63,927 κρούσματα και 6,077 θανάτους μετρά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η Ιταλία, με τους γιατρούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν όσους έχουν ελπίδα. Και λέμε «όσους έχουν ελπίδα» διότι λόγω του κόκκινου συναγερμού που έχει σημάνει στη γειτονική χώρα, τα πράγματα είναι δραματικά σαφή: Προτεραιότητα θα δοθεί στους νέους.
Δεν είναι ψέμα πως οι άνω των 60 ετών μοιάζουν να μην έχουν καμία τύχη στην Ιταλία, καθώς τα κρούσματα είναι τόσα πολλά που το σύστημα υγείας αναγκαστικά αφήνει εκτός τους γηραιότερους. Θλιβερό; Πολύ.
Ωστόσο η πραγματικότητα έχει αναγκάσει την επιστημονική κοινότητα να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά με όποιο κόστος.
Οι κάτοικοι της Ιταλίας γνωρίζουν την κρισιμότητα τις κατάστασης, ωστόσο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της φονικής πανδημίας έχουν έναν λόγο να χαμογελούν. Και το χρωστούν στην Κούβα.
Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά Μέσα, το βράδυ της Κυριακής έφτασε στο αεροδρόμιο Μαλπένσα σημαντική βοήθεια από το νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής.
Ο λόγος για τον γνωστό σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο «στρατό με τις λευκές ρόμπες», που έχει καταφέρει να αποτελεί σήμερα σημαντική πηγή εσόδων στην οικονομία της Κούβας. Πρόκειται για μία πλήρως καταρτισμένη ιατρική ομάδα που σπεύδει να παρέχει ιατρική βοήθεια σε περιόδους κρίσεων (επιδημιών ή πολέμου) σε φτωχές χώρες, με τρανά παραδείγματα τη συμβολή της στην καταπολέμηση του έμπολα στη Δυτική Αφρική και της χολέρας στην Αϊτή.
In one of Italy’s darkest hours, they find they are not alone. Cuban doctors arrive in Italy with one mission, to save as many lives as they can. pic.twitter.com/K7r3DWqy8r
— P KELLY (@7815PWK) March 22, 2020
Φυσικά, το οικονομικό υπόβαθρο της Ιταλίας δεν θα προμήνυε ποτέ την ανάγκη εμπλοκής της συγκεκριμένης ιατρικής ομάδας και αυτός είναι και ο λόγος που η άφιξη του κουβανέζικου ιατρικού «στρατού» στη χώρα αποτέλεσε θέμα συζήτησης.
Συνολικά, η Ιταλία υπολογίζει πλέον στη βοήθεια 36 γιατρών, 15 νοσηλευτών και ενός ακόμα επικεφαλής επιστήμονα, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν στο πλευρό των Ιταλών γιατρών στη μάχη κατά του κορωνοϊού που έχει θερίσει -κυριολεκτικά- τη χώρα. «Ήρθαμε για να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε», δήλωσαν κατά την άφιξή τους.
Watch: Cubans doctors arriving in Italy to help combat the coronavirus in Lombardy where scores have died. pic.twitter.com/MXQ14bWTU2
— Patrick Oppmann CNN (@CNN_Oppmann) March 22, 2020
«Αν φοβόμαστε; Όποιος λέει πως δεν φοβάται είναι υπερήρωας, Εμείς, όμως, δεν είμαστε υπερήρωες. Είμαστε επαναστατικοί γιατροί που έχουμε ένα καθήκον να εκπληρώσουμε και γι’ αυτό αφήνουμε στην άκρη τον φόβο μας», παραδέχτηκε ο 68χρονος γιατρός Λεονάρντο Φερνάντες, που εξειδικεύεται σε περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας.
Δεν είναι ψέμα πως η Κούβα είναι έτη φωτός μπροστά σε ό,τι αφορά στο σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης. Όχι λόγο εξοπλισμού ή άψογης κατάστασης των νοσοκομειακών της εγκαταστάσεων μα διότι έχει καταφέρει να εξασφαλίσει στους πολίτες της αυτό που σήμερα όλη η Ευρώπη ζηλεύει: εξαιρετική αναλογία γιατρών εντός χώρας ανά κάτοικο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κούβα εκπαιδεύεται μεγάλο μέρος των Αφρικανών γιατρών, την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί επιστήμονες βρίσκονται διασκορπισμένοι προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου. Η κυβέρνηση της Κούβας, μάλιστα, πληρώνει φτωχούς Αμερικανούς για να εκπαιδευτούν σε θέματα υγείας προκειμένου αργότερα να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους στης μειονεκτούσες κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι αυτό που η Κούβα αποκαλεί «ιατρικό διεθνισμό»…
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Κούβα αυτή τη στιγμή μετρά μόλις 35 κρούσματα κορωνοϊού και έναν θάνατο από τον ιό. Οι γιατροί εκεί, βλέπεις, είναι της «κουλτούρας της καραντίνας» για πολύ πιο απλούς ιούς από τον φονικό COVID-19, πιστεύοντας πως η απομόνωση είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να περιοριστεί η μετάδοση των ασθενειών.
«Το να επιλέξεις άλλον δρόμο από την καραντίνα για να προστατευτείς από τις αρρώστιες, πάει κόντρα με την επιστήμη», είναι το μόνο τους.
Και όπως αποδεικνύεται, μόνο άδικο δεν έχουν…
Πηγή: menshouse.gr