Τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία που κατασκευάστηκαν ποτέ, έχουν την τάση να αλλοιώνονται με το χρόνο, ενώ πολλά άλλα προορίζονταν να παραμείνουν μόνο στα σχέδια.
Θέλετε να μάθετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκαν μερικά από τα πιο διάσημα και εμβληματικά κτίρια του κόσμου;
Οι Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος
Αρχικά, οι πυραμίδες της Αιγύπτου, ήταν καλυμμένες με ένα λαμπερό ανακλαστικό στρώμα φτιαγμένο από γυαλισμένο λευκό ασβεστόλιθο. Αυτό ήταν πραγματικά εκθαμβωτικό θέαμα και κατάλληλο σύμβολο του μεγαλείου των Φαραώ (ή, όπως μερικοί ειδικοί ισχυρίζονται, μεγάλες ηλιακές μπαταρίες). Ήταν ορατά από τα βουνά του Ισραήλ ή ακόμα και από το διάστημα. Δυστυχώς, αυτό το εξωτερικό στρώμα καταστράφηκε από έναν ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το 1301. Μπορεί ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των κτιρίων στο Κάιρο μετά την καταστροφή της πόλης από τους Άραβες τον 12ο αιώνα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να περιέλθουν σε τα χέρια των Σταυροφόρων.
Η Βασιλική και Εξαγνιστική Εκκλησία της Αγίας Οικογενείας, Ισπανία
Η κατασκευή αυτού του διάσημου ναού ξεκίνησε το 1882. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν από τον δημιουργό του, Αντόνι Γκαουντί, η κατασκευή θα χρειαζόταν 3-4 αιώνες για να τελειοποιηθεί, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με όσους διαχειρίζονταν το έργο, θα έπρεπε να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές από τους απλούς ενορίτες, για αυτό και άργησε να τελειοποιηθεί. Ευτυχώς, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του σήμερα, η κατασκευή έχει οριστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, σχεδόν ακριβώς 100 χρόνια μετά το θάνατο του ιδιοφυή αρχιτέκτονα.
Το Κολοσσαίο, Ιταλία
Το διάσημο Κολοσσαίο χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ., και πάνω από χίλια χρόνια αργότερα αυτό το θαυμάσιο έργο από τον αρχαίο κόσμο έχει διατηρήσει την αρχική του εμφάνιση. Στη μέση του 14ου αιώνα, ένας ισχυρός σεισμός στη Ρώμη προκάλεσε την κατάρρευση ενός τμήματός του, κυρίως στη νότια πλευρά του. Μετά από αυτό, το Κολοσσαίο άρχισε να θεωρείται πηγή οικοδομικών υλικών για τις νέες δομές. Παρά τις ατυχίες, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής.
Ο Πύργος της Ινδίας, Ινδία
Ο Πύργος της Ινδίας θα ήταν ένας εξαιρετικά ψηλός ουρανοξύστης που επρόκειτο να κατασκευαστεί στην πόλη της Βομβάη. Ήταν το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στη γη μετά το Burj Khalifa στο Ντουμπάι. Ακόμη και ο Τζόρτζιο Αρμάνι εργάστηκαν για το εσωτερικό σχέδιο. Αλλά το 2011, η κατασκευή διακόπηκε.
Ο Παρθενώνας, Ελλάδα
Ο Παρθενώνας είναι το πιο διάσημο αρχιτεκτονικό μνημείο που μας κληροδότησε η αρχαιότητα. Ο ναός χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες για την θεά Αθηνά στο χώρο της Ακρόπολης της Αθήνας, που είχε μια ιδιαίτερα περίπλοκη ιστορία. Σε πολλές περιπτώσεις, υπέφερε από την σκληρότητα των τυράννων, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, τις στρατιωτικές επιθέσεις, τις λεηλασίες, τις πυρκαγιές, τους πυροβολισμούς, και ακόμη και μια μεταμόρφωση ενός χρόνου σε χριστιανική εκκλησία και στη συνέχεια σε τζαμί. Δυστυχώς, προς το παρόν, βρίσκεται σε κατάσταση μερικής καταστροφής.
Burj Al Alam, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Burj Al Alam είναι ένας σούπερ ψηλός ουρανοξύστης, 510 μέτρων και έχει την εμφάνιση κρυστάλλου. Αναμένονταν να ολοκληρωθεί το 2009, αλλά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι εργασίες σταμάτησαν και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν το 2013.
Ο πύργος της ενότητας, Πολωνία
Ο Πύργος της Ενότητας προορίζονταν ως ένα περιφερειακό γραφείο για την πολωνική οργάνωση των Μηχανικών . Η κατασκευή άρχισε το 1975, αλλά, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το έργο σταμάτησε μετά από έξι χρόνια. Από τότε, αυτό το ψηλό κτίριο στην Κρακοβία έχει σταθεί ως μια ζοφερή υπενθύμιση μιας άλλης εποχής. Τώρα, εξετάζεται μια πλήρης ανακαίνιση του πύργου σε ένα ελίτ συγκρότημα κατοικιών.
Credit: Brightside