Κυριολεκτικά η αρχαιολογία είναι η «μελέτη των αρχαίων πραγμάτων». Ο ακριβής σύγχρονος ορισμός της είναι η «συστηματική μελέτη των υλικών καταλοίπων του απώτερου ή πιο πρόσφατου ανθρώπινου παρελθόντος μέσω της εφαρμογής θεωρίας και μεθόδου».
Ως αυτόνομη επιστήμη περιλαμβάνει τη δική της μεθοδολογία και εξειδικευμένες τεχνικές, για τη συγκέντρωση ή παραγωγή πολιτισμικής πληροφόρησης, από έρευνα στερεής ύλης και μνημείων του παρελθόντος. Πολλοί το θεωρούν ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα και όχι άδικα.
Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 10 αρχαιολογικές ανακαλύψεις που παρόλο το μέγεθος και την ιστορική τους αξία, δυστυχώς δε διδαχθήκαμε.
1. L’Anse aux Meadows
Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν Κολόμβος, που ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο, αλλά αυτός ο οικισμός στη Νέα Γη αποδεικνύει ότι οι Βίκινγκς ήταν οι πρώτοι που θα εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Αμερική. Η περιοχή αυτή κατασκευάστηκε 1.000 χρόνια πριν και ήταν σε θέση να υποστηρίξει 30-160 Βίκινγκς.
2. Saksaywaman
Το φρουριακό αυτό συγκρότημα βρίσκεται στις παρυφές του Κούσκο στο Περού, την πρώην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Τα βράχια είναι τόσο σφιχτά και ταιριάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους που δεν μπορεί να περάσει ούτε ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα τους. Επίσης οι Ίνκας κατάφεραν να το χτίσουν χωρίς κονίαμα, πράγμα απίστευτα δύσκολο να ηλοποιηθεί.
3. Mohenjo-daro
Αυτή η πόλη χτίστηκε το 2600 π.Χ., στο σημερινό Πακιστάν και είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα μεγάλων πολεοδομικών έργων στην ανθρώπινη ιστορία. Έχει δρόμους τόσο μέσα όσο και έξω από αυτή και ένα σύστημα αποστράγγισης παρόμοιο με τους σημερινούς υπόνομους. Η πόλη βυθίστηκε μυστηριωδώς και εγκαταλείφθηκε επτά αιώνες μετά την ίδρυσή της. Δεν ανακαλύφθηκε μέχρι το 1922.
4. The Gate of the Sun
Η επιβλητικότατη, λίθινη, αψίδα της αυτοκρατορίας των Tiwanaku βρίσκεται στη δυτική Βολιβία και δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε παρόμοιο έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. 1500 χρόνια πριν, η αυτοκρατορία εκτεινόταν από το Περού εώς και κάποια τμήματα της Βολιβίας και ήταν το πιο ισχυρό νοτιοαμερικανικό έθνος.
5. Οι σήραγγες της εποχής του λίθου
Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα νέο, υπόγειο δίκτυο σηράγγων που χτίστηκε από τους ανθρώπους της Λίθινης Εποχής. Εκτείνεται από τη Σκωτία, σε όλη την Ευρώπη και στην Τουρκία.
6. The Longyou Grottoes
Αυτές οι τεχνητές σπηλιές βρίσκονται στην πόλη Zhejiang στην Κίνα και μας μεταφέρουν πίσω στο 212 π.Χ.. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι γι’ αυτές είναι τα σχολαστικά σημάδια που κινούνται κατά μήκος των τοίχων και της οροφής που είναι όλα ομοιόμορφα κατανεμημένες σε άξονα 60 μοιρών.
7. Göbekli Tepe
Αυτή η αρχαία δημιουργία, βρίσκεται σε μια βουνοκορφή στη σύγχρονη Τουρκία και έχει καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των αρχαιολόγων όσον αφορά την προέλευση της ανθρώπινης κοινωνίας.
8. Η πέτρινη σφαίρα
Δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά πράγματα για τη σφαίρα αυτή, εκτός από το ότι ίσως ήταν φτιαγμένη από τους ανθρώπους που έζησαν μεταξύ 700 και 1.530 μ.Χ.. Υπάρχει ένας τοπικός μύθος που λέει ότι είναι απομεινάρια από την χαμένη πόλη της Ατλαντίδας αλλά η πραγματικότητα μπορεί να απέχει πολύ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το βάρος της ξεπερνά τους 15 τόνους!
9. Το μνημείο Yonaguni
Εξακολουθεί να παραμένει το κέντρο συζήτησης και διαφωνίας από πολλούς αρχαιολόγους, το αν ή όχι το υποβρύχιο μνημείο στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας είναι τεχνητο ή όχι. Αποτελείται από δύο τεράστιους λίθους που μοιάζουν με θαλάσσια χελώνα.
10. Ο ημιτελής οβελίσκος
Aυτός ο τεράστιος οβελίσκος, βρέθηκε στο Ασουάν της Αιγύπτου. Οι αρχαιολόγοι βάση των ερευνών που έκαναν, κατάληξαν στο ότι ο οβελίσκος διατάχθηκε από την Χατσεψούτ ή Χατσεπσούτ η οποία ήταν η πέμπτη Φαραώ της 18ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου στα μέσα της δεκαετίας του 1500 π.Χ. και θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος αιγυπτιακός οβελίσκος που στήθηκε ποτέ – αν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του.