Τέλος στις εργαστηριακές εξετάσεις σε όλα τα ύποπτα περιστατικά βάζει το υπουργείο Υγείας, αφού πλέον από το μικροσκόπιο θα περνούν μόνο τα δείγματαπου προέρχονται από περιστατικά με σοβαρά συμπτώματα.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η πολιτεία και κυρίως οι ειδικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου με βάση και τα πρότυπα που ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Με βάση τα κριτήρια αυτά θα ελέγχονται πλέον εργαστηριακά μόνο τα σοβαρά περιστατικά με βαριά συμπτώματα.
«Σε αυτά τα κριτήρια αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση» εξήγησε ο καθηγητής κ.Τσιόδρας.
Γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχει και νόημα όσοι έχουν ήπια συμπτώματα να πηγαίνουν για εργαστηριακό έλεγχο στα νοσοκομεία. Άλλωστε αν τα συμπτώματα είναι ήπια, καμία σημασία δεν έχει αν κανείς έχει νοσήσει από κοροναϊό ή για παράδειγμα από γρίπη, αφού δεν κινδυνεύει. Αρκεί βέβαια να παραμείνει στο σπίτι του.
«Έχουμε λοιπόν υιοθετήσει αυτά τα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου, τα ευρωπαϊκά, στα οποία δίνεται η προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας».
Έλεγχος και μέσω γιατρών
Στο μεταξύ συνεχίζεται κανονικά ο διπλός εργαστηριακός έλεγχος μέσα στα νοσοκομεία σε ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς. Οι ειδικοί εντοπίζουν τα περιστατικά που νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα και υποβάλουν τους ασθενείς σε εργαστηριακό έλεγχο τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κοροναϊό.
Στο μεταξύ όμως ετοιμάζεται να ξεκινήσει έλεγχος και στην κοινότητα στον γενικό πληθυσμό δηλαδή μέσω των ιατρών. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: «Έτσι, θα έχουμε τα δείγματα μας από τα νοσοκομεία, από τις σοβαρές πνευμονίες και νοσηλείες, που θα ξέρουμε τι ποσοστό από αυτούς έχει το νέο κορονοϊό και θα ελέγχουμε και τα περιστατικά από την κοινότητα.
Έλεγχος με αντιπροσωπευτικό δείγμα. Δεν μπορείς να τους ελέγξεις όλους. Θα πηγαίνουν στον γιατρό κανονικά, αυτοί με ήπια συμπτώματα που ανήκουν στους χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική συνεννόηση. Δεν θέλουμε να μεταφέρουν τον ιό. Και να έχουμε μία εικόνα του τι γίνεται εκεί.
Έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακής διάγνωσης και σε ήπια περιστατικά ο οποίος θα λειτουργήσει από τον ΕΟΔΥ άμεσα για να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα».