Καραντίνα μέχρι τον Ιούνιο; Τα στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε σε παράταση των μέτρων

Υπάρχει περίπτωση η καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να παραταθούν μέχρι τον Ιούνιο; Τα στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε σε παράταση των μέτρων.

Υπάρχει περίπτωση η καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να παραταθούν μέχρι τον Ιούνιο;

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έως και τις 10 Μαΐου καθώς και η ανακοίνωση για παράταση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και γενικά όλων των επιχειρήσεων που εντάσσονται στους ΚΑΔ έως τις 27 Απριλίου, δείχνουν ότι επιστροφή στην κανονικότητα για τη χώρα μας δεν θα υπάρξει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, ότι όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η παράταση της ειδικής αποζημίωσης (800 ευρώ) στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται ή έκλεισαν δια νόμου.

Όπως δήλωσε, ο κ. Σταϊκούρας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με βάση τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία είναι «να επαναληφθεί όλο αυτό το σύστημα άλλη μία φορά τον επόμενο μήνα».

«Δεν είναι μόνον τα 800 ευρώ, δώσαμε αναστολές και διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους που πράγματι περνάνε δύσκολα. Και σκοπός μας είναι να το επαναλάβουμε ακόμα μία φορά, θεωρώντας ότι δε θα προλάβουμε να φθάσει η οικονομία ακόμα τον μήνα Μάιο εκεί που θέλουμε», δήλωσε επίσης ο υπουργός.

Αισιόδοξος ο Βασίλης Κικίλιας

Την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά και ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τον κορονοϊό στη χώρα μας, εκφράζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην εφημερίδα Real News.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι δύσκολες ημέρες που όλοι πιεζόμαστε, που δεν έχουμε πολλές επιλογές για εκτόνωση, για διασκέδαση, και που δοκιμάζονται η αντοχή μας και η υπομονή μας, αυτές οι δύσκολες μέρες είναι που θα κρίνουν τη μάχη», αναφέρει, τονίζοντας πως τώρα γίνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όπως εξηγεί «σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο, δε μπορεί να γίνει πριν τις ‪27 Απριλίου»‬. «”Δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή”, αλλά αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα ανθρώπινο, όσο γίνεται, καλοκαίρι», λέει χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα απεγκλωβισμού θα καθοριστούν από το βαθμό στον οποίο θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τους ηλικιωμένους, επισημαίνει και παραπέμπει για ακόμη μια φορά στην ομάδα των 28 κορυφαίων λοιμωξιολόγων, ειδικών επιστημόνων, στατιστικολόγων, που συνεδριάζει καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης. «Αναλύουν και σταθμίζουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής καμπύλης. Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Σημασία έχει να καταλάβουμε όλοι, ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα. Τα μέτρα τήρησης της υγιεινής ήρθαν για να αποτελέσουν κανονικότητα στις συνήθειές μας. Μη ξεχνάτε, πως, ακόμα και όταν επέλθει η πλήρης άρση των μέτρων, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης: με ιχνηλατήσεις, τεστ και συνεχή ενημέρωση των πολιτών» καταλήγει ο υπουργός.

Πού θα κριθούν πολλά:

Εκείνο που θα κρίνει τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων είναι το πόσο θα τα τηρήσουν οι πολίτες το Πάσχα.

Χθες, Σάββατο του Λαζάρου, και λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, αν τα μέτρα περιορισμού τηρηθούν και συμπολίτες μας δεν θελήσουν να φύγουν με κάθε τρόπο εν όψει του Πάσχα, «σπάζοντας» την καραντίνα για να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και δεν κινδυνέψει η δημόσια υγεία από την εξάπλωση του κορονοϊού, τότε θα αργήσει η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος εξόδου από τα μέτρα.

«Μπορεί να εκφράσει την πίστη του ο καθένας μόνος του, με τα πολύ αγαπημένα του πρόσωπα και να παραμείνουν όλοι μαζί στο σπίτι» αναφέρουν υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ θετικά είναι και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που ενισχύουν τη θέληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, που θέλουν να απαλλαγούν γρήγορα από τον κορονοϊό.

Αναζητείται φόρμουλα για τον τουρισμό:

Παράλληλα με τις ενέργειες που γίνονται σε επίπεδο ελέγχων, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση και εξαπλωθεί η πανδημία εκεί που μέχρι τώρα είναι ελεγχόμενη, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να συζητά τρόπους για την στήριξη του τουριστικού κλάδου, που λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης δεν αναμένεται να είναι ίδιος με τις προηγούμενες χρονιές και οι απώλειες εσόδων αναμένεται να είναι τεράστιες.

Για αυτό όπως σημειώνει το CNN Greece, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία γύρω στις 10 Μαϊου, να αρχίσει και το πρώτο κύμα σταδιακού ανοίγματος ξενοδοχείων με μεγάλη προσοχή, με πρώτα στη λίστα εκείνα που λειτουργούν όλον τον χρόνο. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να επιβληθούν αυστηρότατοι υγειονομικοί έλεγχοι, να τηρηθούν οι προτεινόμενες αποστάσεις μεταξύ των ενοίκων αλλά και να εξακολουθήσουν οι απαγορεύσεις στις συναθροίσεις. Είτε αυτές είναι συναυλίες, είτε θερινές θεατρικές παραστάσεις.

Πώς θα εισέλθουν οι τουρίστες στη χώρα:

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναζητείται φόρμουλα για το πώς έρθουν στη χώρα οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες. Υπάρχει ένα θέμα για το καλοκαίρι με τον τουρισμό και πώς θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα ξένοι πολίτες. Δηλαδή, αν θα έχουν κάνει το τεστ ή όχι, πώς θα μπορεί να πιστοποιηθεί αυτό, ποιες θα είναι οι πύλες εσόδου.

Για αυτό και η κυβέρνηση επενδύει στην ενημέρωση των πολιτών το θεωρεί όπλο στα χέρια της και για αυτό, όπως ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπής της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τη διαφημιστική δαπάνη των 11 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η ενημέρωση σώζει κυριολεκτικά ζωές και πως μέλημα της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στα Μέσα Ενημέρωσης».

Πηγή: omorfhzwh.gr

Related posts

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Πνίγεται» κάτω από το νερό Τώρα πασίγνωστη μεγάλη πόλη: Δρόμοι–ποτάμια, κάτοικοι απελπισμένοι δεν ξέρουν τι να κάνουν Χριστουγεννιάτικα

Πέθανε γνωστός επιχειρηματίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε γνωστή ολυμπιονίκης