Γρίπη Vs κορωνοϊού: Η σύγκριση των κρουσμάτων στην Ελλάδα που δείχνει τη μεγάλη διαφορά τους

Την ώρα που ο κορωνοϊός προελαύνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και η ανθρωπότητα προσπαθεί να βρει τρόπους να τον αντιμετωπίσει, επιστρέφει στο προσκήνιο η καφενειακού επιπέδου συζήτηση περί της επικινδυνότητας του κορωνοϊού σε σχέση με την εποχική γρίπη.

Κάποιοι στέκονται μόνο στους αριθμούς, χωρίς να υπολογίζουν ότι αφενός τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ακριβή, αφετέρου η θνησιμότητα δεν είναι ο μόνος δείκτης που καθιστά έναν ιό επικίνδυνο.

Στη χώρα μας τα νούμερα των κρουσμάτων και των θυμάτων της γρίπης και του κορωνοϊού, δίνουν μια πλασματική εικόνα της κατάστασης η οποία αποκρυσταλλώνεται μόνο αν την αναλύσει κάποιος ειδικός.

Η σύγκριση ασφαλώς δεν μπορεί να δώσει ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μεγέθη είναι ανόμοια. Για παράδειγμα και στις 2 περιπτώσεις δεν υπάρχει καταγραφή όλων των κρουσμάτων, παρά μόνο των σοβαρών (εποχική γρίπη περνούν δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν καταγράφονται πουθενά). Αντίστοιχα και στην περίπτωση του κορωνοϊού καταγράφονται μόνο εκείνοι που βγήκαν θετικοί στο τεστ και όχι όσοι έχουν ελαφριά συμπτώματα, ή είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, αλλά δεν έκαναν το τεστ. Πάμε να δούμε τα νούμερα στη χώρα μας φέτος:

Κορωνοϊός

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι 966. Συνολικά έχουν καταγραφεί 28 θάνατοι στη χώρα μας. 23 άνδρες – 5 γυναίκες. Το 89% των θυμάτων έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Εποχική γρίπη

Συνολικά έχουν καταγραφεί 238 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 217 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ 90 συμπολίτες μας κατέληξαν.

Οι 72 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 18 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Τα 83 (92,2%) από τα 90 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εμβολιασμένοι ήταν μόνο 33 (39,8%).

Μια από τις βασικές διαφορές της εποχικής γρίπης από τον κορωνοϊό έχει να κάνει με τη μεταδοτικότητα του δεύτερου. Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο η μεταδοτικότητα του νέου ιού φαίνεται ότι είναι λίγο μεγαλύτερη από τη γρίπη, καθώς ο μέσος όρος νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο από τον νέο ιό είναι 1,4 – 2,5 (οι εκτιμήσεις όμως βασίζονται σε μελέτες με μικρό αριθμό περιπτώσεων).

Στην περίπτωση της γρίπης η μεταδοτικότητα είναι 1,3 ανά μολυσμένο άτομο. Η θνησιμότητα στην περίπτωση της γρίπης είναι μικρή (0,1%, ενώ στις ΗΠΑ είναι ακόμα μικρότερη: 0,05%).

Η απλή εξήγηση ενός γιατρού γιατί ο κορωνοϊός είναι σήμερα πιο επικίνδυνος απ’ τη γρίπη
Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο που δεν καταλαβαίνουν πολλοί. Όπως εξηγεί η Αγγελική, μια γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό, που καθημερινά έρχεται σε επαφή με ασθενείς του Covid-19, επειδή ακριβώς δεν γίνονται μαζικά τεστ στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες του εξωτερικού δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για τη θνησιμότητα του νέου ιού.

Όπως σημειώνει στο Menshouse.gr, σε λίγους μήνες που τα τεστ θα πυκνώσουν και θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα μπορεί να αποδειχτεί ότι η θνησιμότητα του κορωνοϊού είναι ίδια ή και μικρότερη από εκείνη της εποχικής γρίπης.

Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού, τα οποία σε αυτή τη φάση είναι αναγκαία και αποτελούν μονόδρομο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανοσία του πληθυσμού, εμβόλιο ή συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τον κορωνοϊό τα μέτρα είναι αναγκαία για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και επιμεριστεί το πλήθος των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία ώστε να μην γονατίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος είναι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο με σβηστό το φως. Δεν βλέπει αν ο αντίπαλος του απέναντι είναι ένα ποντίκι ή ένας ελέφαντας. Με σβηστό το φως λοιπόν, ακόμα και ένα ποντίκι μπορεί να σε κάνει να πέσεις και να χτυπήσεις σοβαρά. Γι’ αυτό η σωστή τακτική είναι να παίξεις πρώτα άμυνα μέχρι να γνωρίσεις τον αντίπαλο σου και όταν πλέον είσαι σίγουρος ότι τον ξέρεις να ανάψεις το φως και να τον αντιμετωπίσεις. Και αυτή τη στιγμή τη γρίπη την ξέρουμε και την αντιμετωπίζουμε! Τον κορωνοϊό όχι…»

Πηγή: menshouse.gr

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου