Την ενόχληση της Χρυσής Αυγής προκάλεσε η ορκωμοσία άθεων οπλιτών που εφαρμόζεται για τους νεοσύλλεκτους στο Στρατό Ξηράς, όπως προκύπτει από κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Άμυνας ο βουλευτής Η. Παναγιώταρος.
Η σχετική ερώτηση προέκυψε από την ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε στρατόπεδο της Ξάνθης, για τους νεοσύλλεκτους της 2018 Β ΕΣΣΟ, όπου εκτός από χριστιανούς και μουσουλμάνους, ορκίστηκαν σε μια τρίτη διαδικασία και οι άθεοι. Το γεγονός προκάλεσε συζητήσεις ενώ ο τοπικός Μητροπολίτης που ήταν παρών εξέφρασε την έκπληξη του, χωρίς όμως να προβεί σε κάποιο αρνητικό σχόλιο, κάνοντας λόγο για σεβασμό της Εκκλησίας στην ελευθερία του ανθρώπου.
Σε ισχύ από το 2007
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τvxs.gr, η ορκωμοσία για άθεους έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια και σε άλλες τελετές όπως σε μεγάλα κέντρα εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς. Όμως δεν πρόκειται για κάτι καινούριο αλλά προβλέπεται από το 2007. Πιο συγκεκριμένα, η Πάγια Διαταγή 9-13/2007 «περί ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων χριστιανών-αλλόθρησκων-άθεων- μη αναγνωρισμένου θρησκεύματος» του Γενικού Επιτελείου Στρατού, προβλέπει την ξεχωριστή ορκωμοσία για αρκετές περιπτώσεις πεποιθήσεων.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία από την ορκωμοσία της 30ης Μαρτίου 2018 στο Πετροχώρι Ξάνθης, οι άθεοι υψώνουν με το χέρι κάθετα και επαναλαμβάνουν ένα παραλλαγμένο στρατιωτικό όρκο που δεν έχει αναφορές στη θρησκεία. Αρχικά ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο οι χριστιανοί, στη συνέχεια οι μουσουλμάνοι και κατόπιν οι άθεοι.
Κ. Τσιτσελίκης: Θετικό βήμα αλλά ορθότερη η χρήση του «Πολιτικού Όρκου»
Σχολιάζοντας το θέμα ο Καθηγητής στα δικαιώματα του ανθρώπου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κώστας Τσιτσελίκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη και ξεκίνησε να εφαρμόζεται στον Ελληνικό Στρατό.
Όπως σημειώνει, είναι μια θετική εξέλιξη αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι μεταβατική προς ένα άλλο στάδιο που ο όρκος θα ονομάζεται «πολιτικός» όπως ισχύει ενώπιον των Δικαστηρίων και των διοικητικών διαδικασιών για να μην επιβάλλει υποχρεωτική ορκοδοσία όπως συμβαίνει με τον «όρκο άθεων», ο οποίος υποκρύπτει και έναν δυνάμει στιγματισμό.
Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιτσελίκη σε μια ορθή διαδικασία θα έπρεπε να προτάσσεται ο πολιτικός όρκος και να προσφέρεται η επιλογή, κατά βούληση, του όποιου θρησκευτικού όρκου, ώστε να μην υπάρχει υποχρέωση αποκάλυψης των θρησκευτικών πεποιθήσεων δημόσια, παρά μόνο εθελούσια.
Η Ερώτηση Παναγιώταρου
Πηγή: /tvxs.gr