Η αλήθεια για τους Έλληνες της Ολλανδίας

Μια ρεαλιστική περιγραφή της ζωής των Ελλήνων στην Ολλανδία, από την μετανάστρια Νάντια Νικολαίδου.

Καθημερινά ακούμε από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα να λένε ότι η μοναδική τους λύση για επιβίωση είναι η φυγή από την Ελλάδα, με προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς είναι όμως η ζωή για έναν Έλληνα μετανάστη στην Ολλανδία; Η Νάντια Νικολαίδου, μέλος του Δικτύου Ενημέρωσης Μεταναστών I Am Greek , έγραψε ένα κείμενο όπου περιγράφει με  απόλυτη ειλικρίνεια το πως καλείται να ζήσει ένας Έλληνας στην Ολλανδία: Πόσο εύκολο είναι το να βρεις δουλειά, πόσο απαραίτητη είναι η γνώση Ολλανδικών, ποιο είναι το κόστος ζωής και ακόμα περισσότερα ερωτήματα απαντώνται στο παρακάτω κείμενο:

Τα 5 τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των Ελλήνων στην Ολλανδία έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί. Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία αλλά υπολογίζουμε ότι πριν το 2011 ο αριθμός ήταν κάπου στις 5.000 ενώ σήμερα μετράμε πάνω από 30.000, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 2.000 είναι σπουδαστές ολλανδικών πανεπιστημίων.

Όσοι ήρθαμε εδώ από την αρχή, δε βρήκαμε καμία πληροφορία online ή offline στα ελληνικά. Έτσι σιγά σιγά με πολύ κόπο και δίνοντας αρκετό από τον ελεύθερο μας χρόνο, πάντα εθελοντικά, καταφέραμε να στήσουμε ένα δίκτυο πληροφοριών, online αλλά και ομάδες βοήθειας, με σκοπό να ενημερώσουμε αυτούς που ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν, να καλωσορίσουμε και να συμβουλέψουμε τους νεοαφιχθέντες αλλά και να βοηθήσουμε και να επιλύσουμε προβλήματα Ελλήνων που ήδη μένουν εδώ.

  • Δεν έχω άλλη επιλογή πρέπει να φύγω από την Ελλάδα
  • Δεν έχω τίποτα να χάσω, ψάχνω ό,τι δουλειά μου βρείτε
  • Έχετε κάποιο φίλο να μου παραχωρήσει ένα δωμάτιο μέχρι να βρω δουλειά;
  • Μπορείτε να μου βρείτε δουλειά και σπίτι;

Αυτά είναι κάποια από τα μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά, μηνύματα γεμάτα αγωνία, άγχος και απελπισία.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω. Ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Ολλανδία, όπως προανέφερα, είναι μικρός, οι Έλληνες επιχειρηματίες ακόμα στήνουν τις επιχειρήσεις τους και είναι δύσκολο γι’ αυτούς να προσλάβουν προσωπικό.

Tα σπίτια που μένουν είναι πολύ μικρά και ακριβά ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν κάποιον έξτρα, πόσο μάλλον χωρίς κάποιο οικονομικό αντίκρυσμα. Όταν για ένα σπίτι με ένα δωμάτιο στο Amsterdam πληρώνεις 1.000 ευρώ τουλάχιστον, καταλαβαίνεις ότι το να φιλοξενήσεις κάποιον θα σου κοστίσει τουλάχιστον 500 ευρώ, συν τα υπόλοιπα έξοδα (ρεύμα, internet, φαγητό).

Οι περισσότεροι Έλληνες μένουν σε δωμάτια που βρίσκονται σε μεγάλα σπίτια με άλλους συγκάτοικους και όσοι είναι τυχεροί και έχουν καταφέρει να νοικιάσουν το δικό τους σπίτι, όταν τους περισσεύει χώρος, βρίσκουν την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν οικονομικά και να γεμίσουν τρύπες στην πανάκριβη ζωή της Ολλανδίας.

