Δημοσίευμα των Financial Times περιγράφει με “ανατριχιαστικές” λεπτομέρειες τα βήματα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, αν επιστρέψει στις δραχμές και εξέλθει από την Ευρωζώνη, με τελευταίο και πιο τρομακτικό το συνολικό τερματισμό της οικονομικής δραστηριότητας εντός και εκτός Ευρώπης!
Ο αρθρογράφος Robert Jenkins αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, παρά το γεγονός πως πολλοί Ευρωπαίοι δε νοιάζονται πλέον αν εξέλθει η χώρα μας από τη ζώνη του ευρώ, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους θεωρούν το ζήτημα ζωτικής σημασίας.
Στη συνέχεια εξηγεί τους λόγους που συμβαίνει αυτό, αναλύοντας ένα υποθετικό σενάριο επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή σε έξι απλά βήματα.
Βήμα 1ο: Το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το γεγονός αναπαράγεται συνέχεια από τα ελληνικά και ξένα μέσα. Οι πολίτες της Ελλάδας αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, προτού μετατραπούν σε δραχμές, τα αποθέματα των τραπεζών λιγοστεύουν, ενώ οι επιχειρήσεις μετατοπίζουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ στο εξωτερικό. Οι ξένοι δανειστές σε ελληνικές επιχειρήσεις ακυρώνουν τα πιστωτικά όρια. Οι τράπεζες κλείνουν τις “πόρτες” τους.
Βήμα 2ο: Μετά από ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημα την επιστροφή στη δραχμή. Μηχανισμοί ελέγχου των κεφαλαίων που μετατοπίζονται στο εξωτερικό ενεργοποιούνται, ενώ ακόμα και περίπολοι στα σύνορα συμβάλλουν στον έλεγχο. Το δημόσιο χρέος επαναπροσδιορίζεται σύμφωνα με το νέο εθνικό νόμισμα. Η αξία της δραχμής “βυθίζεται στα τάρταρα” την ώρα που ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη.
Βήμα 3ο: Διαφορές δημιουργούνται σχετικά με και με τα ιδιωτικά χρέη, όπως για παράδειγμα η δημιουργία διαφωνίας μεταξύ μιας γερμανικής τράπεζας για το δάνειο που έχει χορηγήσει στη θυγατρική εταιρεία μιας πολυεθνικής επιχείρησης όπως η BMW. Τα δάνεια παραμένουν στο ευρώ ή μετατρέπονται σε δραχμές; Όπως και να έχει, η γερμανική τράπεζα και ο Έλληνας δανειστής θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Βήμα 4ο: Αρχίζει η μεταδοτικότητα της κρίσης. Οι πολίτες της Πορτογαλίας ανησυχούν μήπως το ίδιο συμβεί και στη χώρα τους. Έτσι οι Πορτογάλοι αρχίζουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, από φόβο μήπως σύντομα μετατραπούν σε escudos. Οι επιχειρήσεις στη χώρα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, οι τράπεζες κλείνουν κ.ο.κ. … Σύντομα το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στην Ιρλανδία. Οι τράπεζες πλέον δεν συνεργάζονται με τους “περιθωριοποιημένους” της Ευρώπης.
Βήμα 5ο: Σύγχυση προκαλείται και εξαπλώνεται για την ευρωπαϊκή κρίση των τραπεζών. Η συναλλαγή μεταξύ των τραπεζών τερματίζεται.
Βήμα 6ο: Τερματίζεται και ο δανεισμός των τραπεζών εκτός Ε.Ε. Η οικονομική δραστηριότητα σταματά…
Τέλος, ο συντάκτης καταλήγει πως μια ελληνική χρεοκοπία μέσα στην Ευρωζώνη μπορεί να ελεγχθεί, αντιθέτως μια αντίστοιχη χρεοκοπία εκτός της ζώνης του ευρώ θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.
[via]