Το σχέδιο για την άρση των απαγορεύσεων από 10 Μαΐου- Αρχή με εμπορικά κι εστιατόρια

Σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται η κατάρτιση του σχεδίου με το οποίο η Ελλάδα θα βγει σταδιακά από την καραντίνα. Το επονομαζόμενο recovery plan προβλέπει τμηματική άρση των περιορισμών η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», θα ξεκινήσει περίπου στις 10 Μαΐου.

Σύμφωνα µε τις πηγές της εφημερίδας, ένα τέτοιο σχέδιο, που βασίζεται σε διεθνή µοντέλα και στη βέλτιστη δυνατή εµπειρία και το οποίο περιλαµβάνει για την ώρα εναλλακτικά σενάρια και χρονοδιαγράµµατα ως προς το ποια ακολουθία θα τηρηθεί στη διαδικασία απενεργοποίησης των περιοριστικών µέτρων, παρουσιάστηκε προ ολίγων ηµερών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίµου µε τον υπουργό Υγείας. Ταυτόχρονα, ανάλογοι σχεδιασμοί τρέχουν αυτή την περίοδο στα υπουργεία Ανάπτυξης, Παιδείας και Τουρισµού, και προβλέπουν τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραµµα ως προς την επαναφορά της αγοράς, της εκπαίδευσης και του τουρισµού σε κανονικούς ρυθµούς.

Ο οδικός χάρτης της επαναφοράς δείχνει να διέπεται από τη φιλοσοφία του αντίστοιχου της αντιµετώπισης του COVID-19 και ως προς το timing: «Όπως η Ελλάδα σχεδίασε τον Ιανουάριο, πολύ πριν το κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πολύ πριν ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας σηµάνει τον συναγερµό της πανδηµίας, ένα ολοκληρωµένο σχέδιο αντιµετώπισης της διασποράς της νόσου, έτσι και το σχέδιο µερικής άρσης των περιορισµών µορφοποιείται τις πρώτες ηµέρες του Απριλίου, πολύ πριν εκπνεύσει η ισχύς των προστατευτικών παρεµβάσεων» επισηµαίνει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συµµετέχει στον σχεδιασµό.

Ο έως τώρα προγραµµατισµός περιλαµβάνει µια συνολική επαναξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου περιορισµών τις πρώτες ηµέρες της εβδοµάδας µετά το Πάσχα. Οπως µεταδίδεται από την οµάδα των ειδικών επιστηµόνων του υπουργείου Υγείας, βασικό κριτήριο για την απόφαση ενεργοποίησης της σταδιακής άρσης των περιορισµών θα αποτελέσει η επίτευξη πτωτικού ρυθµού κρουσµάτων της νόσου ή και η εξάλειψή τους µέσα σε ένα διάστηµα 2-3 εβδοµάδων.

Οι αισιόδοξες προσεγγίσεις των επιστηµόνων προφανώς και συνδέονται µε την αναµενόµενη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, καθώς η άνοδος της θερµοκρασίας και η υπεριώδης ακτινοβολία θεωρούνται παράγοντες ανάσχεσης της διασποράς του ιού. Έχοντας, λοιπόν, ως βάση τα προαναφερθέντα, τµηµατική άρση των περιορισµών θα µπορούσε, κατά πληροφορίες, να ισχύσει από τις 10 Μαΐου και µετά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωµένο χρονοδιάγραµµα άρσης των περιορισµών, ιδίως σε ό,τι αφορά στην οικονοµική ζωή του τόπου, ώστε να προετοιµαστούν καταλλήλως αγορά και επαγγελµατίες.