Μέσω ειδικών σελίδων στο internet αλλά και groups και pages στο Facebook, ενημερώνουμε καθημερινά πολλούς Έλληνες ή μη, που σκέφτονται να μεταναστεύσουν στην Ολλανδία. Προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί και να τους παρουσιάζουμε την κατάσταση εδώ χωρίς συναίσθημα ώστε να έχουν την πραγματική εικόνα όταν θα έρθουν και να μην απογοητευθούν. Κάποιοι εκτιμούν αυτή την ειλικρίνεια, άλλοι νομίζουν ότι δε τους θέλουμε εδώ γι αυτό παρουσιάζουμε έτσι τα πράγματα.

– Καλό είναι να έχεις μαζί σου 3.000 με 5.000 ευρώ για να έρθεις να μείνεις εδώ.– Άμα είχα 3.000 ευρώ δε θα σου έστελνα μήνυμα

…είναι μία από τις πιο συχνές απαντήσεις που δεχόμαστε.

Μακάρι να μη χρειαζόντουσαν αυτά τα λεφτά αλλά η αλήθεια είναι πως χωρίς ένα καλό κομπόδεμα στην αρχή και χωρίς βοήθεια από φίλους ή συγγενείς, πολλοί που έκαναν το βήμα με άδειες τσέπες βρέθηκαν στο δρόμο ή γύρισαν πίσω άρον άρον.

Η Ολλανδία είναι η χώρα της αλήθειας και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο. Θα θέλαμε και εμείς να έχουμε στη χώρα πολλούς παραπάνω Έλληνες, ώστε να μπορέσουμε σαν σύνολο να διεκδικήσουμε περισσότερα. Τους θέλουμε όμως να είναι είναι χαρούμενοι, με δουλειά, με στέγη πάνω από το κεφάλι τους, με ασφάλιση στην περίπτωση που κάτι συμβεί και με διάθεση να χτίσουν το μέλλον τους.

  • Δεν έχω τίποτα να χάσω
  • …είναι μία από τις πιο συχνές απαντήσεις.

Και όμως έχεις. Έχεις να χάσεις το κομπόδεμά σου, τη ψυχική σου υγεία, να βουλιάξεις στην κατάθλιψη, να βρεις διέξοδο στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η Ολλανδία δεν είναι Ελλάδα, δε συγχωρεί, σε αφήνει μόνο, στο κρύο, στην εκμετάλλευση.

Πλέον χωρίς να γνωρίζεις ολλανδικά οι δουλειές είναι δυσεύρετες και αυτές που υπάρχουν, άμα δεν είσαι στον τομέα του IT, οικονομικά, marketing ή δεν έχεις μία καλή προϋπηρεσία σε συνδυασμό με πολύ καλά αγγλικά (και όχι αυτά που έμαθες όταν πήρες το Lower 15 χρόνια πριν), ίσως να βρεθεί μία ευκαιρία και για σένα να ξεκινήσεις να χτίζεις.

Η εκμετάλλευση στο τομέα του Horeca (εστιατόρια, ξενοδοχεία) όπου δεν απαιτούνται ολλανδικά για εργασία και προσφέρεται (υποτίθεται) στέγαση και εγγραφή στο Δήμο είναι υπαρκτή, χωρίς ακόμα να μπορούμε να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό γι αυτό. Ότι απίστευτες ιστορίες εκμετάλευσης έχεις διαβάσει για ταβέρνες και εστιατόρια, είναι οι περισσότερες πραγματικές.

Προσπαθούμε να απαντάμε σε όλους προσωπικά, να μιλάμε στο skype, να γράφουμε άρθρα, να γεμίζουμε τα groups με χρήσιμες πληροφορίες, να διοργανώνουμε events ώστε να μαζευόμαστε όλοι μαζί. Με ελάχιστες πηγές εσόδων, μικρή υποστήριξη από εθελοντές, δίνοντας τον πολύτιμό μας χρόνο με μεγάλη αγάπη, ευελπιστούμε να βοηθήσουμε όποιον αναζητά σοβαρά να μετακομίσει στην Ολλανδία.

Μπορεί να μη μπορούμε να σου βρούμε σπίτι και δουλειά, να μην έχουμε όλες τις απαντήσεις και λύσεις, έχουμε όμως τη διάθεση να τρέξουμε, να μιλήσουμε, να διοργανώσουμε, να βοηθήσουμε και προπάντων να είμαστε εκεί όταν κάποιος χρειαστεί τη βοήθειά μας.

Είμαστε μόνοι εδώ, χωρίς την παραμικρή βοήθεια του ελληνικού κράτους, χωρίς το δικαίωμα ψήφου, χωρίς ένα οργανωμένο προξενείο και πολλές φορές με θυμό μέσα μας. Προσπαθούμε με όσα έχουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Όχι να γκρινιάζουμε, όχι να κράζουμε, όχι να απογοητευόμαστε αλλά να κοιτάμε μπροστά με διάθεση να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες και με σκοπό να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας αλλά και την εικόνα της Ελλάδας.

Δεν είμαστε οι Έλληνες που νομίζουν όλοι. Δε σπάμε πιάτα, δε τρώμε μόνο πιτόγυρα, δεν πίνουμε ούζο όλη μέρα και δε χορεύουμε τον ζορμπά. Δεν είμαστε τεμπέληδες και δε λιαζόμαστε όλη μέρα στον ήλιο (ποιον ήλιο?) με ένα φραπέ. Είμαστε καινούριοι επαγγελματίες, σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοι, τυχοδιώκτες στη γη της υγρασίας.

Βοηθήσε μας να σε βοηθήσουμε. Κράτησε ανοιχτό μυαλό σε όλα αυτά που σε συμβουλεύουμε. Και μας κανένας δε μας τα είπε. Τα ανακαλύψαμε μόνοι μας με τον δύσκολο τρόπο. Και τώρα προσπαθούμε να σου τα μεταφέρουμε για να ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις.

Ζήτα πληροφορίες αφού πρώτα κάνεις μόνος σου τη δική σου έρευνα. Στην Ολλανδία google is your friend, χρησιμοποιήστε το.

Και θυμήσου ότι όσο πιο οργανωμένος και διαβασμένος έρθεις, τόσο πιο εύκολη και λιγότερο επίπονη θα είναι η αρχή. 6 μήνες με 1 χρόνο χρειάζεσαι για να μπεις πραγματικά στο σύστημα, για να βρεις σπίτι, δουλειά και κάποιους φίλους.

Έρχεσαι σε μία χώρα διαφορετική, με άλλο καιρό, φαΐ, ανθρώπους και λογική. Μη περιμένεις από κάποιον άλλο να τρέξει για σένα, πάρε τη ζωή στα χέρια σου και να είσαι ευγνώμων που τόσοι άνθρωποι είναι εδώ να σε βοηθήσουν, χωρίς να ζητήσουν τίποτα για αντάλλαγμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δίνουν το χρόνο τους και τα φώτα τους και βοηθάνε καθημερινά δεκάδες Έλληνες που μένουν εδώ ή ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν. Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι. Μπράβο σε όλους!

Επίσημη σελίδα του iamgreek.nl στο Facebook.

Χρήσιμα groups και σελίδες

[I Am Greek] [rise]

Πηγή

Related posts

Θρήνος για την εγκυμονούσα Ειρήνη – Πέθανε στα 35 της ξαφνικά λίγο πριν τον γάμο της

Σεισμός «ταρακούνησε» τη Θεσσαλονίκη – Πόσα Ρίχτερ, Χαλκιδική το επίκεντρο

Αγρίνιο: Μιλούσε για θaνaτo στο Facebook ο ύποπτος για τον φόnο της Δώρας – Τον κατονόμασε η 43χρονη πριν ξεψυχήσει