«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ο πνεύμονας που παράγει το 20% του οξυγόνου του πλανήτη μας, καίγεται.
Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ας συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση σε δυο ημέρες», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.
Τη στιγμή που ο Μακρόν δηλώνει πως οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αποτελούν «διεθνή κρίση» και πως το θέμα της οικολογικής αυτής καταστροφής πρέπει να συζητηθεί πρώτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των G7, οι απλοί πολίτες του κόσμου αναρωτιούνται πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι.
Η Βραζιλία είχε περισσότερες από 73.000 φωτιές αυτή τη χρονιά και αύξηση 84% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) της χώρας. Υπήρξε μια απότομη αύξηση της αποψίλωσης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, η οποία ακολουθήθηκε από εκτεταμένη καύση τον Αύγουστο. Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν πως οι αγρότες σε μερικές περιοχές διοργανώνουν «ημέρες φωτιάς», για να επωφεληθούν από την ασθενέστερη επιβολή της τάξης από τις Αρχές. Τα social media έχουν κατακλυστεί με post απελπισίας για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς όπως φαίνεται ο Πρόεδρος της Βραζιλίας είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για την αποψίλωση των δασών.
Όλα αυτά σε αφήνουν να αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις, ειδικά όταν βρίσκεσαι στην άλλη άκρη του κόσμου. Διάβασε παρακάτω αν θες να μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια:
- Μην αφήσεις την κινητοποίηση να πεθάνει σαν άλλο ένα #trend.
- Mπορείς να εκφράσεις τις ανησυχίες σου συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας ανά τον κόσμο.
- Μπορείς να κάνεις donate στο Rainforest Action Network, που προστατεύει ένα στρέμμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
- Κάνε δωρεά στο Rainforest Trust για να το βοηθήσεις να αγοράσει γη μέσα στο τροπικό δάσος. Από το 1988, ο οργανισμός έχει σώσει πάνω από 23 εκατομμύρια στρέμματα.
- Μείωσε την κατανάλωση χαρτιού και ξύλου και έλεγξε με το Rainforest Alliance, ότι αυτό που αγοράζεις δεν κάνει κακό στα τροπικά δάση.
- Αναρωτήσου από πού προέρχεται αυτό που τρως. Η κύρια αιτία της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου είναι η γεωργία και, όπως είπε ο επιστημονικός διευθυντής του INPE, οι πυρκαγιές μοιάζουν με εκείνες που βάζουν αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούν την τέφρα για να γονιμοποιήσουν το έδαφος, καλλιεργώντας βότανα για βοοειδή. Άρα, ένας καλός τρόπος για να προστατέψεις το περιβάλλον είναι να μειώσεις και το βόειο κρέας.
- Αν είσαι βίγκαν ή βετζετέριαν, δεν εξαιρείσαι. Η σόγια είναι μια τεράστια πηγή χρημάτων για τους αγρότες στον Αμαζόνιο. Δεδομένου ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα σχέδια του Trump για την επιβολή βαρέων δασμών στις εξαγωγές από την Κίνα, υπάρχει μια πρόταση ότι έως και 13 εκατομμύρια εκτάρια -ίσα με την έκταση της Ελλάδας- θα μπορούσαν να καθαριστούν στον Αμαζόνιο για να καλύψουν το έλλειμμα. Μεγάλο μέρος της παραγωγής θα χρησιμοποιηθεί ως τροφή για τα ζώα, ωστόσο ένα μέρος θα βρεθεί και στα χέρια των καταναλωτών. Πρόσεξε ό,τι αγοράζεις να είναι sustainable.
- Στήριξε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (γνωστό ως Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή στις ΗΠΑ και τον Καναδά) που εργάζεται για την προστασία του είδους στο Αμαζόνιο και σε όλο τον κόσμο.
- Οι αναζητήσεις σου είναι πολύτιμες. Και το Ecosia.org είναι μια μηχανή αναζήτησης που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε 45 αναζητήσεις που εκτελούνται.
- Ψάξε τις αιτήσεις της Change.org και υπόγραψε για να βοηθήσεις στην κινητοποίηση έρευνας για τις πυρκαγιές του Αμαζονίου.
- Κάνε donate στο Amazon Watch, μια οργάνωση που προστατεύει το τροπικό δάσος, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ιθαγενών και εργάζεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- Στήριξε την ομάδα διατήρησης του Αμαζονίου, η οποία εργάζεται για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, την προστασία του Αμαζονίου και την ενίσχυση των αυτόχθονων λαών.
- Το Amazon Conservation δέχεται δωρεές και αναφέρει ακριβώς σε τι πηγαίνουν τα χρήματά σου. Μπορείς να βοηθήσεις φυτεύοντας δέντρα, να χρηματοδοτήσεις την εκπαίδευση, να διατηρήσεις τα γηγενή εδάφη και άλλα.
- Το One Tree Planted λειτουργεί για να σταματήσει η αποψίλωση σε όλο τον κόσμο και στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Στήριξέ το.
- Υπόγραψε την αναφορά της Greenpeace, που λέει στην κυβέρνηση της Βραζιλίας να σώσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και να προστατεύσει τα εδάφη των αυτόχθονων και παραδοσιακών κοινοτήτων.
Πηγή: vice.com