Πανελλήνιες: Δίδυμες αδερφές σάρωσαν στις εξετάσεις, πέρασαν πρώτες στην Κοζάνη και εξηγούν πως τα κατάφεραν

Οι δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές από την Κοζάνη, Νικολέτα και Παναγιώτα Ζαχαριάδη, πέτυχαν τον στόχο τους στις Πανελλήνιες 2020, η πρώτη για την Ιατρική Θεσσαλονίκης και η δεύτερη για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα, η Νικολέτα και η Παναγιώτα Ζαχαριάδη, δίδυμες αδελφές με 19.525 και 19.250 μόρια αντίστοιχα, μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης στον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας και στον Τομέα της Πληροφορικής πέτυχαν το στόχο τους.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Η Νικολέτα συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην Κοζάνη και εισήχθη 4η στη Σχολή

Η Νικολέτα μάλιστα κατάφερε να συγκεντρώσει 19.525 μόρια, τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλη την Π.Ε. Κοζάνης και τώρα είναι έτοιμη για την Ιατρική Θεσσαλονίκης που εισήχθη τέταρτη σε σειρά βαθμολογίας. «Σίγουρα μικρότερη είχα σκεφτεί κι άλλα επαγγέλματα που θα μπορούσα να κάνω στο μέλλον, αλλά η ιατρική ήταν ένα όνειρο που έγινε στόχος. Θέτοντάς τη ως βασικό μου στόχο και παρά τις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, έκανα τις καλύτερες δυνατές επιλογές για εμένα, έβαλα προτεραιότητες στην καθημερινότητά μου και τον πέτυχα»

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Η πανδημία ενθάρρυνε την Νικολέτα να προχωρήσει παρακάτω με την επιλογή της

Εν μέσω της πανδημίας θεωρείς ότι η επιλογή σου είναι σωστή;

Η πανδημία αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι μια αρκετά μεγάλη «δοκιμασία» για την ανθρωπότητα. Ανάλογες συνθήκες έχουν υπάρξει στο παρελθόν και πιθανώς θα υπάρξουν και στο μέλλον. Διαλέγοντας ένα τέτοιο επάγγελμα γνωρίζει κανείς ότι τέτοιες περίπου καταστάσεις θα βιώσει. Η πανδημία αυτή δεν επηρεάζει αρνητικά την επιλογή μου, ίσα ίσα με ενθαρρύνει να προχωρήσω παρακάτω με αυτή.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Η Νικολέτα πιστεύει ότι ο καθένας υποχρεούται να κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο με στόχο το «κοινό καλό» αναφορικά με την πανδημία

Πώς εκτιμάς την κατάσταση στην περιοχή μας με τους νέους από το Βόιο που ανακοινώνουν ότι επιμολύνθηκαν από τον ιό; Θωρείς ότι είναι μια πράξη θάρρους;

Η πανδημία την οποία βιώνουμε είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, μέσα στην οποία ο καθένας υποχρεούται να κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο με στόχο το «κοινό καλό». Το τι ονομάζει ο καθένας «καλό» και ο τρόπος που το πραγματοποιεί διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι και οι νέοι του Βοΐου συνειδητά ανακοίνωσαν την επιμόλυνσή τους από τον ιό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Τα ΕΠΑΛ έχουν πολλά να προσφέρουν, υπάρχουν όμως και δυσκολίες

Γιατί επέλεξες τα ΕΠΑΛ για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και τι θα μπορούσες να πεις για τα μαθητικά σου χρόνια εκεί;

Τα Επαγγελματικά Λύκεια δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές της τρίτης λυκείου μαζί με το απολυτήριο να πάρουν και πτυχίο της ειδικότητας που έχουν επιλέξει και παρακολουθήσει. Αυτό, μαζί με την επαφή που έχει κανείς με το αντικείμενο της αρεσκείας του, σίγουρα αποτέλεσαν κίνητρο επιλογής μου. Τα ΕΠΑΛ έχουν πολλά να προσφέρουν, αρκεί να έχει ο μαθητής τη διάθεση να τα αντιληφθεί, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι υπάρχουν και δυσκολίες, όπως το μικρό ποσοστό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Αν πιστέψουμε και παλέψουμε για τα όνειρά μας ο κόσμος ίσως να γίνει λίγο καλύτερος για όλους

Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στους νέους;

Οι νέοι της σημερινής γενιάς οφείλουμε να πιστέψουμε πως ό,τι καλό κάνουμε, κάνει τη διαφορά και πως αν πιστέψουμε και παλέψουμε για τα όνειρά μας ο κόσμος ίσως να γίνει λίγο καλύτερος για όλους μας. Στο κάτω κάτω το μέλλον είναι στα χέρια μας!

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Αν δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα, οι νέοι γιατροί θα μείνουν εδώ

Είναι γνωστό ότι οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό. Πώς θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο;

Όλα είναι θέμα κινήτρων (και όχι μόνο οικονομικών). Αν τα ανάλογα κίνητρα δοθούν και στην Ελλάδα, τότε το φαινόμενο κατά το οποίο οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, πιθανώς να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί.

