Από πού προέρχεται, επιτέλους, το ακρωνύμιο «ΙΚΕΑ» – Ο Σουηδός ιδρυτής της εταιρείας είναι δυσλεκτικός και έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να αλλάξει τους κωδικούς με ονόματα
Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ με σκοπό να αγοράσετε ένα τραπέζι κουζίνας Björksnäs kitchen και τελικά θα φύγετε έχοντας αγοράσει ακόμα ένα σκαμνί Råskog, ένα πατάκι μπάνιου Näckten, ένα τηγάνι Oumbärlig και ένα ράφι για κρασιά Nornäs, τουλάχιστον θα ξέρετε τι σημαίνουν και πώς προέκυψαν αυτά τα –εξαιρετικά δύσκολο να προφέρει κανείς- ονόματα.
Γιατί τα ονόματα στα προϊόντα των ΙΚΕΑ δεν δίνονται τυχαία, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες που ακολουθούνται απαράγκλιτα από όταν ο σήμερα διεθνής κολοσσός στο χώρο του σπιτιού, ήταν μια απλή οικογενειακή σουηδική επιχείρηση.
Και τελικά είναι απλό: Για παράδειγμα, το τηγάνι Oumbärlig, είναι ένα τηγάνι… απαραίτητο!
Εκτός από μερικές εξαιρέσεις προϊόντων που ονομάζονται βάσει των σχεδιαστών τους, τα υπόλοιπα χιλιάδες προϊόντα των ΙΚΕΑ ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες για την ονομασία τους, για τους οποίους ευθύνεται η αδερφή του ιδρυτή της επιχείρησης η Κουάρτζ. Ο Ινγκβαρ Καμπραντ είναι δυσλεξικός και δυσκολευόταν πάρα πολύ,καθώς έπρεπε να θυμάται δεκάδες κωδικούς.
Έτσι, τα προϊόντα κατατάσσονται αρχικά σε γενικές κατηγορίες, και κατόπιν ακολουθούν μια «νόρμα» για το όνομά τους: γραφεία, καρέκλες και πολυθρόνες έχουν αγορίστικα σουηδικά ονόματα, ενώ οι βιβλιοθήκες έχουν ονόματα επαγγελμάτων. Ονομασία από περιοχές στην Σουηδία έχουν τα μπολ, οι διακοσμήσεις, οι κορνίζες, τα ρολόγια. Καναπέδες και τραπέζια ονομάζονται και βάσει μονάδων μέτρησης, των εποχών, των μηνών και των ημερών της εβδομάδας.
Το ίδιο το όνομα της εταιρείας, ΙΚΕΑ, δεν προέκυψε τυχαία, αλλά από τις λέξεις Ingvar, Kamprad, Elmtaryd και Agunnaryd. «Ingvar Kamprad» είναι το ονοματεπώνυμο του ιδρυτή, «Elmtaryd» ήταν η οικογενειακή του φάρμα και «Agunnaryd» είναι το χωριό που μεγάλωσε.