Μέλος της μεσαίας τάξης θεωρείται από τον υπουργό Οικονομικών το άτομο που διατηρεί νοικοκυριό και αμείβεται με 6.294 ευρώ το χρόνο, γεγονός που καταδεικνύει την υποκρισία της ΝΔ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, αφού την κατατάσσει σε κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και από αυτά που όρισε η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού της Βουλής, Σταϊκούρας παραδέχτηκε πως η ΝΔ προεκλογικά ασκούσε δριμεία κριτική για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, χωρίς να μπορεί στοιχειωδώς να την ορίσει! «Η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο “μεσαία τάξη”» είπε επί λέξει ο υπουργός Οικονομικών.
Εν συνεχεία, υιοθετώντας τη σχετική προσέγγιση του ΟΟΣΑ έθεσε κάποια εισοδηματικά κριτήρια που ξεκινούν κάτω από το πλαίσιο που θέσπισε η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, το περιεχόμενο του όρου ¨μεσαία τάξη¨ μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την προσέγγιση του ΟΟΣΑ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Σύμφωνα μ’ αυτή, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ».
Δηλαδή, το άτομο που διατηρεί νοικοκυριό και αμείβεται με 524 ευρώ το μήνα, θεωρείται μέλος της «μεσαίας τάξης». Μέλη της ίδιας τάξης θεωρούνται ζευγάρια που συντηρούν νοικοκυριό με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 741,75 ευρώ. Επίσης, κατά τον υπουργό Οικονομικών, στη «μεσαία τάξη» κατατάσσονται και τριμελείς οικογένειες με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 908,4 ευρώ.
Αλήθεια, αν αυτοί οι μισθοί για τον κ. Σταϊκούρα δύνανται να θεωρηθούν επαρκείς για να συγκαταλέγεται ένα άτομο ή μία οικογένεια στη «μεσαία τάξη», τότε τα αδύναμα εισοδηματικά κλιμάκια πόσο πρέπει να αμείβονται;
Και ένα τελευταίο ερώτημα: Μήπως όσοι ανήκουν -κατά τον υπουργό Οικονομικών- στη «μεσαία τάξη» επειδή λαμβάνουν τους παραπάνω… δυσθεώρητους μισθούς πρέπει να μη λαμβάνουν επίδομα ενοικίου και μέρος του μερίσματος;
Υγ. Η διαίρεση των μισθών έγινε δια του 12 και όχι 14, γεγονός που ρίχνει ακόμα περισσότερο το επίπεδό τους.
Πηγή: documentonews.gr