Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο.
Αυτή την στιγμή η Τουρκία παρουσιάζει δραματική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό. Η γειτονική χώρα εμφάνισε τα πρώτα της κρούσματα στις 10 Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 70 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού ιού.
Ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Τουρκία καταγράφηκε στις 17 Μαρτίου και έναν μήνα μετά η χώρα μετρά 1.518 με τους δείκτες να έχουν μία διαρκή αυξητική τάση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Τουρκία να γίνει η επόμενη Ιταλία ή Ισπανία αν δεν πάρει έγκαιρα μέτρα.
Ο Ερντογάν όμως επιμένει ότι όσα έχουν ληφθεί είναι… υπεραρκετά και ότι γίνονται διαρκή τεστ στον πληθυσμό για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού. Μάλιστα επισημαίνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής τον κορωνοϊό καλύτερα από κάθε άλλη χώρα. Ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής να βάλει σε καραντίνα τον πληθυσμό αφού οι παραγωγικές ηλικίες μπορούν να βγουν κανονικά για να πάνε στις δουλειές τους.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν τρέμει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την τουρκική οικονομία ένα γενικευμένο lockdown. Τα υψηλά επίπεδα χρέους εξαιτίας της συναλλαγματικής κρίσης προ δύο ετών, η δραματική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η «έκρηξη» της ανεργίας δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας «νοσεί» πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.
Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που ο Ερντογάν δεν έχει δώσει ακόμη για γενικευμένο Lockdown στη χώρα. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι έτσι θα «θωρακίσει» την οικονομία την ώρα βέβαια που πάνω από 1.500 νεκροί στη χώρα και 69 χιλιάδες κρούσματα κάνουν μάλλον επιτακτική αυτή την επιλογή.