Στο μυαλό ενός σχιζοφρενή: Έργα τέχνης από ανθρώπους με την ασθένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια έντονη ψυχική διαταραχή της οποίας τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα, από μια μη φυσιολογική κοινωνική συμπεριφορά, μέχρι το να ακούει ο ασθενής φωνές και να μην μπορεί να διαχωρίσει την πραγματικότητα από την φαντασία.

Συχνά, δε, η σχιζοφρένεια συνοδεύει άλλες, λιγότερο σοβαρές ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Περιττό να πούμε ότι, το άθροισμα αυτών των διαταραχών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το 50% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με σχιζοφρένεια καταλήγουν σε κατάχρηση ουσιών, ως μέσο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αλλά υπάρχουν κάποιοι που στρέφονται σε κάτι πολύ λιγότερο επιβλαβές και ταυτόχρονα απελευθερωτικό και εποικοδομητικό για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους: την τέχνη.

Τα ακόλουθα έργα δημιουργήθηκαν από άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Μπορεί μερικά από αυτά να σας σοκάρουν στην όψη, αλλά για τους δημιουργούς τους τα έργα αυτά τους βοηθούν να εξωτερικεύσουν και να απεικονίσουν τα όσα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό τους. Αυτό από μόνο του κάνει την σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητάς τους λίγο πιο υποφερτή για εκείνους.

«Electricity Makes You Float» από την Karen Blair, μια γυναίκα που ζει με σχιζοφρένεια

Προσέξτε την ποικιλία των διαθέσεων στα πλάσματα που ξεπηδούν μέσα από το κεφάλι αυτού του ανθρώπου, αντιπροσωπευτικό σύγχυσης που επιφέρει η σχιζοφρένεια μερικές φορές.

Αυτό το έργο έγινε από άγνωστο σχιζοφρενικό καλλιτέχνη που προσπαθεί να συλλάβει τον αφηρημένο εφιάλτη των σκέψεών του.

Αυτό μοιάζει όντως με εφιάλτη.

Αυτό το απίστευτα περίπλοκο σχέδιο έγινε από τον Edmund Monsiel, έναν καλλιτέχνη στις αρχές του 1900, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν σχιζοφρενής.

Αυτό το έργο βρέθηκε σε ένα παλιό άσυλο. Ο δημιουργός του ήταν ένας παρανοϊκός σχιζοφρενής.

Μια σοκαριστική απεικόνιση της θλίψης από τον καλλιτέχνη Erik Baumann.

Το 1950, ο Charles Steffen άρχισε με εμμονικό τρόπο να ζωγραφίζει διάφορα, όπως αυτό σε ένα χαρτί περιτυλίγματος, όσο βρισκόταν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Η εμμονή του με το μετασχηματισμό είναι πολύ σαφής.

Αυτός ο καλλιτέχνης πάσχει από μια σπάνια περίπτωση παρανοϊκής σχιζοφρένειας που τον αναγκάζει να έχει οπτικές ψευδαισθήσεις. Μία από αυτές είναι μια φιγούρα που ονομάζεται “Wither” και βλέπετε εδώ.

Ανατριχιαστικός και ταυτόχρονα μοναδικός ο τρόπος που ο σχιζοφρενής καλλιτέχνης αποτύπωσε το τρόπο σκέψης του.

Αυτό το έργο έχει τίτλο “Motifs of Mania” και απεικονίζει τη σχιζοφρένεια ως σκιώδη απειλή.

Η Karen May Sorensen άρχισε πρόσφατα να υπερβαίνει τα όρια της της «τρέλας», δημοσιεύοντας σχέδια και ζωγραφιές στο blog της, ενώ ήταν υπό την επήρεια διαφόρων φαρμάκων που πρέπει να παίρνει για την περίπτωσή της.

Μια σειρά από έργα ζωγραφικής με απεικόνιση γατών του Louis Wain από τις αρχές του 1900. Συλλαμβάνουν μια αργή πρόοδο σε διάφορα επίπεδα της σχιζοφρένειάς του.

Προσέξτε το πλάσμα με δύο κεφάλια, μια εικόνα που επιλέγουν πολλοί καλλιτέχνες με σχιζοφρένεια.

Αυτό το κομμάτι αποτυπώνει τις ακουστικές ψευδαισθήσεις που σχετίζονται με την ασθένεια.

Ο καλλιτέχνης νιώθει εγκλωβισμένος από την ασθένειά του.

Johfra Draak δημιούργησε αυτό το έργο το 1967, απεικονίζοντας μια σχιζοφρενική Κόλαση του Δάντη.

Ίσως να μην μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε πώς είναι μέσα στο μυαλό κάποιου που πάσχει από σχιζοφρένεια. Το πιο κοντινό πράγμα που μπορεί ποτέ να έχουμε είναι έργα τέχνης όπως αυτά. Μεγάλο μέρος αυτής της τέχνης μπορεί να φαίνεται τρομακτικό και αρνητικό, αλλά η αποτύπωση των ανησυχιών κάθε ασθενή στο χαρτί είναι ένα θετικό βήμα ίασης και ηρεμίας γι’ αυτούς τους καλλιτέχνες.

[via]

Related posts

Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα: Ο ιδιαίτερος καναπές του Σάκη Ρουβά ανατρέπει τους κανόνες του deco & έχει το πιο ιδιαίτερο χρώμα

Ο παραμυθένιος χώρος που χαλαρώνει: O ολάνθιστος κήπος του εξοχικού της Μαρία Λεκάκη είναι η απόλυτη έννοια της άνοιξης

Minimal έπιπλα και ψάθινη μοκέτα: Το σπίτι της Μαρία Ηλιάκη έχει την πιο καλόγουστη boho διακόσμηση