Κορωνοϊός: Η χώρα-θαύμα της Ευρώπης με το 0% ποσοστό θνησιμότητας σε 995 κρούσματα

Να είναι – ω μη γένοιτο – η ηρεμία πριν από μια καταιγίδα; Μάλλον απίθανο. Να είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου πλάνου και μιας εν αγνοία προεργασίας; Πολύ πιο πιθανό.

Το βέβαιο είναι πως αυτό που έχει καταφέρει η Τσεχία από τις χώρες της Ευρώπης είναι σοκαριστικά εντυπωσιακό. Μαζί με την Εσθονία και τη Σλοβακία είναι οι μόνες χώρες με χαρακτηριστικά πανδημίας ως προς τον κορωνοϊό, που όμως αυτή η πανδημία δεν έχει αφαιρέσει τη ζωή από κανέναν.

Η Τσεχία έχει βιώσει μέρες που τα κρούσματα έχουν μεγάλη άνοδο σε βαθμό που σκέφτεσαι ότι αρχίζει να ξεφεύγει. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν στα 995. Σαφώς μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν είναι πραγματικός αριθμός και σίγουρα υπάρχει αυτή η αχαρτογράφητη διασπορά. Μπορεί. Αν δει κανείς όμως την τακτική που έχει ακολουθήσει, τότε ίσως και να μην υπάρχει τρομερά μεγάλη απόκλιση από τον πραγματικό αριθμό του ιού. Κι είναι αυτή η τακτική που δικαιολογεί αρκετά το 0% ποσοστό θνησιμότητας.

Ω, ναι, διαβάζετε καλά, η Τσεχία έχει μεν έναν τρομερά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ιδίως για τα δεδομένα του πληθυσμού της. Η Τσεχία είναι πάνω κάτω στα κυβικά της Ελλάδας, έχει σχεδόν διπλάσια κρούσματα κι όμως δεν έχει υπάρξει κανείς νεκρός και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και χρήζουν εντατικής θεραπείας, δεν φτάνουν διψήφιο αριθμό ή τον φτάνουν μετά βίας.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει για κανένα στρατηγικό πλάνο αν είναι το κατάλληλο ή όχι, καθώς βρισκόμαστε μόλις στην αρχή μιας πρωτόγνωρης για την Ευρώπη κατάστασης. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε με τα facts.

Η Τσεχία, μαζί με την Σλοβακία, ως πρώην ζευγάρι, έχουν από τα καλύτερα συστήματα υγείας και μια τακτική που δεν θέλει μεν τους πάντες να εξετάζονται, αλλά θέλει να εξετάζεται ένας μεγάλος αριθμός πληθυσμού. Η μεν Σλοβακία έχει εδώ και λίγες ημέρες δικό της σταθμό παραγωγής των ειδικών τεστ για τον ιό, ενώ παρέλαβε και πριν 2 ημέρες 100.000 τεστ, ενώ η Τσεχία με τη σειρά της πήρε από την Κίνα 150.000 τεστ συν μάσκες.

Αυτοί οι αριθμοί είναι υπερπολλαπλάσιοι των τεστ που υπάρχουν διαθέσιμα για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα, αν και μιλάμε για μια χώρα ίδιου μεγέθους. Πάντως, απ΄αυτά τα 150.000, ως τώρα έχουν διενεργηθεί σχεδόν 7.500 έλεγχοι. Γι΄αυτό ο δικός μας πραγματικός αριθμός ενδέχεται, σύμφωνα και με τα όσα έχει πει ο κ. Τσιόδρας, να είναι ως και 6 φορές πιο πάνω, ενώ των Τσέχων θα είναι απίθανο να είναι πάνω από μισή φορά περισσότερος.

Η γενικότερη τακτική των Τσέχων ως προς την καραντίνα ήταν σχεδόν άμεσα στον απόλυτο βαθμό, με μόνο τις πτήσεις να επιτρέπονταν μέχρι πριν μια βδομάδα, αλλά κι αυτές απαγορεύτηκαν. Το κράτος ήταν από την πρώτη στιγμή πολύ πιο αυστηρό σε θέματα κυκλοφορίας, έκλεισε όλους τους δημόσιους χώρους που μπορεί να προσέλκυαν μεγάλα πλήθη και απαγόρευσε τη συνάθροιση πάνω από 5 ατόμων.

Από την 1η Μαρτίου που κατεγράφη το πρώτο κρούσμα, έχει περάσει κι η Τσεχία τις δύσκολες ημέρες της σε επίπεδο κρουσμάτων. Μόλις την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 204 νέα κρούσματα. Το διάγραμμα των κρουσμάτων πάντως δεν έχει αυξητική τάση. Μετά τους 204 πήγε στους 124 της Παρασκευής και το Σάββατο στους 106.

Ο τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στην Πράγα και την Κεντρική Βοημία, όπου ζουν οι πιο ευκατάστατοι πολίτες, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει τον Φεβρουάριο σε Αυστρία, Ουγγαρία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και είναι ο λόγος που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σκέψεις για να μπει η πρωτεύουσα σε καραντίνα αντίστοιχη της Λομβαρδίας.

Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν θα γίνει, όπως διαμηνύουν οι αρχές. Άλλωστε, στην Πράγα υπάρχει ένα ακόμα μέτρο που δημιουργεί μια διαφοροποίηση σε σχέση με εμάς κι αυτό είναι η υποχρεωτική μάσκα σε όλους όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους, με μόνο τα μάτια και το μέτωπο να μένουν ακάλυπτα όταν κυκλοφορούν στο μετρό και στις δουλειές τους. Κι όποιος δεν το κάνει, το πρόστιμο ανέρχεται στις 20.000 κορώνες, περίπου 700 ευρώ.

Επιπλέον, όλοι είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν με το διαβατήριο τους ή τα χαρτιά μόνιμης διαμονής στη χώρα, ειδάλλως καλούνται να πάρουν το αεροπλάνο επιστροφής στην πατρίδα τους άμεσα.

Εκείνο που παραξενεύει περισσότερο στην περίπτωση της Τσεχίας είναι ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της. Δεν μιλάμε για μια χώρα με μπόλικο νέο πληθυσμό. Στα 42.1 έτη είναι ο μέσος όρος. Χώρες με χαμηλότερο νούμερο και έχουν διψήφιο αριθμό νεκρών. Άρα, αν κάπως μπορεί να εξηγηθεί αυτό το 0% θνησιμότητας στην Τσεχία, αυτό απαντάται στην έγκαιρη εξέταση και στην μεγαλύτερη πρόληψη τόσο από τους ίδιους τους κατοίκους, ιδίως αυτούς που γνωρίζουν πως νοσούν, όσο κι από το σύστημα υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μιλάμε για μια χώρα που η νούμερο ένα νόσος είναι ο διαβήτης και καταγράφονται πολλοί θάνατοι από ισχαιμικό σοκ, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι στη μέση περίπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά με αυξητικές τάσεις. Όμως, ο δείκτης παροχών και συμμετοχής στην υγεία είναι από τους υψηλότερους αγγίζοντας το 89% από το 2016 και μετά, με το κράτος να ξοδεύει το 7.3% του ΑΕΠ του στην υγεία (βλ. εδώ).

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως τίποτα δεν είναι αυτόνομο, τίποτα δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Η κάθε χώρα φτιάχνει μεν τη μοίρα της αυτή τη στιγμή ως προς τον κορωνοϊό, αλλά υπήρξαν και μια σειρά από αποφάσεις στο παρελθόν που την έφεραν σε ευνοϊκότερη ή δυσχερέστερη θέση.

Πηγή

Related posts

Θρήνος για τον 28χρονο Δημήτρη που πέθανε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι – Mαθεύτηκε όλη η αλήθεια

Σέρρες: Auτός είναι ο 34χρονος Έφυγε από τη ζωή – Ο λόγος που το έκαναν – Ήταν πατέρας δυο παιδιών, η σύζυγός του είναι έγκυος στο τρίτο

Ελλάδα: «Μαύρη» Πρωτοχρονιά για 28χρονο που πέθανε στο οικογενειακό τραπέζι