Οι ερευνητές απαντούν: Ο λόγος που ο κορωνοϊός χτυπάει κυρίως άνδρες

Τα δημογραφικά στοιχεία για τον κορωνοϊό φανερώνουν μια σαφή τάση σχετικά με το φύλο ασθενών και θυμάτων, δείχνοντας ότι οι άνδρες είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι επιστήμονες παρατηρούν, καταγράφουν και προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις για το φαινόμενο που γίνεται πολύ πιο έντονο και ξεκάθαρο σε ορισμένες χώρες του κόσμου σε σχέση με άλλος.

Συγκρίνοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από ολόκληρο τον κόσμο, βλέπει κανείς ότι το ποσοστό των ανδρών που τελικά χάνουν την ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας αγγίζει το 2,8%, την ίδια ώρα που στις γυναίκες δεν ξεπερνά το 1,7%, μια διαφορά ομολογουμένως εντυπωσιακή και μέχρι ενός σημείου ακατανόητη για τους ειδικούς.

Στην Ιταλία, στην χώρα που έχει πληρώσει ως τώρα το μεγαλύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, τα δημογραφικά είναι ακόμη πιο ζοφερά για το «ισχυρό φύλο», καθώς το 71% όσων έφυγαν από αυτόν τον κόσμο είναι άνδρες, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα η Ισπανία (το άλλο κράτος που η επιδημία έχει δείξει το πιο σκληρό πρόσωπό της) η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι δύο προς ένα, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε διπλάσιους θανάτους ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τους μεν τόσο ευάλωτους και τις δε τόσο ανθεκτικές;

Η αλήθεια είναι πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με απόλυτη βεβαιότητα ούτε είναι σε θέση να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση. Επιχειρούν, όμως, να προσεγγίσουν το θέμα μέσα από στοιχεία που σχετίζονται με τις συνήθειες , τον τρόπο ζωής ή και την κουλτούρα κάθε τόπου.

Από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του Covid-19, το κάπνισμα βρέθηκε στο στόχαστρο. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν είναι γνωστές οι συνέπειες αυτής της βλαβερής έξης για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα για τους πνεύμονες, η λειτουργία των οποίων είναι εκείνη που βάλλεται περισσότερο από ένα ιό που τελικά δημιουργεί πνευμονική ανεπάρκεια και άλλα υποκείμενα νοσήματα, από τα οποία χάνουν τις ζωές τους τα θύματα του κορωνοϊού…

Φαίνεται πως ο τρόπος ζωής των ανδρών τους καθιστά πολύ πιο εύκολους στόχους. Για παράδειγμα, στην Κίνα ένας στους δύο άνδρες, ποσοστό που τελικά είναι λίγο πάνω από το 50% καπνίζει, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο νούμερο είναι πάρα πολύ μικρότερο, καθώς μόλις το 2% είναι καπνίστριες.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα φανερώνει αντίστοιχη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μέχρι εκείνη την στιγμή, μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 12% των ασθενών με ήπια συμπτώματα και κλινική εικόνα αντιπροσωπευόταν από άνδρες, αλλά αυτός ο αριθμός υπερδιπλασιαζόταν και έφτανε στο 26% στους ασθενείς που κατέληγαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και -φυσικά- διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν.

Φαίνεται πως το κάπνισμα είναι ο βασικός υπαίτιος για αυτές τις χαοτικές διαφορές και για άλλους λόγους που άσχετους με τις βλαβερές ουσίες που περιέχει ο καπνός. Για παράδειγμα, ορισμένοι επιστήμονες παρατηρούν ότι ακόμη και αυτή η επαναλαμβανόμενη κίνηση για να φέρει κανείς το τσιγάρο στο στόμα του αμέτρητες φορές μέσα στη μέρα, το γεγονός ότι για να καπνίσει έρχεται σε επαφή και με άλλα αντικείμενα, όπως ο αναπτήρας ή τα σπίρτα, όλα παίζουν τον ρόλο τους και λειτουργούν σε βάρος των καπνιστών.

Η Σάμπρα Κλάιν, καθηγήτρια στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, πάντως προχωρά ένα βήμα πιο μακριά, τονίζοντας πως οι μελέτες δείχνουν ότι το αντρικό ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να είναι πιο ευάλωτο και σε μια σειρά από άλλες βαριές ασθένειες, όπως την ηπατίτιδα ή το AIDS. Για κάποιους ερευνητές εκείνο που κάνει τις γυναίκες πιο ανθεκτικές σε ιούς γενικότερα να μην είναι τίποτα περισσότερο από τα οιστρογόνα, μια «γυναικεία ορμόνη» που θωρακίζει τα κύτταρα απέναντι σε ιούς. Ίσως, τελικά, αυτό το επιπλέον χρωμόσωμα Χ που φέρουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, να κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου…

Πηγή: menshouse.gr

Related posts

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μεγάλη φωτιά σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων – Τρεις άνθρωποι στο νοσοκομείο

Kλειστά σχολεία: Έρχεται κι άλλο τετραήμερο ξεκούρασης για τους μαθητές

Θρήνος Τώρα: Πέθανε ο Νίκος Μάνεσης