τώρα. Δεν μπορούσα να πω “όχι”». Σε ένα Σαββατοκύριακο ξενοίκιασε το σπίτι της στο Λονδίνο και έφυγε στο Αμστερνταμ. Φεύγοντας, άφησε την υπογραφή της σε διάφορα έργα, ένα από τα οποία είναι το Opus Tower στο Dubai, ένα κτήριο 19 ορόφων που στεγάζει ξενοδοχείο, γραφεία, κατοικίες και εστιατόρια. Εκεί,ασχολήθηκε με το σχεδιασμό εσωτερικού χώρου των περισσότερων οικιστικών κτιρίων.

Τα τελευταία χρόνια η ζωή της είναι στην Ελβετία. Ξεκίνησε με το σχεδιασμό των καταστημάτων και smoking lounge για τον οίκο Davidoff και τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια είναι διευθύντρια σχεδιασμού του εσωτερικού των καταστημάτων της Swatch.

Η επιστροφή στην Ελλάδα δεν της φαίνεται απίθανη και– όχι ακόμα, φυσικά! Εύχεται να επιστρέψει κάποια στιγμή. «Ίσως τη μέρα που η ελληνική αυθεντία δώσει τόπο στη αξιοκρατία, τη γνώση, την εξειδίκευση και την εμπειρία» έχει πει σε συνέντευξή της. Βέβαια, εδώ και χρόνια συνεργάζεται με ανθρώπους στη χώρα μας, όπως με το Στράτο Ζολώτα κρατώντας έτσι επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και βελτιώνοντας, με το δικό της τρόπο, τη διαμόρφωση και της δικής μας καθημερινότητας. Άλλωστε το ταλέντο και η αισθητική είναι κάτι που έχει σε μεγάλες ποσότητες γι αυτό και αξίζει μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες. Μία από τις συμβουλές που θα έδινε στον νεότερο εαυτό της είναι “Να πιστεύει πιο πολύ στον εαυτό της και να μην αφήσει άλλους ανθρώπους να επηρεάσουν την κρίση της και την πορεία προς τα όνειρά της».

Αφήστε το σχόλιο σας: