Έχουν και οι μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Ελληνικό νησί στην επικράτειά τους; Και φυσικά έχουν και ονομάζεται Tarpon Springs! Μόνο που δεν είναι καν νησί. Αυτή η παραθαλάσσια πόλη είκοσι και πλέον χιλιάδων κατοίκων, ανήκει στην κομητεία Pinellas της Φλόριντα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από Έλληνες των Δωδεκανήσων και κυρίως Καλύμνιους. Μορφολογικά η ευρύτερη περιοχή έχει μια σειρά κολπίσκων, ενώ το ενδιαφέρον για επίσκεψη ή ακόμη και μόνιμη εγκατάσταση καταγράφεται γύρω στο 1870-75. Παρατηρήθηκε αφθονία σε μεγάλα ψάρια τα οποία πηδούσαν πάνω από τα νερά για αυτό και ονομάστηκε Tarpon Springs.
Γύρω στο 1880 φτάνουν και οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες ώστε να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Η τεχνική της σπογγαλιείας φέρνει μεγάλα κέρδη με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1930 να υπάρχει μια πλήρως ανεπτυγμένη βιομηχανία σπόγγων. Η πτώση θα έρθει το 1947 όταν μια επιδημία κόκκινης άλγης, καταστρέφει τους υδάτινους βιότοπους των σπόγγων, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα των κατοίκων να στραφεί στον τουρισμό. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ξεκινά και πάλι από Ελληνοαμερικάνους επιχειρηματίες, μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναβιώσει και πάλι η σπογγαλιεία, κάτι που το πετυχαίνουν με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Έντονο και το θρησκευτικό συναίσθημα με επίκεντρο το Ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ η πιο δημοφιλής γιορτή είναι αυτή των Θεοφανείων. Την περίοδο ακμής της σπογγαλιείας, οι αλιείς προσεύχονταν με βαθιά πίστη προς το Θεό για να τους προστατεύει στο επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούσαν. Ο συγκεκριμένος εορτασμός προσελκύει Ελληνοαμερικάνους και από άλλες Πολιτείες. Τον αγιασμό συνήθως τελεί ο μητροπολίτης της Ατλάντα ή ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Το θρησκευτικό εθιμοτυπικό είναι ίδιο με την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια οργανώνεται γλέντι όπως μόνο οι Έλληνες γνωρίζουν. Χθες για πρώτη φορά παραβρέθηκε Έλληνας εν ενεργεία πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης.
Το 2014 η Ελληνική συνοικία Tarpon Springs,που ήταν κέντρο εμπορίου για τους πρώτους Έλληνες μετανάστες από τις αρχές του 20ου αιώνα, ανακηρύχθηκε «Παραδοσιακή Πολιτιστική Περιουσία» και είναι η πρώτη περιοχή στη Φλόριντα που κερδίζει αυτή τη διάκριση.