Μόλις παραδοθούν τα εμβόλια, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσημη ενημέρωση της Τετάρτης.
Όπως είπε ο υπουργός, μόλις εγκριθούν τα εμβόλια, θα παραδοθούν και μόλις παραδοθούν, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε, πως ήδη ετοιμάζονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα μπορούν να εμβολιάζονται δύο εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα.
«Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα», είπε, τονίζοντας: «Θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας κάποια στιγμή κι αυτό θα μας βοηθήσει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω.
Την Τετάρτη, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επεσήμανε, ότι «αν καταφέρουμε και εμβολιαστεί έγκαιρα ακόμη κι ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού, τότε σίγουρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη κατά της πανδημίας».
Tο εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό
Το σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών είχε παρουσιάσει σε προηγούμενη ενημέρωση ο υπουργός Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο που θα έρθει στη χώρα μας αναμένεται να είναι δωρεάν.
Η κεντρική προμήθεια των εμβολίων θα γίνει από την ΕΕ με:
1,1 δισ. δόσεις
ίδια χρονική παράδοση σε όλες τις χώρες
Ίδια αναλογία εμβολίων ανάλογα τον πληθυσμό
ίδια τιμή εμβολίου
Με ποιες εταιρείες έχει κάνει συμφωνίες η ΕΕ:
AstraZeneca
Johnson & Jonson
BioNTech – Pfizer
CurreVac
Moderna
Sanofi – GSK
Πώς θα γίνεται η διανομή:
Εργοστάσιο παραγωγής
Κεντρικές αποθήκες
Εμβολιαστικά κέντρα
Εμβολιασμός
Στην χώρα μας θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα
Στόχος να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μάχη για τον κορονοϊό
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα γίνει κατά προτεραιότητα
Υγειονομικοί υπάλληλοι
Ευπαθείς ομάδες
Γενικός πληθυσμός
Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό
Με sms
Τηλεφωνικά
Μέσω e-mail
Διαδικασία εμβολιασμών
Από το κράτος θα γίνεται ο εξής έλεγχος:
1ο στάδιο – Έλεγχος των δικαιούχων μέσω ΑΜΚΑ
2ο στάδιο – Καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων
Εμβολιασμός όλων των υγειονομικών υπαλλήλων σε επτά γεωγραφικά τμήματα όλης της χώρας σε:
Νοσοκομεία
Κέντρα υγείας
Υγειονομικές δομές
Το εμβόλιο θα καταφθάσει και στους οίκους ευγηρίας
Παράλληλα, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ θα αναλάβει τον εμβολιασμό σε:
34 κέντρα φιλοξενίας
έξι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης
οκτώ προ-αναχωρησιακά κέντρα
Υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας θα αναλάβει τον εμβολιασμό σε 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την χώρα
Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτηση έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν την Τρίτη αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Η αίτηση στον ΕΜΑ έγινε, αφότου οι δύο εταιρείες υπέβαλαν αίτηση στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στις 20 Νοεμβρίου.
Στις 18 Νοεμβρίου, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους, σύμφωνα με τα οποία είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Ο EMA θα έχει ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και αυτού της Moderna μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, εφόσον τα δεδομένα είναι επαρκή.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19.
Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc κατά της Covid-19 και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
Κυριακίδου: «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των εμβολίων»
Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι «η ασφάλεια των εμβολίων», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, σε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας την Τετάρτη.
«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους, ότι όλα τα εμβόλια θα αξιολογηθούν για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να προχωρήσουν με εμβολιασμούς. Είναι οι εμβολιασμοί που θα σώσουν ζωές και όχι τα εμβόλια», υπογράμμισε.
Ακόμη, τόνισε, ότι η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσον αφορά στην άδεια υπό όρους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει θετική επιστημονική γνώμη.
Η κ. Κυριακίδου εστίασε επίσης στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών επισημαίνοντας, ότι «χρειαζόμαστε γνήσια συνεργασία, συντονισμό και αλληλεγγύη για τον έλεγχο της πανδημίας». «Μπορούμε να το κάνουμε μαζί, άρα ας προχωρήσουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα κρατήσει τους πολίτες μας ασφαλείς» κατέληξε.