Μάλιστα, στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου τίθενται επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια ως προς το ποιοι τοµείς της οικονοµικής και της κοινωνικής ζωής θα προηγηθούν σε αυτήν τη δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισµού από την κρίση του κορονοϊού. Eνα από αυτά, που φαίνεται προσώρας να κερδίζει έδαφος, είναι κατ’ αρχάς να λειτουργήσουν εκ νέου γύρω στα µέσα Μαΐου εµπορικά καταστήµατα χαµηλού συνωστισµού (όχι τα πολυκαταστήµατα) και πιθανώς κάποια καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος (πιθανώς εστιατόρια), υπό αυστηρούς όρους, όµως, ως προς την προστασία προσωπικού και πελατών.

Οπως επισηµαίνουν αρµόδιες κυβερνητικές πηγές, τέτοιες αλλαγές είναι επόµενο να προκαλούν ταυτόχρονα και µεταβολές στους ισχύοντες περιορισµούς στην κυκλοφορία των πολιτών. Ως εκ τούτου, µελετάται είτε η προσθήκη νέων κωδικών στο σύστηµα 13033 είτε οδηγίες χαλάρωσης του ισχύοντος πλαισίου. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως τα αυστηρά µέτρα για τους ηλικιωµένους και τις ευπαθείς οµάδες θα εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ και η άρση του µέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων από 10 άτοµα και πάνω δεν αναµένεται µετά τις 10 Μαΐου.

Εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση και για τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς τις τελευταίες ηµέρες προσδιορίστηκε ο χρόνος πραγµατοποίησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου µε αρχές Ιουλίου, αλλά και το εύρος της εξεταστέας ύλης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας µελετά διάφορα σενάρια, από την τµηµατική επάνοδο των τάξεων -πρώτα το λύκειο, µετά το γυµνάσιο κ.λπ.- έως και τη λειτουργία πρωινής και απογευµατινής βάρδιας, προκειµένου να ανακτηθεί µέρος του χαµένου χρόνου. Με ιδιαίτερη προσοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χάρης Θεοχάρης ρυθµίζουν τις λεπτοµέρειες της επαναλειτουργίας ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών καταλυµάτων, καθώς από το εύρος και την ποιότητα της τουριστικής περιόδου -αποτελεί τη βαριά βιοµηχανία της χώρας- εξαρτάται ευθέως ο προσδιορισµός της συνολικής οικονοµικής ζηµιάς.

Εν αναµονή της οριστικοποίησης ενός ευρωπαϊκού ή διεθνούς πρωτοκόλλου, που θα προσδιορίζει αυστηρούς κανόνες δηµόσιας υγιεινής στη λειτουργία των ξενοδοχείων και στην πραγµατοποίηση των αεροπορικών πτήσεων, και δεδοµένου ότι η συγκεκριµένη αγορά απαιτεί µια προπαρασκευαστική περίοδο από 45 έως 60 ηµέρες, µια πιθανή απόφαση για άρση των περιορισµών περί τα µέσα Μαΐου θα σήµαινε το άνοιγµα ξενοδοχείων και καταλυµάτων το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου.

Ζητούµενο αποτελεί, επίσης, σε ποιες αγορές θα απευθυνθεί η φετινή επικοινωνιακή καµπάνια για τον τουρισµό, καθώς αγορές που αποτελούσαν µέχρι πέρυσι σηµαντικούς πυλώνες του τουρισµού, όπως η βρετανική, η γερµανική, η γαλλική και η ιταλική, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν τους επόµενους µήνες. Σηµαντική παράµετρος και η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων διεθνώς, όπως και το χρονικό διάστηµα που θα µεσολαβήσει προκειµένου το επιβατικό κοινό να θεωρήσει ακίνδυνο για την υγεία του το ταξίδι µε αεροπλάνο.

thebest.gr

Related posts

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Πνίγεται» κάτω από το νερό Τώρα πασίγνωστη μεγάλη πόλη: Δρόμοι–ποτάμια, κάτοικοι απελπισμένοι δεν ξέρουν τι να κάνουν Χριστουγεννιάτικα

Πέθανε γνωστός επιχειρηματίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε γνωστή ολυμπιονίκης