Είναι μια από τις χώρες που πήρε τα πιο σωστά μέτρα στη μάχη με τον κορωνοϊό. Η Σιγκαπούρη κινήθηκε γρήγορα, μεθοδικά και όπως συνέβη και με άλλες ασιατικές χώρες, βρέθηκε ένα βήμα μπροστά απ’ τον ιό.
Άλλωστε πριν καλά-καλά ξεκινήσει η κρίση, αυτά τα κράτη βρίσκονταν ήδη σε εγρήγορση, διαθέτοντας ικανοποιητικό στοκ ιατρικού υλικού και συγκεκριμένα μάσκες και γάντια, αλλά παράλληλα υιοθέτησαν δίχως συζήτηση πολύ αυστηρούς περιορισμούς στους κατοίκους. Η προηγούμενη άκρως δυσάρεστη εμπειρία με τον SARS στην περιοχή τους έκανε να πάρουν ένα σκληρό μάθημα και οι κυβερνήσεις των συγκεκριμένων των κρατών έδειξαν τρομερή αποφασιστικότητα καθώς δεν ήθελαν να ρισκάρουν μια επανάληψη, ακόμη πιο επικίνδυνη, του ίδιου εφιαλτικού σεναρίου.
Με αυτό τον τρόπο έδωσαν το παράδειγμα και σε άλλους για το τι πρέπει να κάνουν αφού κατόρθωσαν να περιορίσουν ικανοποιητικά τον COVID-19 και να καταγράψουν πολύ λίγα κρούσματα, ειδικά αν βάλει κανείς στην εξίσωση το γεγονός ότι γεωγραφικά βρίσκονται πολύ κοντά στην… πηγή του κακού, την Κίνα, με την οποία έχουν και ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις, με πολλούς πολίτες να κινούνται και να εργάζονται εκεί.
Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανησυχητικά στοιχεία που έδειξαν μια επάνοδο του προβλήματος, με νέα κρούσματα να καταγράφονται και να προέρχονται κυρίως από ταξιδιώτες, που επέστρεφαν στην χώρα και στις… αποσκευές τους κουβαλούσαν –μεταξύ άλλων- και τον φονικό ιό.
Αυτό το γεγονός οδήγησε σε νέα μέτρα, με την Σιγκαπούρη να θέτει εκ νέου το παράδειγμα, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα τον συνωστισμό!
Η χώρα έτσι κι αλλιώς έχει ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους ακόμη και για πολύ απλά πράγματα, για παράδειγμα, απαγορεύεται να μασάς τσίχλα (!) ή ακόμη και να καπνίζεις στον δρόμο (με εξαίρεση ειδικά σταντς), οπότε η ποινικοποίηση του… socialising ήταν μάλλον αναμενόμενη.
Πλέον στην Σιγκαπούρη το να πλησιάσεις κάποιον σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου τιμωρείται με φυλάκιση! Η απόφαση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης τέθηκε άμεσα σε ισχύ και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου. Αφορά όλους τους δημόσιους χώρους, τις ουρές σε τράπεζες και λοιπά καταστήματα, αλλά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανακαινίσουν τα γραφεία τους ώστε να μην παραβούν τον νόμο καθώς θα έχουν ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες και τεράστια πρόστιμα. Φυσικά, νυχτερινά μαγαζιά (μπαρ, κλαμπ και όλα τα συναφή) έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Το πιο παράξενο, όμως, μέτρο είναι άλλο και υιοθετήθηκε προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων, με κόσμο, αλλά με ασφάλεια! Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έχει απαγορεύσει στους πολίτες να χρησιμοποιούν ορισμένα καθίσματα σε δημόσιους χώρους, τα οποία φέρουν πλέον επιγραφή στην οποία ξεκαθαρίζεται πως απαγορεύεται να καταλαμβάνονται!
Με άλλα λόγια τα μαγαζιά εστίασης είναι ανοιχτά, αλλά αν θες να κάτσεις πρέπει να αποφύγεις τα… μαρκαρισμένα καθίσματα, για να τηρείται η σωστή απόσταση μεταξύ των πελατών, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού.
Στη Σιγκαπούρη το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα καταγράφηκε στις 23 Ιανουαρίου, όμως άμεσα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, με την υιοθέτηση μιας ακραίας πολιτικής καραντίνας που όμως έφερε αποτελέσματα.
Όμως, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλά νέα «εισαγόμενα» κρούσματα, γεγονός που έφερε συνέπειες. Πλέον όλοι θα κυκλοφορούν με μια… μεζούρα στο χέρι. Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση και κάποιος πλησιάσει πιο κοντά από το ένα μέτρο, τον περιμένει φυλάκιση 6 μηνών ή (για όσους διαθέτουν χρήματα) τσουχτερό πρόστιμο ύψους 7.000 δολαρίων…