«Η αρχή του τέλους της πανδημίας»: Επιτέλους Ευχάριστα Νέα: Ραγδαίες οι εξελίξεις με το φάρμακο Remdesivir

«Οι ζωές μας δεν θα είναι όπως προ κορωνοϊού ακόμα και μετά την άρση της καραντίνας» λένε με ένα στόμα μια φωνή όλοι οι ειδικοί και όλοι οι πολιτικοί ηγέτες. Και ορθώς το λένε, μιας και ο κορωνοϊός δεν νικήθηκε ούτε γνωρίζουμε όλους τους νοσούντες για να τον απομονώσουμε.

Η νίκη στον πόλεμο θα έρθει όταν βρεθεί ένα αντιικό φάρμακο ή/και εμβόλιο πρόληψης. Η νίκη στη μάχη θα έρθει όταν βρεθεί ένα εμβόλιο θεραπείας, κάτι που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ είχαν οριοθετήσει χρονικά προς το τέλος του 2020.

Φαίνεται όμως πως η πρόβλεψη ήταν πιο απαισιόδοξη ή πιο ρεαλιστική. Στο μίνι ντοκιμαντέρ του Netflix για τον κορωνοϊό, ο Τζ. Κ. Σίμονς που είναι στην αφήγηση, λέει πως η ανθρωπότητα είναι πιο έτοιμη από ποτέ για να αντιμετωπίζει τέτοιους ιούς και πως το ότι όλοι οι επιστήμονες ενώθηκαν για να βρουν φάρμακο, σημαίνει ότι ο ιός θα νικηθεί.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο γιατρό και καθηγητή στις ΗΠΑ, τον κ. Γιώργο Παυλάκη, φαίνεται πως θα υπάρξει λευκός καπνός πιο σύντομα από το φινάλε του 2020. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε δύο αναρτήσεις, η πρόοδος της φαρμακευτικής ουσίας Remdesivir ξεπέρασε τις προσδοκίες και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Τόσο ραγδαίες που ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ που έχει το αυστηρότερο πρωτόκολλο αδειοδότησης, παρουσιάζεται έτοιμος να δώσει την άδεια στο ερευνητικό κέντρο Gilead Sciences να παράξει σε μεγάλες ποσότητες την ουσία για να ξεκινήσει πιο εκτεταμένη χορήγηση σε ασθενείς.

Αυτό που χρειάζεται να τονιστεί είναι πως το Remdesivir δεν θα επαναφέρει πλήρως τη ζωή μας, αλλά θα μας δώσει πίσω ένα ποσοστό και θα μειώσει τη θνησιμότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιατρός, δεν είναι home run, αλλά είναι ένα πολύ βοηθητικό, σύμφωνα με τα δεδομένα, πρώτο πυρομαχικό.

Πόσο βοηθητικό; Οι αριθμοί του Gilead Sciences κάνουν λόγο για βελτίωση της κατάστασης των ασθενών κατά 31%, με τη νόσο να κάνει τον κύκλο της στις 11 ημέρες, αντί για τις 15 σε όσους έπαιρναν το φάρμακο για 10 ημέρες και σε 10 ημέρες για όσους το έπαιρναν 5.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ομάδες, με τη μία να παίρνει το Remdesivir για 10 ημέρες και την έτερη να είναι ομάδα-placebo, να της χορηγείται δηλαδή το φάρμακο για 5 ημέρες και τις υπόλοιπες 5 να θεωρεί ότι της χορηγείται, οπότε η εξέλιξη της νόσου να βασίζεται σε ψυχοσωματικές προεκτάσεις.

Στην πρώτη ομάδα το ποσοστό θνησιμότητας ήταν στο 8% και στην δεύτερη στο 11,6% σε σύνολο 397 ασθενών Covid-19 συνολικά, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως το Remdesivir έχει δοθεί σε σχεδόν 1100 ασθενείς παγκοσμίως. Και στις δύο ομάδες ήταν η 14η ημέρα παραμονής σε ΜΕΘ κατά την οποία εξέρχονταν από την μηχανική υποστήριξη, με το 64,5% της ομάδας placebo να αναρρώνει και το 53,8% της έτερης ομάδας.

Σε αυτούς τους αριθμούς δεν φαίνεται να έκανε κάποια τεράστια διαφορά η χορήγηση της δόσης στην 5η ημέρα της νοσηλείας ή στην 10η. Η 10η ημέρα φαίνεται να είναι σύμφωνα με την Gilead το όριο, αφού όσοι πήραν το Remdesivir μετά την 11η ημέρα, δεν είχαν θετικά αποτελέσματα. Το καλύτερο αποτέλεσμα παρουσιάζεται σαφώς στους ασθενείς που η χορήγηση έγινε στο πρώτο στάδιο της νόσου, πριν την 5η ημέρα, κι όχι στο δεύτερο ή το τρίτο, όπου τα πράγματα είναι μη αναστρέψιμα για τους διασωληνωμένους.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι επιστήμονες συναινούν πως μιλάμε για την πιο ρεαλιστική κατάσταση και αυτό που περιμένουν πλέον είναι τα αποτελέσματα μετά τη διεύρυνση του δείγματος. Η Gilead αναμένεται να βάλει στην έρευνα ακόμα 5.600 ασθενείς από όλο τον κόσμο, στους οποίους θα χορηγήσει in vitro το Remdesivir, και αν τα νούμερα από τους πρώτους 600, που θα είναι έτοιμα τέλος Μαΐου, ταυτοποιήσουν ουσιαστικά τα πρώτα στοιχεία, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να δοθεί η έγκριση του FDA.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής του CDC, του Κέντρου Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας των ΗΠΑ, ανέφερε σε ενημέρωση προς τους ρεπόρτερ ότι είναι πολύ ευχάριστα τα μαντάτα από την έρευνα που διεξάγει η Gilead, ενώ ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το ότι στο πρόγραμμα του πειράματος βρίσκονται και Έλληνες ασθενείς υπό την εποπτεία του κυρίου Τσιόδρα και της ομάδας του.

Φυσικά τα νέα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει τα μυαλά μας να πάρουν αέρα, καθώς μόνο η επίσημη ανακοίνωση από τον ΠΟΥ θα σημαίνει ότι έχουμε έναν σύμμαχο, ο οποίος πάντως δεν εγγυάται 100% αποτελεσματικότητα.

Κι αυτό χρειάζεται να τονιστεί, γιατί ο εφησυχασμός και η χαλάρωση δεν έχουν θέση μέχρι να βρεθεί μια οριστική κι αποτελεσματική θεραπεία. Είναι κάτι που το αναφέρει επίσης ο κ. Παυλάκης, σύμφωνα με τον οποίο η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία μπορεί να αποβεί μοιραία και να “σβήσει” όλη την καλή προσπάθεια που έγινε ως τώρα.

Πηγές: Gilead.com, CNN.com

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου