Γέννησε το παιδί της και πέθανε… Ιατρική αμέλεια δείχνει το πόρισμα του θανατικού ανακριτή

Αμέλεια ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εντοπίζει το πόρισμα του θανατικού ανακριτή στην υπόθεση θανάτου της 34χρονης Δήμητρας Μαναριώτη από το Κίτι, η οποία απεβίωσε μετά τον τοκετό το 2013.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», η άτυχη μητέρα είχε γεννήσει στις 8 Νοεμβρίου του 2013, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα εισήχθη στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με ζαλάδες.

Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της γυναικολόγου δρ. Βασιλείου προς το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Γ.Ν. Λευκωσίας για μεταφορά της 34χρονης, αυτό δεν κατέστη δυνατό έως ότου παρέμβει ο τότε Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος επικοινώνησε με τον τότε Διευθυντή του Γ.Ν. Λευκωσίας Πέτρο Μάτσα.

Μπαινόβγαινε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Η 34χρονη βρισκόταν τότε στην 35η εβδομάδα της κύησης και είχε εισαχθεί στις Πρώτες Βοήθειες υποβασταζόμενη από το σύζυγο της . Περιμένοντας τον παθολόγο για να εξετάσει πιθανό νευρολογικό πρόβλημα , οι αναλύσεις αίματος της γυναίκας έδειξαν σύνδρομο αιμόλυσης εγκυμοσύνης, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως «υπερεπείγον γυναικολογικό περιστατικό».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα σύνδρομα της αιμόλυσης είναι δύο και επιβάλλουν καισαρική τομή, ενώ ένα εκ των δύο επιβάλλει επίσης πλασμαφαίρεση.

Ακολούθως, μιάμιση μέρα μετά τον τοκετό η αποβιώσασα είχε μεταφερθεί από την ΜΕΘ του νοσοκομείου στους θαλάμους της αιματολογικής κλινικής. Γύρω στις 10 το βράδυ της ίδιας μέρας εισήλθε ξανά στη ΜΕΘ, λόγω «διέγερσης και ανησυχίας». Τελικά μέχρι τα ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου απεβίωσε κατόπιν τριών επεισοδίων καρδιακής ανακοπής.

Εντοπίστηκαν παραλείψεις
Στο πόρισμα του ο θανατικός ανακριτής, μετά την καισαρική τομή η γυναικολόγος του Γ.Ν.Λάρνακας είχε καταθέσει ότι μίλησε με τον επί καθήκοντι αναισθησιολόγο-εντατικολόγο του Γ.Ν.Λευκωσίας δρα. Μηνά αναφέροντας την ανάγκη για πλασμαφαίρεση στην ασθενή, «για να μην τη χάσουν. Αν ήμουν στη θέση σας δεν θα κοιμόμουν τη νύχτα», κατέθεσε ότι ανέφερε στον συνάδελφο της η κ. Βασιλείου.

Τελικά αντί του χειρουργείου η 34χρονη οδηγήθηκε σε νέες εξετάσεις αίματος, που διαπίστωσαν την πιθανότητα των ίδιων συνδρόμων αιμόλυσης εγκυμοσύνης.

Από την πλευρά της η επί καθήκοντι αιματολόγος στο Γ.Ν. Λευκωσίας δρ. Τσισκάρη κατέθεσε από την πλευρά της ότι δεν αποφασίστηκε η πλασμαφαίρεση διότι, «είναι μια θεραπεία που μπορεί να είναι από μόνη της επικίνδυνη» και παραδέχθηκε πως δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο η ασθενής να έπασχε από δεύτερο σύνδρομο αιμόλυσης.

Εξάλλου, ιδιώτης γιατρός που είδε τις αναλύσεις της μητέρας οι οποίες έδειχναν την πάθηση που χρειαζόταν χειρουργείο, είχε μεταφέρει τη διάγνωση του στην δρ. Βασιλείου.

Μετά το θάνατο της γυναίκας λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, τα οποία κατέδειξαν ότι ο θάνατος της συνδέεται με την ίδια πάθηση. Από τα αποτελέσματα του πορίσματος, διαφαίνεται επίσης ότι δεν αξιολογήθηκε η αιματολογική της κατάσταση, αλλά προτιμήθηκε η χορήγηση ψυχοφαρμάκων τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν ταχυκαρδία, η οποία συνδέεται με τα καρδιακά επεισόδια που οδήγησαν στο θάνατο της.

Επίσης, στη γυναίκα το μοιραίο βράδυ δόθηκε μεταξύ άλλων και μορφίνη. Στο πόρισμα του ο θανατικός ανακριτής διαπίστωσε ότι στο θάνατο της 34χρονης μπορεί να «έχουν συμβάλει πράξεις ή παραλείψεις τρίτων».

Πηγή: reporter.com.cy

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου