Κι όμως το drone που όλοι πλέον ξέρουμε – γιατί έχει γίνει γνωστό- εκτός από βίντεο και φωτογραφίες μπορεί να φυτεύει κιόλας. Μάλιστα, μέσα σε μία μέρα φυτεύει 100.000 δέντρα.
Μια ομάδα χωρικών στη Μιανμάρ χρησιμοποιούν τα drones για μια πολύ σημαντική υπηρεσία: να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο δάσος, φυτεύοντας μαγκρόβια δέντρα. Η αποκατάσταση ενός κατεστραμμένου οικοσυστήματος είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη εργασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το World Economic Forum, κόβουμε περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα ετησίως και φυτεύουμε περίπου 9. Με αποτέλεσμα να υπάρχει καθαρή απώλεια 6 δισεκατομμυρίων δένδρων ετησίως.
Η BioCarbon Engineering, μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηριζόμενη από την εταιρεία που κατασκευάζει drone, την Parrot, έχει καταλήξει σε μια μέθοδο φύτευσης δέντρων πολύ γρήγορη και οικονομικά. Επίσης, με τον παρακάτω τρόπο τα δέντρα μπορούν να φυτευτούν και σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες ή μη βιώσιμες.
Και να ποια είναι η διαδικασία. Αρχικά, ένα drone σαρώνει την τοπογραφία για να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους υπολογίζεται το πιο αποδοτικό μοτίβο φύτευσης για την συγκεκριμένη περιοχή. Ένα drone φορτωμένο με σπόρους που έχουν βλαστήσει τους ρίχνει στο έδαφος έναν ανά δευτερόλεπτο ή αλλιώς περίπου 100.000 την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι 60 drone μπορούν να φυτέψουν 1 δισεκατομμύριο δέντρα το χρόνο.
Οι μηχανικοί του συστήματος υπολογίζουν ότι η μέθοδος τους είναι περίπου 10 φορές ταχύτερη. Η ομάδα BioCarbon έχει δοκιμάσει την τεχνολογία της σε διάφορες τοποθεσίες και πρόσφατα έχει δοκιμάσει την επανάληψη ιστορικών μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στο Dungog, στην Αυστραλία.
Φέτος, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Νορβηγία ανακοίνωσε κονδύλι ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει επενδύσεις στη γεωργία χωρίς αποδάσωση σε χώρες που εργάζονται για να μειώσουν την υποβάθμιση των δασών και της τύρφης τους. Εκτιμάται ότι ο κόσμος χάνει μεταξύ 74.000 και 95.000 τετραγωνικά μίλια δάσους ετησίως – αυτή είναι μια έκταση 48 ποδοσφαιρικών πεδίων που χάνονται κάθε λεπτό.
Μια περίπτωση στην Ασία, συγκεκριμένα στο Μιανμάρ
Οι χωρικοί στο δέλτα του ποταμού Irrawaddy έχουν φυτέψει 2,7 εκατομμύρια δέντρα για να αποκαταστήσουν τα τοπικά δάση, αλλά κάποια στιγμή θέλησαν να βρουν έναν ευκολότερο τρόπο για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα, αποδοτικότερα και γρηγορότερα. Βρήκαν τη λύση στα drones, φυτεύοντας 100.000 δέντρα σε μία μόνο μέρα.
Για να φυτευτούν πολλά δένδρα, τα drones ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία: πετούν πάνω από το έδαφος για να χαρτογραφήσουν την περιοχή και να επιλέξουν την καλύτερη θέση για φύτευση. Μια δεύτερη σειρά drones πετάει στη συνέχεια πάνω από την περιοχή και πετάει τους σπόρους στο έδαφος σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν από τα προηγούμενα drones.
Το σχέδιο φύτευσης αφορά σε 1 εκατομμύριο νέα δέντρα, ενώ εάν όλα πάνε καλά μπορεί να φτάσει μέχρι και 1 δισεκατομμύριο δέντρα στην περιοχή. Στη Μιανμάρ, τα μαγκρόβια είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή βοηθούν στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος για να ζουν τα ψάρια προστατεύοντας παράλληλα τις ακτές από τις καταιγίδες.
Πηγη: tilestwra.com