Οι καταστάσεις που ζούμε είναι ασφαλώς πρωτόγνωρες τόσο για εμάς, όσο και για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια συνθήκη που την φέρνει μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Κάθε μέρα που περνάει φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο μακριά από τον εφιάλτη του κορωνοϊού, αλλά και ένα βήμα πιο κοντά στον εφιάλτη του οικονομικού κραχ.
Στις ΗΠΑ ήδη έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για τα θύματα που θα φέρει η οικονομική κρίση που έρχεται μαζί με τον κορωνοϊό. Εκεί πατάει και ο Τραμπ ο οποίος εξακολουθεί να μιλάει για πιο σύντομη άρση των μέτρων απαγόρευσης.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εκτίμηση της ομάδας του Σωτήρη Τσιόδρα είναι ότι αν τα μέτρα απαγόρευσης χαλαρώσουν πριν από την ενδεδειγμένη ώρα, τότε το σενάριο να γίνουμε Ιταλία θα επιστρέψει στο προσκήνιο.
Ο κίνδυνος μπορεί να δείχνει ότι απομακρύνεται αυτή τη στιγμή, αλλά αν τα μέτρα χαλαρώσουν θα αποδειχτεί ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό. Η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης δεν θα έχει επέλθει ασφαλώς, εμβόλιο δεν θα υπάρχει ακόμα, οπότε η εξάπλωση του ιού θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς.
Γι’ αυτό το σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να παραταθεί η απαγόρευση έως τα μέσα Μαϊου (τουλάχιστον). Η κυβέρνηση επιθυμεί να κερδίσει χρόνο για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την εκτίμηση που υπάρχει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει κάποιο φάρμακο που να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του ιού. Προσοχή, δεν μιλάμε για εμβόλιο το οποίο στην καλύτερη θα είναι έτοιμο μετά από 12 μήνες, αλλά για κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Δεν είναι τυχαία η ατάκα του Σωτήρη Τσιόρδα για το προληπτικό φάρμακο που θα χορηγηθεί στους γιατρούς, προκειμένου να μην λυγίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οι ιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες λόγω της άμεσης επαφής τους με τους ασθενείς.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την πιο επιθετική τακτική που θέλει να υιοθετήσει η χώρα μας κατόπιν και των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σε έναν περίπου μήνα θα υπάρχει στην αγορά φτηνό και ασφαλές τεστ για τον κορωνοϊό ώστε να γίνουν μαζικά τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν συμπτώματα (αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα).
Όταν λοιπόν τα μέτρα χαλαρώσουν για να γίνει αυτό με επιτυχία και να μην χύσουμε την καρδάρα με το γάλα θα πρέπει να συνδυαστεί με μαζικά τεστ, ώστε και πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον ιό να αποκτήσουμε, αλλά και το πιο σημαντικό να βρίσκονται και να απομονώνονται οι ασθενείς και κυρίως οι ασυμπτωματικοί. Αυτοί που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά δηλαδή γιατί χωρίς να το ξέρουν μεταφέρουν τον ιό.
Το σχέδιο λοιπόν είναι να πάμε έως τα μέσα Μαϊου με τα μέτρα απαγόρευσης σε ισχύ και στη συνέχεια να γίνει σταδιακή άρση τους (ακολουθώντας ίσως ένα μοντέλο σαν αυτό της Γερμανίας όπου υπάρχει η σκέψη να συνεχιστεί η καραντίνα για τους ηλικιωμένους μόνο και οι νέοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους) με μια πιο επιθετική τακτική, εκείνη των μαζικών τεστ.
Ακόμα και αν δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη που να το επιβεβαιώνει, υπάρχει η ελπίδα ότι την περίοδο εκείνη που το ελληνικό καλοκαίρι θα βρίσκεται προ των πυλών η θερμοκρασία θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Το παράδειγμα άλλωστε των χωρών με μέση θερμοκρασία άνω των 27 βαθμών Κελσίου δίνει μια γεύση για το πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε υψηλές θερμοκρασίες. Δείτε εδώ τους πίνακες.
Αυτή είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η ομάδα Τσιόδρα και σίγουρα μέχρι σήμερα η σύγκριση με τις χώρες που ακολούθησαν εξ αρχής πιο επιθετική τακτική, τη δικαιώνει.