Μόνη αχτίδα ελπίδας στην τραγωδία που βιώνει όλος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έρχεται από τις ανακοινώσεις ερευνητών ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες δοκιμές υποψήφιων εμβολίων σε ανθρώπους.
Αμερικανοί, Καναδοί, Ισραηλινοί, Βρετανοί επιστήμονες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου και οι εταιρίες ποντάρουν πολλά στην ανάπτυξη εμβολίου.
Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η παραγωγή και η ευρεία χρήση του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες σε 12-18 μήνες. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως η ανάπτυξη, η δοκιμή και η εξέταση εμβολίου είναι περίπλοκη και ακριβή διαδικασία, απαιτούνται αρκετά ασφαλή τεστ σε εθελοντές, ωστόσο ήδη η πρόοδος που έχει γίνει είναι ενθαρρυντική.
Η δομή και το γονιδίωμα του SARS-COVID-19 μοιάζουν με τον κορονοϊό SARS, γεγονός που επιτρέπει στους επιστήμονες να ερευνήσουν κάποια υποψήφια εμβόλια κατά του SARS, που δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Αισιοδοξία επικρατεί για εμβόλιο εντός του 2020 και στον Καναδά, αφού ομάδα ερευνητών κατάφερε να απομονώσει τον SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Οπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι ερευνητές του Sunnybrook και των Πανεπιστημίων ΜακΜάστερ και Τορόντο, η απομόνωση του κορονοϊού θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν καλύτερα διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια. Στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει ριχθεί και μια βιοφαρμακευτική εταιρία από το Κεμπέκ του Καναδά. Η Medicago ανακοίνωσε πως έκανε το πρώτο βήμα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναπτύσσοντας υποψήφιο βιώσιμο εμβόλιο, μόλις 20 μέρες μετά τη λήψη της γενετικής αλληλουχίας του κορονοϊού. Στην περίπτωση που το εμβόλιο πάρει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες Αρχές, η Medicagο θα είναι σε θέση να παραγάγει μέχρι και 10 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, σύμφωνα με τον CEO Μπρους Κλαρκ. Ο Κλαρκ εκτίμησε ότι οι δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό σε ανθρώπους μπορεί να ξεκινήσουν το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου και αν εγκριθεί το εμβόλιο να διατεθεί στην αγορά τον Νοέμβριο.
Η αμερικανική Moderna παρέδωσε εμβόλιο για κλινικές δοκιμές, το οποίο ανέπτυξε σε μόλις 42 ημέρες από την ανακοίνωση του γενετικού «προφίλ» του κορονοϊού από τις κινεζικές Αρχές. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, που συνεργάζεται με την κινεζική Clover Biopharmaceuticals, έχει επίσης μπει στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου. Ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ επεσήμαναν πως έχουν αναπτύξει εμβόλιο για τον κορονοϊό που θα πρέπει να ελεγχθεί. Ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, Σου Νανπίνγκ, σημείωσε πως περί τα τέλη Απριλίου το πρώτο εμβόλιο θα ξεκινήσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές.
Πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Der Spiegel» ανέφεραν πως η Κλινική Σβάμπινγκ του Μονάχου θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στη Γερμανία ένα πειραματικό φάρμακο για τον Εμπολα σε ασθενείς με κορονοϊό. Το φάρμακο Remdesivir αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του γονιδιώματος των ιών RNA, στους οποίους ανήκει ο κορονοϊός. Σύμφωνα με το γερμανικό Μέσο, θεωρείται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα φαρμακευτικά παρασκευάσματα για την καταπολέμηση του φονικού ιού. Στην Κίνα ήδη διεξάγονται από τον Φεβρουάριο δύο μεγάλες έρευνες στις οποίες εξετάζεται το Remdesivir.
Η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να ξεκινήσει την πρώτη φάση κλινικής μελέτης και μετά άλλους τρεις μήνες αν περάσει στη δεύτερη φάση με περισσότερους εθελοντές αφού το εμβόλιο δοκιμαστεί με επιτυχία σε ζώα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από είκοσι προγράμματα είναι ενεργά αυτήν τη στιγμή, προσπαθώντας να βρουν το εμβόλιο, ενώ εταιρίες ανά τον κόσμο προσφέρουν μεγάλες χρηματικές ανταμοιβές σε υγιείς ανθρώπους, ώστε να μολυνθούν με κορονοϊό και να συμμετέχουν στην έρευνα.
Επιτάχυνση
Ενας τρόπος για την επιτάχυνση ανάπτυξης του εμβολίου είναι η αξιοποίηση των υπαρχουσών κλινικών δοκιμών. Το 2010, το εμβόλιο για την πανδημία της γρίπης Η1Ν1 ήταν διαθέσιμο για ευρεία χρήση σε διάστημα 6 μηνών από την αναγνώριση του νέου στελέχους, αφού το εμβόλιο ήταν παρόμοιο σε όσα αξιοποιούνταν σε στελέχη εποχικής γρίπης. Στην περίπτωση του SARS το 2003 και του MERS το 2012 έγινε σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίου, που αξιοποιείται τώρα για το εμβόλιο κατά του COVID-19.
Το εμβόλιο κατά του Ebola βασίστηκε σε τεχνολογία για το εμβόλιο κατά του HIV, ενώ το Ινστιτούτο Παστέρ χρησιμοποιεί εμβόλιο για την ιλαρά ως «βάση» για το εμβόλιο κατά του SARS-COV-19.
eleftherostypos.gr