– Κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να ορίσει ως επίσημη μια γλώσσα ή διάλεκτο εντός της ΕΕ
– Για να διατηρηθούν τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα στις Βρυξέλλες πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη
– Εάν καταργηθούν τα αγγλικά οι Βρετανοί θα πρέπει να μεταφράζουν μόνοι τους όλα τα ευρωπαϊκά κείμενα
– Στη Σκωτία ετοιμάζουν πρόταση για να προστατευθεί η σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση
– Εξακολουθούν στη Σκωτία και απειλούν με δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο
H αγγλική γλώσσα, η βασική γλώσσα εργασίας στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να καταργηθεί από επίσημη γλώσσα της ΕΕ καθώς η Βρετανία αποχώρησε από την Ένωση, δήλωσε σήμερα μια υψηλόβαθμη ευρωβουλευτής.
Κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να ορίσει ως επίσημη μια γλώσσα ή διάλεκτο εντός της ΕΕ. Αν και η αγγλική γλώσσα είναι η δημοφιλέστερη στην Ευρώπη και αποτελεί την επίσημη γλώσσα τριών κράτων μελών, μονάχα η Βρετανία την έχει νομικά επιλέξει στις Βρυξέλλες. Η Ιρλανδία επέλεξε τη γαελική διάλεκτο. Η Μάλτα επέλεξε τα μαλτέζικα.
«Η αγγλική είναι η επίσημη γλώσσα μας διότι είχε οριστεί από τη Βρετανία. Εάν δεν έχουμε πλέον τη Βρετανία στους κόλπους μας, δεν θα έχουμε τα αγγλικά» δήλωσε η Ντανούτα Χούμπνερ, επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.
Τα αγγλικά θα μπορούσαν να παραμείνουν ως γλώσσα εργασίας, ακόμα κι αν δεν είναι μεταξύ των επίσημων γλωσσών, επισήμανε η Χούμπνερ προσθέτοντας ότι προκειμένου να διατηρηθεί ως επίσημη γλώσσα θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη.
Εναλλακτικά, οι κανονισμοί θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με στόχο να επιτραπεί στις χώρες να έχουν περισσότερες από μία επίσημες γλώσσες, πρότεινε η Χούμπνερ.
Τα γαλλικά ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έως τη δεκαετία του 1990, όταν οι ισορροπίες άλλαξαν με την ένταξη της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, αλλά και με την προσχώρηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που υιοθέτησαν τα αγγλικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τους.
Τα έγγραφα της ΕΕ και τα νομικά έγγραφα μεταφράζονται και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Στην περίπτωση που τα αγγλικά καταργηθούν από τον κατάλογο των επίσημη γλωσσών, οι Βρετανοί θα πρέπει να μεταφράζουν μόνοι τους ό,τι χρειάζονται.
Η Σκωτία στριμώχνει το Ηνωμένο Βασίλειο
Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο τοπικό κοινοβούλιο προκειμένου να διατηρήσει τους δεσμούς της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας και την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων να ταχθούν υπέρ της εξόδου.
Μια ειδική πρόταση που θα συζητηθεί αύριο έχει ως στόχο να παράσχει στην τοπική κυβέρνηση της πρώτης υπουργού Νίκολα Στέρτζον την υποστήριξη που χρειάζεται για να ξεκινήσει συνομιλίες τόσο εντός της Βρετανίας όσο και στην Ευρώπη σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν να προστατευθεί η σχέση της Σκωτίας με την ΕΕ και η θέση της στην ενιαία αγορά.
Οι φωνές που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πολλαπλασιάζονται μετά την απόφαση υπέρ του Brexit. Οι Σκωτσέζοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής.
Η Στέρτζον έχει χαρακτηρίσει το γεγονός αυτό “δημοκρατικά απαράδεκτο” και άφησε να εννοηθεί ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα μπορούσε να μπλοκάρει τη νομοθεσία που θα πρέπει να εγκριθεί για να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ. Προειδοποίησε μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ότι είναι πολύ πιθανόν να προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Η πιθανότητα να δοθεί από το κοινοβούλιο στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) η εντολή να επιδιώξει να προστατεύσει τη θέση της Σκωτίας εντός της ΕΕ αυξήθηκε δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα την στηρίξουν. Στο τοπικό κοινοβούλι το SNP δεν διαθέτει πλειοψηφία (του λείπουν δύο έδρες) αλλά οι πέντε έδρες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αρκούν για να εγκριθεί η πρόταση. Ο “φυσικός” σύμμαχος του SNP, οι Πράσινοι, που τάσσονται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, διαθέτουν έξι έδρες.
Στο Λουξεμβούργο σήμερα, η Σκωτία έτυχε “φιλικής υποδοχής” στις ανεπίσημες συνομιλίες που είχε ο υπουργός Γεωργίας της αποκεντρωμένης κυβέρνησης με τους υπουργούς Γεωργίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιρλανδίας. “Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλέις και αδημονούμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με αυτές τις χώρες μέλη τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες”, είπε ο Φέργκους Ίγουινγκ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο Σκωτσέζος υπουργός δήλωσε ότι τον ενθαρρύνουν οι ενδείξεις υποστήριξης της Σκωτίας από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. “Τις τελευταίες 24 ώρες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη είπαν ότι θα ήθελαν να δουν ως 28ο μέλος τη Σκωτία”, είπε, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ονόματα.
Πηγή: newsit.gr