Κάθε ώρα που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Αλβανία. Αυτή τη στιγμή έχουν ανασυρθεί 30 νεκροί, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και 650 τραυματίες.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έξι οικογένειες ξεκληρίστηκαν από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα το πρωί της 26ης Νοεμβρίου.
Τα σωστικά συνεργεία κάνουν ότι μπορούν να βρουν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια. Χθες σημειώθηκαν 250 μετασεισμοί, ενώ και σήμερα ανά τακτά διαστήματα οι Αλβανοί νιώθουν το έδαφος να δονείται.
Το μεσημέρι βρέθηκε ένας 25χρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, που ήταν εγκλωβισμένος 19 ώρες κάτω από τα χαλάσματα.
Η πόλη έχει γεμίσει με σκηνές που έστησε ο στρατός, ενώ υπήρξαν και τριτοκοσμικές εικόνες με ουρές από τους ανθρώπους που ζητούσαν μια κουβέρτα για να προστατευτούν από το κρύο. Δυστυχώς, για τους Αλβανούς «εχθρός» είναι και ο καιρός, καθώς ένα κύμα κακοκαιρίας χτυπάει τη χώρα.
«Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών», είπε στο ΑΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Ανδρέας Μάρτος.
Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.
Μολονότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρχών η ολοκλήρωση των ερευνών για τη ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια, τους σεισμοσπαθείς και την αλβανική κυβέρνηση περιμένει ένας Γολγοθάς. Πρέπει άμεσα να στεγαστούν και σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, προοπτική διόλου εύκολη σε μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες στην οικονομία και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.
Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: