Η Γερμανία στέλνει στην Ελλάδα ένα ελικόπτερο και 20 αστυνομικούς για το προσφυγικό

Ένα ελικόπτερο και 20 αστυνομικούς στέλνει το Βερολίνο στην Αθήνα, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι αστυνομικοί θα ενταχθούν στην δύναμη της FRONTEX στην Ελλάδα, όπου υπηρετούν ήδη άλλοι 60 Γερμανοί αστυνομικοί.

Στα ελληνικά νησιά βρίσκονται μάλιστα ήδη δύο στελέχη από την Γερμανία, προκειμένου να εξετάσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν τις τεχνικές εργασίες των ελληνικών Αρχών για την ανέγερση χειμερινών καταλυμάτων και την δημιουργία παροχής νερού για τους πρόσφυγες.

Αναβάθμιση του εξοπλισμού της τουρκικής Ακτοφυλακής

Την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ως στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών προσφύγων, αποφασίζει η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.

Τα χρήματα προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών από τις 23 Φεβρουαρίου προς την Επιτροπή επισημαίνεται ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι απολύτως εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα πολιτικής φύσης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού n-tv για το θέμα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση την Γερμανία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα BILD, από την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς την Bundestag προκύπτει ότι η ίδια η Καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευθεί στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την παροχή αυτής της ενίσχυσης. «Η Τουρκία ζήτησε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει εντατικοποίηση της διμερούς υποστήριξης της τουρκικής Ακτοφυλακής», αναφέρει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, ενώ διευκρινίζεται ότι «η ανάγκη ήταν απρόβλεπτη» και ότι «ο χρόνος πιέζει», ιδίως ενόψει της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών την άνοιξη, η οποία θα ευνοήσει τις μεταναστευτικές ροές από την θάλασσα.

Θετική η Γερμανία για την υποδοχή ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα

Ανοιχτή στην υποδοχή ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί προηγουμένως η τάξη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βερολίνο τονίζει μάλιστα ότι το ζήτημα δεν μπορεί να περιμένει μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία και των 27 κρατών-μελών, αλλά ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια «συμμαχία προθύμων».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, o υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα θέσει το ζήτημα στην αποψινή, έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο κ. Ζεεχόφερ, μιλώντας χθες το βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU), εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 5.000 ανήλικοι πρόσφυγες, αλλά τόνισε ότι, παρά την πίεση του χρόνου, πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστεί η τάξη στα σύνορα. Διευκρίνισε δε ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να αναλάβει μόνη αυτή την ευθύνη.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, διευκρινίζοντας τις δηλώσεις του κ. Ζεεχόφερ, τόνισε ότι ο υπουργός αναφερόταν στην ανάγκη «να επιβληθούν πρώτα συντεταγμένες συνθήκες» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ώστε να μπορούν να τεθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση την οποία βιώνουν πολλοί στην Ελλάδα δεν είναι υποφερτή επ΄αόριστο», δήλωσε ο κ. Άλτερ και προσέθεσε ότι «αυτή τη στιγμή στα εξωτερικά σύνορα δεν έχουμε μια κατάσταση την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε συντεταγμένη».

Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει τάξη, μπορεί να διασφαλιστεί ο ανθρωπισμός», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ.

«Ανθρωπιστική διαχείριση και ξεκάθαρες διαδικασίες δεν είναι αντίφαση. Αντιθέτως, αυτά τα δύο πάνε μόνο μαζί και τα χρειαζόμαστε μαζί», υποστήριξε η υπουργός Θεμάτων Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφεϊ.

Πηγή: kathimerini

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου