Κορωνοϊός – Ιταλία: 349 νεκροί σε μια μέρα από την πανδημία

Σε 2.158 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν ακόμη 349 άνθρωποι.

Συνολικά, τα κρούσματα του Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον 27.980, (3.233 νέες μολύνσεις) από τα 24.747 την Κυριακή.

Παράλληλα οι ιασθέντες έφτασαν τους 2.749, ενώ χθες 2.335 άνθρωποι είχαν ιαθεί.

Αναλυτική, στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 14.649 κρούσματα και 1.420 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν 3.522 άνθρωποι και οι νεκροί, συνολικά, είναι 346.

Στο δε Βενέτο σημειώθηκαν 2.473 μεταδόσεις και υπάρχουν 69 νεκροί.

Γιατί «ξέφυγαν» οι θάνατοι στην Ιταλία;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία από τις βασικές αιτίες των τόσων θανάτων στην Ιταλία, είναι ο γερασμένος πληθυσμός της χώρας. Οι ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν ότι η Ιταλία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη και το χαμηλότερο ποσοστό νέων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις ίδιες στατιστικές, το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων είναι άνω των 65 ετών (22,6% το 2018), περισσότερο από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι 45,9 χρόνια την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι τα 42,8 έτη.

«Χαμένα» κρούσματα
Μια ματιά στα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία δίνει την εντύπωση ότι η Ιταλία έχει ιδιαίτερα υψηλό αριθμό θανάτων. Αλλά πόσο αλήθεια είναι αυτό;

Ενώ ο παγκόσμιος δείκτης θνησιμότητας για τον κορωναϊό εξακολουθεί να αξιολογείται, υπολογίζεται επί του παρόντος στο 3,4% από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο προσωρινό ποσοστό του 2%.

Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε μελέτες του ΠΟΥ σε Κινέζους ασθενείς. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το ποσοστό είναι πιθανό να αλλάξει ξανά και προσθέτουν ότι πολλές περιπτώσεις πιθανώς δεν εντοπίζονται.

Υπάρχουν κρούσματα που πιθανότατα δεν έχουν αναφερθεί, δεδομένου ότι πολλοί είναι ασυμπτωματικοί ή πολύ ήπιοι, λέει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής κυβέρνησης, το 4,25% των ανθρώπων που επιβεβαίωσαν ότι έχουν κορωναϊό στην Ιταλία έχουν πεθάνει, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Ωστόσο, είναι και πάλι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός λόγω της μεγάλης πιθανότητας πολλές περιπτώσεις τόσο στην Ιταλία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο να μην εντοπιστούν.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι το γεγονός ότι η Ιταλία διεξήγαγε δεκάδες χιλιάδες τεστ σε ανθρώπους στη χώρα είναι ένας λόγος για τον οποίο ο αριθμός των ανιχνευόμενων περιπτώσεων φαίνεται τόσο υψηλός.

Περισσότερο από το 80% των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό έχουν ήπια νόσο και αναρρώνουν, ενώ το 14% έχει σοβαρές ασθένειες όπως η πνευμονία, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Υπερβολική αυτοπεποίθηση
Αφού η Ιταλία εντόπισε τρία κρούσματα, δύο εκ των οποίων Κινέζοι τουρίστες στα τέλη Ιανουαρίου, οι ασθενείς απομονώθηκαν σε ένα νοσοκομείο της Ρώμης. Οι επαφές των ασθενών ανιχνεύτηκαν και η χώρα έγινε από τις πρώτες στον κόσμο που έκοψαν τους συγκοινωνιακούς δεσμούς τους με την Κίνα.

Η αίσθηση σιγουριάς ήταν διάχυτη. «Το σύστημα πρόληψης που μπήκε σε εφαρμογή στην Ιταλία είναι το πιο αυστηρό στην Ευρώπη», καυχιόταν στις 31 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της χώρας Τζιουζέπε Κόντε.

Στην πραγματικότητα, όπως θα γινόταν ξεκάθαρο τον Φεβρουάριο, ο ιός κυκλοφορούσε ανενόχλητος στη βόρεια Ιταλία, πιθανότατα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Τραγική καθυστέρηση
Μία ακόμη βασική παρανόηση φαίνεται πως είχε γίνει ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τα νοσοκομεία του νότου. Έχει να κάνει με τα κατάλληλα πρωτόκολλα εξέτασης ανεξήγητων πυρετών και παραπόνων για δύσπνοια, και για το κατά πόσο άνθρωποι που δεν είχαν προφανή σχέση με την Κίνα έπρεπε να ελεγχθούν.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ένας 38χρονος χωρίς εμφανής δεσμούς με την Κίνα αρρώστησε στο Κοντόνιο. Είδε τον γιατρό του και επισκέφτηκε αρκετές φορές το νοσοκομείο, αλλά τα συμπτώματα δεν θεωρήθηκαν ενδείξεις κορωνοϊού.

Γνωστός ως Ασθενής Ένα στα ιταλικά ΜΜΕ, όταν τελικά εισήχθη στο νοσοκομείο, εξετάστηκε με καθυστέρηση 36 ωρών, φυσικά εκτός απομόνωσης. Στο διάστημα αυτό μόλυνε μια σειρά ανθρώπων από το ιατρικό προσωπικό και άλλες επαφές του.

Πηγή: cnn.gr

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου