Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τον τρόπο διαχείρισης των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή προς την Ελλάδα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εισερχομένων, καθώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2015 στη χώρα εισήλθαν περισσότεροι μετανάστες από όσους για όλο το 2014.
Εκτός από το πλάνο που πρέπει να καταρτίσει η κεντρική διοίκηση, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έρχονται αντιμέτωπες τόσο με τον ΟΗΕ που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου, αλλά και με τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται την αυξανόμενη πίεση των πολυάριθμων μεταναστών που φθάνουν καθημερινά, με πλοιάρια, φουσκωτά, ακόμα και με… jet sky.
Φθάνει Πειραιά το «Ελ.Βενιζέλος»
Η πρώτη προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών της Κω και της Λέσβου που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος από τις μεταναστευτικές ροές ολοκληρώνεται σήμερα με τον κατάπλου του επιβατηγού «Ελ.Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά.
Το πλοίο απέπλευσε χθες το πρωί από την Κω και με ενδιάμεσο σταθμό τη Λέσβο μεταφέρει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας 2.500 μετανάστες.
Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει από χθες το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου με ΚΤΕΛ οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.
Ωστόσο, το σχέδιο άλλαξε καθώς εάν υπήρχε οργανωμένη και μαζική προώθηση μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα μπορεί η ΠΓΔΜ να έκλεινε τα σύνορα και να δημιουργούνταν διπλωματικό επεισόδιο.
Μελετάται και νέο δρομολόγιο προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
Μόλις ολοκληρωθεί η αποβίβαση του πρώτου κύματος μεταναστών το «Ελ.Βενιζέλος» θα επιστρέψει σε όποια νησιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μεταφέρει τους επόμενους. Υπάρχει δε σκέψη να ναυλωθεί και δεύτερο πλοίο, αν χρειαστεί.
8.000 μετανάστες παραμένουν στη Λέσβο
Το πρώτο κύμα μεταναστών που έφυγε χθες το βράδυ από τη Λέσβο δεν εκτονώνει την κατάσταση. Στο νησί παραμένουν περίπου 8.000 άτομα. Πρόκειται για 750 μετανάστες που διαμένουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων για να φύγουν και 1.250 που έφτασαν χθες στο νησί από τα τουρκικά παράλια.
Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.
Παρουσιάστηκε ο χώρος φιλοξενείας στον Ελαιώνα
Οι πρόσφυγες επιθυμούν να μεταβούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και από εκεί, μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας, στη βόρεια Ευρώπη. Γι’ αυτό, ο ανοιχτός χώρος φιλοξενίας στον Ελαιώνα, που παρουσιάστηκε χθες στους δημοσιογράφους, φιλοξενεί μόνο 250 άτομα.
Ενενηντατέσσερα κοντέινερ έχουν τοποθετηθεί για να στεγάσουν τους πρόσφυγες αλλά και το ιατρείο, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και διαθέτει παιδίατρο και νοσηλευτές, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες.
Η αναπλ. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησε μιλώντας στους δημοσιογράφους όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες που συνέβαλαν στο να λειτουργήσει ο χώρος στον Ελαιώνα.
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία μίλησαν για την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον χώρο προκειμένου να είναι κατάλληλος και για τον χειμώνα.
Η υπεύθυνη για το κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας του Ελαιώνα Ανθή Καραγγελή, εξήγησε ότι στόχος είναι η χωρητικότητα να φθάσει τα 720 άτομα και ότι θα διαιρείται σε τρεις τομείς από τους οποίους «ο ένας θα είναι για οικογένειες και ο άλλος για μονογονεϊκές οικογένειες και γενικότερα ευάλωτες ομάδες» ενώ ο τρίτος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
Ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι τα περισσότερα παιδιά ήταν ήδη εμβολιασμένα και ότι σε καμία περίπτωση «δεν στοιχειοθετείται η θεωρία περί υγειονομικής βόμβας».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης εγγυήθηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους για την ασφάλεια των προσφύγων που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα.
Αντιδρούν οι τοπικές αρχές
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση στη διαχείριση των μεταναστών οι τοπικές αρχές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Κω,Ρόδο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που καταφθάνουν μετανάστες ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν πλήρως το ζήτημα δηλώνοντας αδυναμία διαχείρισης των πολυάριθμων μεταναστών.
Την ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία προκαλούνται από τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ζήτησε με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Στη Θεσσαλονίκη έγινε χθες άτυπη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την άφιξη των μεταναστών.