Πέθανε O Κερκ Ντάγκλας, O Θρυλικός Σπάρτακος σε Ηλικία 103 Ετών

Πέθανε ο θρύλος Κερκ Ντάγκλας σε ηλικία 103 χρόνων σήμερα 6 Φεβρουάριου 2020 από φυσιολογικά αίτια στο σπίτι του δίπλα στην οικογένεια του.

Το 1996 είχε υποστεί έμφραγμα αλλά από τότε ήταν καλά στην υγεία του.

Ο Κερκ Ντάγκλας πέθανε δίπλα στην 100χρονη γυναίκα του Anne Buydens που ήταν αχώριστοι.

Την είδηση ανακοίνωσε ο γιος του, επίσης σπουδαίος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Μάικλ Ντάγκλας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Συγκεκριμένα o Μάικλ Ντάγκλας έγραψε στην ανάρτηση του:

«Με απίστευτη οδύνη τα αδέρφια μου και εγώ σας ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας πέθανε σήμερα σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο υπήρξε ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από της χρυσής εποχής, που έζησε καλά ως τα βαθιά του γεράματα, ένας ανθρωπιστής αφιερωμένος στη δικαιοσύνη και σε όσα πίστευε που έθεσε πρότυπα και υπήρξε έμπνευση για όλους μας», ανέφερε ο γιος του.

«Αλλά για εμένα και τα αδέρφια μου Τζόελ και Πίτερ ήταν απλά ο μπαμπάς, για την Κάθριν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του ένας αξιαγάπητος παππούς και για τη σύζυγό του Αν ένας καταπληκτικός σύζυγος».

«Ο Κέρκ έζησε καλά τη ζωή του και άφησε μία παρακαταθήκη στον κινηματογράφο που θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές και μια ιστορία ως ο φιλάνθρωπος που εργάστηκε για να βοηθήσει τον κόσμο και να φέρει την ειρήνη στον πλανήτη. Αφήστε με να τελειώσω με τις λέξεις που του είπα στα τελευταία του γενέθλια και είναι αληθινές. Μπαμπά σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που είμαι γιος σου», κατέληξε ο Μάικλ Ντάγκλας στο μήνυμά του.

H ζωή του Κερκ Ντάγκλας

Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, κινηματογραφικός παραγωγός και συγγραφέας γεννημένος το 1916. Στην 60χρονη καριέρα του εμφανίσθηκε σε περισσότερες από 90 ταινίες και αναδείχθηκε σ’ έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που ανέδειξε το Χόλιγουντ.

Διακρίθηκε σε δραματικούς ρόλους, κυρίως σε γουέστερν και πολεμικές ταινίες. Προοδευτικών αρχών, βοήθησε αρκετούς «μαυροπινακισμένους» καλλιτέχνες της Μακαρθικής περιόδου (δεκαετία του 1950), να επανέλθουν στην κανονικότητα και στο επάγγελμά τους. Γιος του είναι ο γνωστός ηθοποιός και παραγωγός Μάικλ Ντάγκλας.

Ο Ισούρ Ντανιέλοβιτς, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1916 στο Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, από γονείς ιουδαϊκού θρησκεύματος και ρωσικής καταγωγής.

Παιδί πολυμελούς φτωχής οικογένειας μεταναστών (ο πατέρας του ήταν ρακοσυλλέκτης), έκανε σαράντα διαφορετικές δουλειές μέχρις ότου αναγνωρισθεί το ταλέντο του στην υποκριτική. Το 1941 κατετάγη στο Ναυτικό και πολέμησε στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ήταν που άλλαξε το όνομά του σε Κερκ Ντάγκλας, το οποίο διατήρησε μέχρι σήμερα.

Το 1946, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Αμαρτωλές γυναίκες» («The Strange Love of Mar­tha Ivers) του Λούις Μάιλστοουν κι έγινε διάσημος αρκετά γρήγορα, ερμηνεύοντας τον αδίστακτο πυγμάχο στην ταινία του Μαρκ Ρόμπσον «Φλογισμένα Πάθη» («Champion», 1949), ερμηνεία που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Κερκ Ντάγκλας τιμήθηκε το 1956 με Χρυσή Σφαίρα Ανδρικής Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Η Ζωή ενός Ανθρώπου ενώ υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Φλογισμένα Πάθη (1949), Η Ωραία και το Κτήνος (1952) και Η Ζωή ενός Ανθρώπου (1956). Το 1996 τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.

Το ταλέντο του επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια σε πολλές ταινίες, ανάμεσά στις οποίες είναι: «Οι σταυροφόροι της Δύσης» («The Big Sky», 1952) του Χάουορντ Χοκς, «Η ωραία και το κτήνος» («The Bad and the Beautiful») του Βινσέντε Μινέλι, όπου ήταν και πάλι υποψήφιος για Όσκαρ, «Χωρίς συρματοπλέγματα» («Man Without a Star», 1955) του Κινγκ Βίντορ, «Η ζωή ενός ανθρώπου» (Lust for Life, 1956) του Βινσέντε Μινέλι, όπου υποδύθηκε τον ζωγράφο Βαν Γκογκ και ήταν για τρίτη φορά υποψήφιος για Όσκαρ, «Ασύλληπτος επαναστάτης» («Lonely Are the Brave», 1962) του Ντέιβιντ Μίλερ, «Οι ακατανίκητοι» (The War Wagon, 1967) του Μπερτ Κένεντι, «Ο συμβιβασμός (The Arrangement, 1969) του Ηλία Καζάν, «Ήταν ένας παλιάνθρωπος («There Was a Crooked Man…»,1969) του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς κ.ά.

Το 1955 δημιούργησε την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Bryna Productions. Ανάμεσα στις ταινίες που χρηματοδότησε και πρωταγωνίστησε ήταν το πολεμικό δράμα «Σταυροί στο Μέτωπο» («Paths of Glory», 1957) και το ιστορικό δράμα «Σπάρτακος» («Spartacus», 1960), που βοήθησαν στην ανάδειξη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ως σκηνοθέτη πρώτης γραμμής. Στον «Σπάρτακο», ο Ντάγκλας ως παραγωγός έσπασε τη λίστα του γερουσιαστή Μακάρθι με τους απαγορευμένους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ κι έβαλαν το όνομα του σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο στους τίτλους της ταινίας.

Το 1963 έπαιξε στο Μπρόντγουεϊ στο θεατρικό έργο του Κεν Κέσεϊ «Στην Φωλιά του Κούκου» («One Flew Over the Cuckoo’s Nest»). Εντυπωσιάστηκε από τη δύναμη του έργου, ώστε αγόρασε τα δικαιώματά του, τα οποία αξιοποίησε το 1975 ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας, μεταφέροντάς το στη μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Μίλος Φόρμαν και πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον και κερδίζοντας πέντε Όσκαρ.

To 1973 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, την περιπέτεια «Skalawag», για να ακολουθήσει το γουέστερν «Posse» δύο χρόνια αργότερα. Από τη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, γράφοντας βιβλία αναμνήσεων, βιβλία για παιδιά και μυθιστορήματα. Το 1996 τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο.

Ο Κερκ Ντάγκλας νυμφεύτηκε δύο φορές. Από το 1943 έως το 1951 με τη συμμαθήτριά του στη Δραματική Σχολή της Νέας Υόρκης Νταϊάνα Ντιλ (1923-2015), με την οποία απέκτησε δύο αγόρια, τον ηθοποιό και παραγωγό Μάικλ Ντάγκλας (γ. 1944) και τον παραγωγό Τζόελ Ντάγκλας (γ. 1947). Από τον δεύτερο γάμο του με τη γερμανίδα Χανελόρε Μαρξ (γ.1919), που άντεξε στη διάρκεια του χρόνου, απέκτησε άλλα δύο αγόρια, τον παραγωγό Πίτερ Ντάγκλας (γ. 1955) και τον ηθοποιό Έρικ Ντάγκλας (1958-2004).

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;