Στο τηλέφωνο 210-5212054 του ΕΟΔΥ πρέπει να καλούν όσοι πιστεύουν ότι πάσχουν από κορονοϊό

Ο κορονοϊός έφτασε πια και στην Ελλάδα και τα μέτρα των Αρχών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού εντείνονται.

Το πρώτο θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα καταγράφηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, με μία 38χρονη γυναίκα να έχει προσβληθεί από τον ιό. Σήμερα Πέμπτη οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού είναι τελικά τρία, καθώς βρέθηκε θετικό το παιδί της 38χρονης και μία ακόμη γυναίκα η οποία επίσης είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει εδώ και μέρες ειδική ανακοίνωση με οδηγίες για προστασία από τον κορονοϊό, ενώ μεταξύ άλλων παραπέμπει τους πολίτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα να τηλεφωνούν στον αριθμό 210 5212054.

Καλέσαμε το συγκεκριμένο νούμερο για να διαπιστώσουμε την ετοιμότητα των Αρχών και να πληροφορηθούμε ποιες είναι οι οδηγίες για τους πολίτες που ανησυχούν και χρειάζονται ιατρικές συμβουλές.

Το τηλεφωνικό κέντρο που εξυπηρετεί τους πολίτες ανταποκρίνεται άμεσα στις κλήσεις, όπως έγινε την Τετάρτη στο τηλεφώνημά μας, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί το πρώτο επίσημο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα.

Ωστόσο μιλήσαμε με το Κέντρο και την Πέμπτη για να διαπιστώσουμε αν η ανταπόκριση είναι το ίδιο άμεση και πώς αντιμετωπίζει η πολιτεία την εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα αλλά και την ανησυχία των πολιτών.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) αντιμετωπίζει το ζήτημα βάσει των κανόνων, ενός manual ας το πούμε, που έχει εκδώσει η Πολιτεία, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Προϊόντος του χρόνου, και ενώ την πρώτη μέρα υπήρξε μία πιο τυπική αντιμετώπιση σε ένα θέμα άλλωστε που είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα, την Πέμπτη οι άνθρωποι του κέντρου βρίσκονταν σε αυξημένη ετοιμότητα και είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση των περιστατικών.

Η υπηρεσία του υπουργείου αντιμετωπίζει ως ύποπτα τα συμπτώματα ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα του κορονοϊού και μόνο. Ερώτημα παραμένει αν αποτελεί αιτία ανησυχίας κάποιος να έχει ταξιδέψει για παράδειγμα στην Ιταλία, χωρίς όμως να έχει βρεθεί σε περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα.

Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ταξιδέψει σε «επικίνδυνους» προορισμούς, τότε τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται αυτόματα ως ύποπτα. Ωστόσο, αν αυτά συνεχιστούν ή ενταθούν, τότε ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό.

Συγκεκριμένα αν κάποιος έχει βήχα και δύσπνοια χωρίς πυρετό, σε πρώτη φάση συστήνεται να μείνει σπίτι του, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Αν παρουσιάσει πυρετό τότε θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο Κέντρο και να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο αναφοράς. (Δείτε εδώ τα νοσοκομεία αναφοράς και τα αναπληρωματικά στην ελληνική επικράτεια). Δεν αντιμετωπίζονται όμως αυτόματα όλα τα συμπτώματα ως επικίνδυνα και ύποπτα κορονοϊού, καθώς η εποχή «ευνοεί» και την εκδήλωση γρίπης, κρυολογήματος ή άλλων λοιμώξεων.

Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη, πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη, η άμεση συμβουλή που παρεχόταν στους πολίτες είναι να απευθυνθούν σε γιατρό – είτε ιδιώτη είτε σε νοσοκομείο – αν παρατηρούν συμπτώματα ύποπτα, όπως βήχα, δύσπνοια και πυρετό. Σήμερα η οδηγία είναι να μεταβούν σε νοσοκομείο αναφοράς.

Σε σχετική ερώτηση που θέσαμε, λάβαμε την απάντηση ότι ένας «ασθενής» πρέπει να τηλεφωνήσει πρώτα σε ιδιώτη γιατρό πριν τον επισκεφθεί, αν έχει παρατηρήσει ύποπτα συμπτώματα, ενώ δεν λάβαμε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει κάποιος να κινηθεί όταν μεταβεί σε νοσοκομείο, με την εξαίρεση ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάει με ιδιωτικό μέσο και όχι με τα ΜΜΜ. Στο νοσοκομείο ωστόσο δεν αναφέρθηκε να υπάρχει ειδικός χώρος όπου πρέπει να περιμένει, φανταζόμαστε όμως ότι ο ασθενής καλό θα ήταν να λάβει τις προφυλάξεις του και να μην έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, για τη δική του ασφάλεια αλλά και των άλλων.

Φυσικά μας τονίστηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις ο «ασθενής» πρέπει να φοράει μάσκα.

Οφείλουμε να τονίσουμε, ότι στο θέμα των ταξιδιών στο εξωτερικό και των «επικίνδυνων ζωνών», υπάρχει μία τυπολατρική αντιμετώπιση βασισμένη στους κανόνες. Συγκεκριμένα είναι περιοριστικός ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται οι περιοχές τις οποίες αν έχει επισκεφθεί κάποιος, κινδυνεύει να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Για παράδειγμα, όπως ανέφεραν οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ, αν κάποιος έχει ταξιδέψει από το Μπάρι στην Πάτρα με πλοίο, τότε, κατά την υπηρεσία δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που έχει ταξιδέψει στη Φλωρεντία, αλλά όχι στο Μιλάνο, και έχει συμπτώματα ή και αν ακόμη δεν έχει εκδηλώσει κάποιο. Στην ενημέρωση από το κέντρο, γίνεται σαφές λοιπόν ότι υπάρχουν ζώνες που είναι επικίνδυνες και οι πιθανότητες κάποιος να νοσήσει είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν τις έχει επισκεφθεί ή αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει βρεθεί εκεί.

Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, πρέπει να τηρούνται και κάποιοι όροι στην πληροφόρηση, ώστε να μην διασπείρεται ανησυχία χωρίς λόγο και πανικός από ειδήσεις που δεν ισχύουν. Αυτή φαίνεται να είναι και η προσπάθεια του Οργανισμού, που ενημερώνει σύμφωνα με τα δεδομένα, συστήνει προσοχή στον κόσμο αλλά παράλληλα προσπαθεί να μην πανικοβάλει τους πολίτες, προωθώντας μια ψύχραιμη αντιμετώπιση του ζητήματος, πάνω στος οδηγίες που έχουν δοθεί από τις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας.

Πηγή: omorfhzwh.gr

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου