Τέλος στην προστασία πρώτης κατοικίας από την Πρωτομαγιά

Οι δανειολήπτες δεν θα έχουν κανένα τρόπο να προφυλάξουν το σπίτι τους κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι το τέλος στην προστασία πρώτης κατοικίας, όπως τουλάχιστον την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια. Κυβέρνηση και Θεσμοί δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο και στην ουσία από την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες δεν θα έχουν κανένα τρόπο να προφυλάξουν την πρώτη τους κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, εφόσον χρωστούν στο δημόσιο ή σε ιδιώτες.

Η μόνη υποχώρηση που έκαναν οι δανειστές είναι να υπάρξει μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων μέχρι την πλήρη άρση προστασίας για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, αυτή η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να πάει πέρα από τον Ιούνιο.

Οι τεχνοκράτες των δανειστών απέρριψαν το αίτημα της Ελληνικής πλευράς το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας να παραταθεί τουλάχιστον έως το τέλος Αυγούστου. Της νέας απόρριψης του Ελληνικού αιτήματος, είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα η αρνητική στάση των Θεσμών στο Ελληνικό αίτημα οι διαδικασίες να παραταθούν έως το τέλος του έτους εξαιτίας των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία.

Παρόλα αυτά οι Θεσμοί εκτιμούν ότι μια νέα παράταση στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες θα προκαλέσει ζημιά στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμα μια ανακεφαλαιοποιήση.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί πλέον σε δύο επίπεδα, καθώς οι τεχνικές συζητήσεις για την ολοκλήρωση του νέου πτωχευτικού δικαίου θα πρέπει να επιταχυνθούν. Ωστόσο, η Ελληνική πλευρά αναμένεται να κάνει μια τελευταία προσπάθεια προκειμένου να κερδίσει την ολιγόμηνη παράταση προστασίας για την πρώτη κατοικία. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει πολιτική απόφαση μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Οργανισμών.

Διαδικασία πτώχευσης

Σε τεχνικό επίπεδο, Θεσμοί, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων τα οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγγραφή του νόμου και να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Ενδεικτικό της μορφής που θα έχει το νέο πτωχευτικό δίκαιο είναι ότι οι τράπεζες ζητούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιστωτών, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούν πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ώστε να ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του.

Ταυτόχρονα, ζητούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του οφειλέτη με τους πιστωτές να μην υπάρχει καμία περίοδος «παγώματος» της διαδικασίας των πλειστηριασμών, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσω πίεσης προς τον οφειλέτη.

Ακόμα και για τους οφειλέτες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα ή χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχεία, οι τράπεζες έχουν προτείνει να δημιουργηθεί εταιρίας του Δημοσίου η οποία θα αγοράζει στον πλειστηριασμό τα ακίνητα των ευπαθών ομάδων. Στη συνέχεια το δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να τα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους έναντι χαμηλού τιμήματος.

Αναφορικά με το αίτημα της Ελληνικής πλευράς η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραταθεί μόνο για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες. Ως αντιπρόταση στο τραπέζι υπάρχει και η λύση της κρατικής επιδότησης της δόσης των δανείων για τις ευάλωτες ομάδες. Οι Θεσμοί, ωστόσο ζητούν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των νοικοκυριών που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, αλλά και τον τρόπο που θα λειτουργήσει η προστασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν διαδικασίες μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γεγονός που για κάποιους μήνες θα αφήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά απροστάτευτα απέναντι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Πηγή: huffpost

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου