Εκτακτο: Έρχεται ξαφνικό lockdown για τα Χριστούγεννα

Με εφιάλτη μοιάζει για την κυβέρνηση και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των επικείμενων συγκεντρώσεων σε σπίτια. Η αγωνιώδης έκκληση αφορά σε συναθροίσεις με το όσο το δυνατό λιγότερα άτομα, κι εκπέμπεται παράλληλα με την αυστηρή προειδοποίηση για επιβολή αυστηρότερου lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε έκτακτη ενημέρωση από την Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, θα προχωρήσει στις 18.00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τοπικά lockdowns σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στην Κοζάνη από όπου ζήτησε την αυστηρή τήρηση των μέτρων στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης. Όπως επεσήμανε, «βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ. Γιατί το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά. Η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες. Ο κορωνοϊός επιμένει και είμαστε εδώ γιατί είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε φρένο στην πανδημία και να ανοίξουμε σταδιακά την κοινωνία, την αγορά, την οικονομία και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη ζωή μας».

Προειδοποίηση Πέτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην σημερινή ενημέρωση, τόνισε ότι ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στην επικείμενη εορταστική περίοδο, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει». Πρόσθεσε δε ότι «αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή θα κινδυνεύσουμε».

«Δεν μπορούμε να έχουμε από έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι», απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει πώς θα ελέγξει η κυβέρνηση το εάν τηρείται ο κανόνας των εννέα ατόμων σε κάθε σπίτι. «Το καλύτερο εργαλείο είναι η υπευθυνότητα από μας», είπε, λέγοντας ωστόσο ότι «η κόπωση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά μας και την έχει χαλαρώσει».

Σενάριο για σκληρό lockdown

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερου lockdown τον Ιανουάριο ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας πως μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι μπορεί τον Ιανουάριο να υπάρχει το εμβόλιο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

«Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα» σημείωσε, εξηγώντας ότι «έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων και τον Ιανουάριο ή επιβολής ενός σκληρότερου lockdown, τύπου Μαρτίου.

Αναφορικά με τη Δυτική Αττική, τόνισε ότι τα δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί ό,τι συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται πως στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται η Δυτική Αττική και η Κοζάνη, δύο περιοχές όπου φαίνεται να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικά για τη Δυτική Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις συνοικίες του Ασπροπύργου.

Μείωση των ατόμων στα ρεβεγιόν

Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ορίου των εννέα ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν χειροτερέψει η κατάσταση, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο. «Το όριο των εννέα ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Επιπλέον, τόνισε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής -Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα- και της Βόρειας Ελλάδας, φερ’ ειπείν στην Κοζάνη.

«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», είπε.

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης. «Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 σε 40 μέρες», υπογράμμισε με έμφαση.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές, «θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς».

Ο κ. Γραβάνης είπε πως αν υπάρξει χαλάρωση, στις 15 Ιανουαρίου οπότε αναμένεται να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός, θα γυρίσουμε πίσω στα 2.000-5.000 κρούσματα τη μέρα. «Αν ξεκινήσουμε αρχές του χρόνου τον εμβολιασμό, θα χρειαστούμε τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο, πιθανά και αρχές Μαρτίου για να έχουμε το πέρασμα του εμβολιασμού στη κοινότητα», τόνισε, σημειώνοντας ότι θεωρεί λάθος την απόφαση για 9 άτομα στις γιορτές.

Η επιδημιολογική κατάσταση

Στην Ελλάδα, η επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου 2020 έχει ως εξής:

  • Τα ενεργά κρούσματα ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων επτά ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
  • κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
  • Ο αριθμός των διασωληνομένων ήταν 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

Πηγή: Καθημερινή

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου