«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε ένα βήμα που αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Για την Ελλάδα οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως είναι το καλυτερο εργαλείο για να ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει συμπεριφορά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Δεν θέλόυμε την Τουρκία να είναι επιθετικός γειτονας. Αν όμως επιμένει να συνεχίσει υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα πιο αυστηρό πλαίσιο που θα έχει οικονομικό αντίκτυπο. Η Τουρκία είναι αυτή που καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, να καταλάβει ότι η πολιτική της είναι αδιέξοδη» πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη κινείται είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει μήνυμα ότι είναι παρουσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά το κείμενο συμπερασμάτων ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλίο αποφάσισε κυρώσεις διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις».
«Δεν σταμάτησε εκεί όμως αλλά έδωσε εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ το αργότερο έως το επόμενο ευρωπαικο συμβούλιο να υποβάλει μια γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων την πολιτική και την εμπορική τους τύχη, στην τελωνειακή αυτή δήλωση. Και στην έκθεση θα περιγράφονται όλα τα εργαλεία της ΕΕ και συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του εύρους των κυρώσεων για την Τουρκία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν απόλυτα σαφής» επισημαίνοντας ότι «στην πρώτη παράγραφο η Τουρκία καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διερευνητικών επαφών αρχικά επισήμανε ότι «αντικείμενο των διερευνητικών επαφών θα είναι η μόνη διαφορά μας η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και η οριοθέτηση ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που πέφτει η ένταση στο πεδίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει».
«Θα δούμε, θα αξιολογήσουμε, θα κρίνουμε. Αυτό που κρίνω σημαντικό είναι να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια. Ελπίζω το μήνυμα να μην παρερμηνευτεί από την Τουρκία και για ό,τι αποφασίστηκε τώρα και για τον Μάρτιο. Το αν η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα θα το δούμε εν ευθέτω χρόνω» απάντησε σε επόμενες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό.
Επανερχόμενος στο κείμενο των συμπερασμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι συμφωνίες τηρήθηκαν καθώς αποφάσεις ελήφθησαν και υπήρξε διαπίστωση ομόφωνη ότι τα πράγματα δεν πήγαν προς την κατεύθυνση που προσδοκούσε η ΕΕ. Η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε τις επόμενες που ενδέχεται να πάρει. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον κ. Μπορέλ να καταγράψει στο χαρτί τα εργαλεία της ΕΕ για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα».
Σημείωσε, δε, ότι «τρεις μήνες είναι το χρονοδιάγραμμα. Αυτά θα ξανασυζητηθούν έχοντας δρομολογήσει εξελίξεις. Η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο δεν στρίβει όπως ένα ταχύπλοο αλλά αν στρίψει θα κρατήσει την πορεία της σταθερή».