Η κινεζική Γουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων θα μνημονεύεται εσαεί από την ανθρωπότητα ως η πόλη από την οποία ξεκίνησε εν έτει 2019 η μεγαλύτερη μολυσματική επιδημία μετά την ισπανική γρίπη του 1918. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι αν εκτός από πόλη – κοιτίδα του Sars Cov-2 η Γουχάν θα καταγραφεί στην ιστορία και ως αυτή που έδειξε το δρόμο για την αναχαίτιση της επιδημίας.
Στη μεγαλούπολη της επαρχίας Χουμπέι έχει εντοπιστεί περίπου το 75% των θυμάτων της Κίνας από τον νέο κορωνοϊό. Η καθολική καραντίνα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, από τις 19 Μαρτίου έως και σήμερα αναφέρθηκε μόνο ένα κρούσμα.
Η πόλη από την οποία ξεκίνησαν όλα φιλοδοξεί να είναι και αυτή που θα έχει διδάξει στον υπόλοιπο κόσμο με ποιον τρόπο θα τελειώσουν όλα. Αυτό όμως είναι κάτι που μένει να φανεί. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, λίγες μέρες μόνο καθυστέρησης στην άρση των μέτρων αποστασιοποίησης είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί ζωτικής σημασίας για την πόλη και το μοντέλο που ακολούθησε για να ξεμπερδέψει με τον Covid-19.
Οι Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «Lancet Public Health», εκτιμούν ότι αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού μέσα στον Αύγουστο.
Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα, βάσει της επίδρασης που είχαν τα πρωτοφανή μέτρα καραντίνας στη Γουχάν. Στις 23 Μαρτίου οι κάτοικοι της πόλης έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στις εργασίες τους, ενώ αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών ύστερα από δύο μήνες. Στον επαγγελματικό χώρο τους μπορούν να πηγαίνουν όσοι θεωρούνται υγιείς και έχουν λάβει τη σχετική άδεια από τον εργοδότη τους. Τα σχολεία ωστόσο δεν έχουν ανοίξει ακόμα και δεν έχει ανακοινωθεί αν αυτό θα συμβεί στις 8 Απριλίου, οπότε και θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη ωστόσο, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να παραμείνουν κλειστές και οι επιχειρήσεις έως τις αρχές Απριλίου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν οι κάτοικοι της πόλης τις κοινωνικές επαφές και το συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο βαθμός και η συχνότητα αυτών θα είναι κριτήριο για το αν το δεύτερο κύμα επιδημίας θα επιστρέψει τον Αύγουστο ή τον Οκτώβριο!
Δεν γίνεται δηλαδή λόγος για το αν θα επιστρέψει, αλλά για το πότε. Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν ξεκινούσε μια κλιμακούμενη επιστροφή στην εργασία στις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μέχρι τα τέλη του 2020 θα μειωνόταν μ.ο. κατά 24% και μια αναζωπύρωση της επιδημίας θα καθυστερούσε μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, όταν θα υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες να είνα διαθέσιμη μια θεραπευτική αγωγή.
«Η πόλη της Γουχάν πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτική και να αποφύγει μια πρόωρη άρση των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη πρώιμη κορύφωση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Αν όμως οι περιορισμοί χαλαρώσουν βαθμιαία, τότε πιθανότατα θα καθυστερήσει η δεύτερη κορύφωση και θα εξομαλυνθεί η επιδημική καμπύλη», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Πρεμ.
«Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα, εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο τρόπος άρσης τους. Αν όλοι επιστρέψουν μαζικά στη ρουτίνα τους είναι ορατός ο κίνδυνος του επόμενου διαδοχικού κύματος λοίμωξης και της κατάρρευσης του συστήματος υγείας», προειδοποιεί η Δρ. Γιανγκ Λιού, που συνυπογράφει τη μελέτη.
Περίπου τρεις μήνες μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων και δύο μετά την πλήρη απομόνωση της πόλης, η Γουχάν εξακολουθεί να έχει πάνω της τα «μάτια» όλου του κόσμου. Ως η πρώτη πόλη που έδωσε ελπίδα στην ανθρωπότητα, θέτοντας υπό έλεγχο μια φαινομενικά ανεξέλεγκτη κατάσταση, αλλά απομένει να διαβεί το κρίσιμο δεύτερο βήμα, ολοκληρώνοντας τη δουλειά. Διότι αν ο εφιάλτης επιστρέψει, αυτή τη φορά δεν θα είναι ο ιός που θα διοχετευθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά η απόγνωση…