«Ξύπνησε» η Αίτνα το βράδυ της Κυριακής (13/12), με το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης να «φτύνει» σιντριβάνια λάβας ύψους έως και 100 μέτρων!
«Βρυχάται» και πάλι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης!
Το βράδυ της Κυριακής (13/12) καταγράφηκε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα γύρω στις 21:20 το βράδυ τοπική ώρα και μέσα σε μισή ώρα η ένταση της έκρηξης στον νοτιοανατολικό κρατήρα της αυξήθηκε από το μέτριο σε υψηλό επίπεδο.
Σιντριβάνια λάβας ύψους έως και 100 μέτρων και μια στήλη τέφρας, που υψώθηκε στα 5 χλμ., καταγράφηκαν από κάμερες, με τις εικόνες να κόβουν την ανάσα.
Σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Centre της Τουλούζης, καλύφθηκαν με στάχτες χωριά και πόλεις νότια της Αίτνας στη Σικελία, ενώ οι «βρυχηθμοί» του ηφαιστείου ακούστηκαν μέχρι την Καλαβρία.
Είχε προηγηθεί ένας σεισμός εντάσεως 2,7 Ρίχτερ στους πρόποδες της Αίτνας λίγο πριν την έκρηξη, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 17 σεισμικές δονήσεις.
Θυμίζουμε, η πιο πρόσφατη σοβαρή έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2017, όταν τραυματίστηκε και ένα συνεργείο του BBC.
Etna in eruzione questa sera. @Emergenza24 pic.twitter.com/bfvWHjQSzV
— Giuig (@giu98x) December 13, 2020
Με περιφέρεια βάσης 140 χλμ. και ύψος 3.329 μ. η Αίτνα είναι η υψηλότερη κορυφή της Ιταλίας νότια των Άλπεων και μακράν το μεγαλύτερο από τα τρία ηφαίστεια της γειτονικής χώρας και το δεύτερο -μετά τo Κιλαουέα στη Χαβάη- πιο ενεργό στον πλανήτη.
Γενικά, πάντως, δεν θεωρείται -προς ώρας- επικίνδυνο το ηφαίστειο. Άλλωστε χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις γύρω περιοχές και εκμεταλλεύονται τα γόνιμα εδάφη τους για αγροκαλλιέργειες.