Πριν από τρεις ημέρες η Σερβία είχε 171 περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού και 1 νεκρό. Μέσα σε τρεις ημέρες οι αριθμοί ξέφυγαν, με τους νοσούντες να είναι 303, κάτι που σημαίνει αύξηση 132 ατόμων σε 3 ημέρες, και τους νεκρούς 3.
Σίγουρα στην Ευρώπη έχουμε δει και χειρότερα νούμερα, αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως κάθε χώρα δεν πάει να συγκριθεί με το χειρότερο ή ένα από τα χειρότερα. Πάει να προλάβει τον κορωνοϊό στη στροφή λίγο πριν ανεβάσει ταχύτητα και φύγει ένα γύρο μπροστά.
Στη Σερβία τα πράγματα μπαίνουν σε πολύ πιο αυστηρή κλίμακα από την Ελλάδα, κι ας υπολείπονται σε κρούσματα και νεκρούς. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο ρυθμός διασποράς, ενώ οποιαδήποτε χώρα των Βαλκανίων έχει να φοβάται μη γίνει Ιταλία. Υπάρχει ένα αόρατο μαστίγιο που πιέζει τις κυβερνήσης, πολύ περισσότερο κρατών όπως αυτά στα Βαλκάνια που δεν έχουν ιδιαίτερα ευημερούσες οικονομίες ή μεγάλες δυνατότητες και δεν μπορούν να είναι σίγουρες για τη δράση τους.
Σε αυτή τη λογική ο πρόεδρος της Σερβίας, ο κύριος Βούτσιτς, στράφηκε σχετικά άμεσα στην Κίνα ζητώντας βοήθεια. Όχι μόνο σε υλικοτεχνικά εργαλεία, μα και σε ανθρώπους και σε πολιτική. Ο Ζι Ζινπίνγκ απέστειλε 6 κορυφαίους ιατρούς στη Σερβία μαζί με μάσκες και μια σειρά από τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης του κορωνοϊού.
Οι γιατροί που έστειλε δεν θα έχουν μόνο θεραπευτική δουλειά, μα θα ενημερώσουν και τον πρόεδρο Βούτσιτς για το τι έκανε η Κίνα και ιδιαιτέρως οι αρχές στην επαρχία Χουμπέι για να φτάσουν σήμερα να έχουν ελέγξει πλήρως τον ιό. Φυσικά οι τακτικές που ακολουθήθηκαν και δεν επικροτήθηκαν εδώ στην “πολιτισμένη” Ευρώπη, είναι γνωστές.
Στον βαθμό που του αναλογεί σκοπεύει να τις εφαρμόσει και ο Βούτσιτς που τόνισε ότι έχει σκοπό να ακολουθήσει όποιο πλάνο του προτείνουν οι Κινέζοι ειδικοί. Γι΄αυτό καθιερώθηκε από την Κυριακή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, στη λογική που τη βιώνουμε κι εμείς εδώ, ενώ το πρωί της Δευτέρας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο πως μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνει μια ραγδαία αύξηση των τεστ στους πολίτες, ίσως και με τρόπο…επιβλητικό.
«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις επόμενες 48 ώρες. Θα γίνει μια τεράστια άνοδος των εξετάσεων σε πολίτες, έχουμε πλέον αρκετά τεστ για τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να το κάνουμε αυτό, ειδάλλως θα γίνουμε Ιταλία και Ισπανία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο φόβος είναι εμφανής και πέραν των εκτεταμένων τεστ, πολύ πιο αυστηρά θα είναι τα πράγματα σε επίπεδο απομόνωσης για τους νοσούντες, είτε πρόκειται για σοβαρά κρούσματα είτε για ανθρώπους που νοσούν με ήπιο τρόπο και είναι πιθανότατα σπίτι τους περιμένοντας να κάνει τον κύκλο του ο ιός.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Κίνα αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους σταθερούς χρηματοδότες στην περιοχή των Βαλκανίων, που αποτελούν άλλωστε και την εμπορική της δίοδο για την Ευρώπη, με τη Σλοβακία και τη Σερβία να έχουν δει μεγάλες επενδύσεις, ιδίως σε επίπεδο σιδηροδρομικό και οδικό, χωρίς να εκλείπουν και τα εργοστάσια ενέργειας.
Πηγή: menshouse.gr