Η Παναγιώτα Ζαχαριάδη εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η άμεση επαφή με το αντικείμενο μέσω εργαστηρίων είναι ο ιδανικός τρόπος εκπαίδευσης σύμφωνα με την γνώμη της.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Η επιθυμία της Παναγιώτας να βρίσκεται με την αδερφή της, την οδήγησαν στο ΑΠΘ

Θα επέλεγες ποτέ την Πολυτεχνική της Κοζάνης;

Οπωσδήποτε ήταν μια επιλογή την οποία σκέφτηκα, όμως η επιθυμία μου να βρίσκομαι μαζί με την αδερφή μου που επέλεξε την ιατρική με οδήγησαν στην απόφαση να επιλέξω το Α.Π.Θ.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Η πανδημία προκάλεσε αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα μελέτης της Παναγιώτας

Δυσκολεύτηκες μέσα στην περίοδο του εγκλεισμού να οργανώσεις την μελέτη σου;

Η απότομη μεταβολή των «κανονικών» συνθηκών ήταν φυσικό να προκαλέσει αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα μελέτης μου. Αρχικά υπήρξαν δυσκολίες, όμως, και με την εξ αποστάσεως βοήθεια των καθηγητών μου, επήλθε μια νέα κανονικότητα, με κινητήρια δύναμη την προσήλωση στους στόχους μου.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Οι υψηλές φιλοδοξίες και η θετική σκέψη μπορούν να σε οδηγήσουν στον τελικό σου στόχο

Τι θεωρείς ότι χρειάζεται για να πετύχεις τον στόχο σου;

Αρχικά, αυτό που θεωρώ σημαντικότερο είναι να έχεις σχηματίσει στον νου σου μια ξεκάθαρη εικόνα του τι επιδιώκεις και, παράλληλα, οφείλεις να είσαι σίγουρος πως αυτό είναι καθαρά δική σου επιθυμία. Βέβαια, εξίσου απαραίτητη πιστεύω πως είναι η προσήλωση στον στόχο σου και οι μερικές υποχωρήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι υψηλές φιλοδοξίες και η θετική σκέψη μπορούν να σε οδηγήσουν και αυτές με τη σειρά τους στον τελικό σου στόχο.

Πιστεύεις ότι είναι δυνατόν να υπάρχει σωστή πανεπιστημιακή εκπαίδευση εξ αποστάσεως όπως πιθανόν να συμβεί και στο τμήμα που θα επιλέξεις;

Κατανοώντας τις τωρινές συνθήκες, αναγνωρίζω τη δυσκολία στην εξ ολοκλήρου δια ζώσης μάθηση, όμως δεν παύω να πιστεύω πως για πολλές σχολές, όπως αυτή που επέλεξα, η άμεση επαφή με το αντικείμενο μέσω εργαστηρίων είναι ο ιδανικός τρόπος εκπαίδευσης. Επιπλέον, η επαφή με τους υπόλοιπους φοιτητές και όλη η αλληλεπίδραση στο πανεπιστημιακό περιβάλλον συμβάλλουν στην ένταξη και στη μελλοντική ανάπτυξη του φοιτητή ως ένα ενεργό μέλος του πανεπιστημίου και αργότερα της αγοράς εργασίας.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Το επάγγελμα που επέλεξε η Παναγιώτα είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας παγκοσμίως

Η χώρα μας δίνει προοπτικές για το επάγγελμα που επέλεξες;

Το επάγγελμα που επέλεξα είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Άλλωστε, η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστά σταδιακά τα σύνορα ολοένα και λιγότερο σημαντικά.

Δίδυμες υψηλόβαθμες αδερφές: Η Παναγιώτα επέλεξε επαγγελματικό λύκειο για να έχει ένα επιπλέον πτυχίο
Γιατί ΕΠΑΛ και όχι ΓΕΛ;

Αρχικά ήταν και δικό μου δίλημμα, όμως ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά εν τέλει αποφάσισα. Είναι γεγονός πως και από το γενικό αλλά και από το επαγγελματικό λύκειο μπορούσα να ακολουθήσω τον τομέα-ειδικότητα της πληροφορικής. Ωστόσο, σκεπτόμενη πως αποφοιτώντας από ένα επαγγελματικό λύκειο θα είχα ένα επιπλέον πτυχίο, ήταν ο κύριος λόγος που επέλεξα το ΕΠΑΛ, παρόλο, όμως, που γνώριζα πως δεν δίνονται ανάλογες θέσεις στους μαθητές για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια όσες στο γενικό λύκειο. Ρισκάροντας, λοιπόν, το χαμηλό ποσοστό θέσεων, επέλεξα υπεύθυνα να ακολουθήσω τον δρόμο της πληροφορικής, μέσω ενός επαγγελματικού λυκείου.

Πηγή: .enimerotiko.gr

Related posts

Μεγάλη κι επικίνδυνη φωτιά σε πλήρη εξέλιξη – Δίνουν αγώνα οι Πυροσβέστες – Στη μάχη και τα εναέρια

Προσοχή: Αλλάζει ραγδαία ο καιρός σε λίγες ώρες

Νέο σοκ: Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Καβουκλής