«Θα έχει νόημα μόνο αν…»: Οι 3 προϋποθέσεις για να αρθούν τα μέτρα χωρίς να εκτεθεί στον ιό η Ελλάδα

Υπάρχουν ακόμα και σήμερα αρκετοί που υποστηρίζουν ότι ο λογαριασμός που θα αφήσει μια περίοδος σκληρής καραντίνας σε ένα κράτος θα είναι στο τέλος της μέρας πιο βαρύς από τον αριθμό των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές στην αντίθετη περίπτωση.

Ένας από αυτούς είναι βέβαια ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της Σουηδίας απέναντι στον κορωνοϊό, Αντερς Τέγκνελ. «Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε την οικονομία. Ένας άνεργος άνθρωπος είναι επίσης μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», είπε μεταξύ άλλων στη DailyMail ο 63χρονος επιδημιολόγος. Ακόμα κι αυτός βέβαια παραδέχτηκε ότι η καραντίνα έχει την αξία της. Μόνο όμως αν αποφασιστεί εγκαίρως.

Σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα πήρε σχεδόν άριστα, περιορίζοντας δραστικά την εξάπλωση της επιδημίας. «Και τώρα τι;», είναι όμως η απορία όλων, καθώς η απόπειρα επιστροφής στην κανονικότητα, όποτε κι αν αυτή έρθει, εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός σφοδρότερου επιδημικού κύματος.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, επιχείρησε για μία ακόμα φορά να ξεδιαλύνει το θολό ορίζοντα των Ελλήνων, μέσω Facebook. Με νέα ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, ουσιαστικά όμως για παγίωση του μέτρου της φυσικής απόστασης. Ως προαπαιτούμενο της μερικής επιστροφής στην κανονικότητα έθεσε την ευλαβική τήρηση των ισχυόντων μέτρων έως και την περίοδο του Πάσχα. Αναφέρθηκε επιπλέον στην πολυτέλεια που έχουμε ως χώρα να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, ενώ σε αρκετές άλλες οι ηγεσίες εξακολουθούν να ασχολούνται με την καθημερινή καταγραφή νέων νεκρών.

«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις. H συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα», αναφέρει ο καθηγητής, προτού δώσει ένα περίγραμμα για τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι προφανές από τα λεγόμενα του ότι η επόμενη διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης θα αφορά την εκπαίδευση των πολιτών στην ανάγκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης για κάποιο διάστημα μετά την άρση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας. Εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για «μερική» (μιλώντας για επιστροφή στην κανονικότητα), όπως ακριβώς και η επαναλειτουργία επιχειρήσεων, καταστημάτων λιανικής και σχολείων. «Πράξαμε το σωστό», προσθέτει ο Ηλίας Μόσιαλος. «Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά

Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται με μία ανακοίνωση να επιτραπεί η επαναλειτουργία όλων των επαγγελματικών κλάδων, η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει σταδιακά και σε πιο αργούς ρυθμούς από τον τρόπο με τον οποίο μπήκε λουκέτο σε αυτήν. Σε ότι αφορά τα σχολεία, εξετάζεται η λύση του σταδιακού ανοίγματός τους και σε διαφορετικά ωράρια (πρωί-απόγευμα).

Όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενες τοποθετήσεις του, ο κ. Μόσιαλος ποντάρει πολύ στα νέα τεστ εντοπισμού θετικών στον Sars-Cov-2 και φαίνεται ότι από το βαθμό ετοιμότητας των αρμόδιων αρχών για μαζική εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όσοι θα βρίσκονται θετικοί θα απομονώνονται ώστε να περιορίζεται η διασπορά. Υπάρχουν βέβαια και τρεις άλλες παράμετροι που αναμένεται (ή ευχόμαστε…) να παίξουν ρόλο στη χρονική επιλογή των όποιων αποφάσεων.

Ο ένας είναι βέβαια η άνοδος της θερμοκρασίας και το αν και κατά πόσο αυτή αποδυναμώνει την μεταδοτική ικανότητα του ιού. Ο άλλος τα τεστ αντισωμάτων, που έως τις αρχές Μαΐου ευελπιστεί να έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας και θα διαγνώσκουν ποιοι έχουν μολυνθεί και νίκησαν τον ιό. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επίσημα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι οργανισμοί αυτοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να νοσήσουν ξανά. Και ο τρίτος φυσικά η πρόοδος στην έρευνα κάποιου αποτελεσματικού κοκτέιλ φαρμάκων, που θα επιστρέψει στο ιατρικό προσωπικό να κρατούν στη ζωή τα βαριά περιστατικά. Ήδη η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης βρίσκεται ένα βήμα απ’ το να κάνει σε διεθνές επίπεδο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις επ’ αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, οι χειρισμοί από εδώ και πέρα που θα σχετίζονται με την άρση του lockdown είναι τέτοιας σημασίας και πολυπλοκότητας που είναι αυταπόδεικτο ότι ο «πόλεμος» με τον νέο κορωνοϊό παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Και θα εξακολουθήσει να μαίνεται όσο ο φόβος για μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση θα είναι υπαρκτός. Η Ελλάδα μπορεί, κατά τα φαινόμενα, να έχει κερδίσει τη σημαντική πρώτη μάχη, ωστόσο απομένει ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι. Αυτό που θα μας επιτρέψει να μην μνημονεύουμε την κρίση του Covid-19 περικλειόμενη στη φράση «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε…»

Πηγή: menshouse.gr

Related posts

Πάτρα: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της Γαρυφαλλιάς που πέθανε από τα χτυπήματα του συντρόφου της

Αδιανόητη τραγωδία: 32χρονη χτυπήθηκε από κεραυνό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της

Χαλάνδρι: Σπρωξίματα και ύβρεις μεταξύ ιερέων μέσα σε εκκλησία – Άφωνοι οι πιστοί