30 Χρόνια μετά την Καταστροφή: Δείτε 25 Απόκοσμες Φωτογραφίες από την Πόλη-φάντασμα του Τσερνόμπιλ και θα σας Σηκωθεί η Τρίχα! - Fanpage

30 Χρόνια μετά την Καταστροφή: Δείτε 25 Απόκοσμες Φωτογραφίες από την Πόλη-φάντασμα του Τσερνόμπιλ και θα σας Σηκωθεί η Τρίχα!

Συγκλονιστικές εικόνες της άλλοτε πολυσύχναστη πόλης που τώρα έχει εγκαταλειφθεί και πλέον μοιάζει σαν σκηνή από ταινία τρόμου. Η πόλη Pripyat στην Ουκρανία κάποτε φιλοξενούσε τις οικογένειες χιλιάδων ανδρών και γυναικών που εργάζονταν στον κοντινό πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Αλλά στις 26 Απριλίου 1986, η καταστροφή χτύπησε όταν σημειώθηκε έκρηξη στο εργοστάσιο…

Εν μέσω της εμφανούς φθοράς, δεκαετίες μετά την καταστροφή, η φύση διεκδικεί την πόλη: τα δέντρα μεγαλώνουν μέσα από σπασμένα παράθυρα και το γρασίδι ψάχνει τον δρόμο του προς τα πάνω μέσα από ρωγμές σε εγκαταλελειμμένους δρόμους. Παρόλ’ αυτά, η πόλη θα εξακολουθεί να είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατοίκηση για εκατοντάδες ακόμη χρόνια.

Αυτή είναι η τοποθεσία της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής του κόσμου – όπου σκουριασμένα αυτοκίνητα βρίσκονται ανέγγιχτα από τα ανθρώπινα χέρια, παιδικά παιχνίδια βρίσκονται πεταμένα διάσπαρτα μέσα σε νηπιαγωγεία και το περίφημο σοβιετικό σφυροδρέπανο εξακολουθεί να στέκεται ψηλά.

4

Σήμερα η εγκαταλειμμένη πόλη του Pripyat στην Ουκρανία είναι ένα ερείπιο, όταν οι 50.000 κάτοικοι της εκκένωσαν την πόλη την ημέρα που έγινε η έκρηξη στο κοντινό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ.

5

Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, απόκοσμες νέες φωτογραφίες της πόλης δείχνουν την υποδομή της πόλης και τις περιουσίες των κατοίκων να έχουν ανακτηθεί σιγά σιγά από τη φύση, από τη σήψη και την παρακμή.

Τα δέντρα της πόλης, τώρα αναπτύσσονται ανεμπόδιστα και φτάνουν σε ύψος τις ταράτσες των πολυκατοικιών αντικαθιστώντας αυτό που κάποτε ήταν πολυσύχναστοι δρόμοι.

6

Τα αυτοκινητάκια και η ρόδα σε λούνα παρκ, βρίσκονται ανέγγιχτα από τα ανθρώπινα χέρια για δεκαετίες, σιγά-σιγά αποσυντίθενται δίπλα σε ένα τεράστιο σοβιετικό σφυροδρέπανο.

7

Ένα άλλο κτίριο περιέχει χιλιάδες πεταμένες αντιασφυξιογόνες μάσκες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που χρησιμοποιούνταν αρχικά στον απόηχο της έκρηξης.

8

Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές ανακάλυψαν άγρια πανίδα, που συμπεριλαμβάνει λύκους, άλκες και αγριογούρουνα τα οποία ευδοκιμούν γύρω από το Τσερνομπίλ, δεδομένου ότι η περιοχή εγκαταλείφθηκε από τους ανθρώπους.

8a

Οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών δεν δείχνουν να επηρεάζονται από τη συνεχόμενη ακτινοβολία στη ζώνη αποκλεισμού.

9

Περίπου 116.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν οριστικά από 4.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.600 τετραγωνικά μίλια) στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνοντας τα χωριά και τις πόλεις στην καταστροφή.

10

Τρεις δεκαετίες μετά, μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology έχει βρει μεγάλους πληθυσμούς θηλαστικών στην περιοχή, που είναι και τα πιο ευαίσθητα πλάσματα στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας.

11

Χρησιμοποιώντας ελικόπτερο στις έρευνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πληθυσμοί από τις άλκες, τα ζαρκάδια, τα ελάφια και τους αγριόχοιρους εντός της ζώνης αποκλεισμού είναι παρόμοιοι σε μέγεθος με εκείνους σε τέσσερα αμόλυντα φυσικά καταφύγια στην περιοχή, ενώ οι αριθμοί των λύκων είναι επτά φορές μεγαλύτερη.

12

Και μελέτες που βασίστηκαν σε εντοπισμό πληθυσμών που πάτησαν σε φρεσκο-πεσμένο χιόνι όπως ζαρκάδια, αλεπούδες, αγριογούρουνα και άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων της λύγκα, του πευκοκουνάβου και του ευρωπαϊκού λαγού, ανακάλυψαν ότι οι αριθμοί δεν μειώθηκαν σε περιοχές με υψηλότερη ακτινοβολία.

13

Ενώ μεμονωμένα ζώα μπορεί να επηρεαστούν από την ακτινοβολία, οι συνολικοί πληθυσμοί επωφελούνται από την απουσία των ανθρώπων και το κυνήγι, τη δασοκομία και τη γεωργία.

14

Οι λύγκες, είδος αγριόγατας, έχουν επιστρέψει στην περιοχή, αφού προηγουμένως απουσίαζαν, ενώ τα αγριογούρουνα εκμεταλλεύονται τα εγκαταλελειμμένα κτήρια και τους αχυρώνες για στέγη και τροφή.

18

17

16

15

1

Credits: 9gag

Αφήστε το σχόλιο σας: