19 μέρες, 0 κρούσματα: Οι 3 λόγοι της πανευρωπαϊκής πρωτιάς της Κρήτης στο «σβήσιμο» του covid-19

Η Κρήτη με πληθυσμό 635.000 έχει μείνει «καθαρή» από κρούσμα κορωνοϊού από τις 7 Απριλίου, όποτε και στο Ρέθυμνο καταγράφηκε το 15ο συνολικά στο νησί από την έναρξη της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, «η Κρήτη ενδεχομένως να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή περιοχή τέτοιας έκτασης με μηδενικά κρούσματα εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες».

Ερωτηθείς για τους παράγοντες που επέδρασαν ώστε ο ιός να αφήσει τόσο ισχνά το αποτύπωμά του στην Κρήτη, ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ αναφέρθηκε στη γεωγραφική απομόνωση της, στα έγκαιρα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και στην πολύ καλή προετοιμασία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που έχει υπό την εποπτεία της όλο το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης.

Κι όμως, η περιοχή της Ελλάδας που είναι από τις πιο «ήρεμες» αυτή την περίοδο σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων της ασθένειας, θα είναι αυτή που θα καθορίσει τα βήματα της επόμενης μέρας στη χώρα, στο επίπεδο που αυτά συνδέονται με το βαθμό ανοσίας του πληθυσμού. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τη συνδρομή της Περιφέρειας και άλλων φορέων του νησιού, είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεγάλη επιδημιολογική έρευνα στο νησί, την πρώτη που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα για να ανιχνευθεί το εύρος διασποράς του νέου κορωνοϊού στον πληθυσμό.

Η οροεπιδημιολογική μελέτη θα βασίζεται στην ανίχνευση αντισωμάτων, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα, δεν θα έχει δηλαδή σχέση με τα τεστ αντισωμάτων, αλλά με την ανάλυση δειγμάτων αίματος, που είναι ο πιο έγκυρος τρόπος (και φυσικά απαιτεί και περισσότερο χρόνο).

Από τις αρχές Απριλίου η Περιφέρεια και η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε ξεκινήσει επαφές με το Υπουργείο Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και να αντληθούν οι απαραίτητοι πόροι με τη βούλα των κρατικών φορέων. Στη μελέτη μετέχουν η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Εργαστήριο Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής και το Εργαστήριο Βιοστατιστικής, ενώ θα συμβάλλουν και οι ιατρικοί σύλλογοι του νησιού.

Η οροεπιδημιολογική μελέτη θα γίνει στοχευμένα, λαμβάνοντας 1260 δείγματα από το γενικό πληθυσμό και 200 δείγματα από εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας. Θα είναι σταθμισμένη σε όλη τη διαστρωμάτωση, σε όλες τις ηλιακές ομάδες και θα καλύψει γεωγραφικά όλο το νησί.

Τα αποτελέσματά της θα δώσουν μια αρκετά καλή εικόνα για το ποσοστό των ασυμπτωματικών και τη διασπορά του ιού. Κατ’ επέκταση θα λειτουργήσουν και ως μετρητής ανοσίας, αν και ο όρος αυτός σε ότι έχει να κάνει με την Covid-19 παραμένει υπό διερεύνηση.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα που θα γίνει για αυτό το σκοπό στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για άλλες περιοχές.

Πηγή: menshouse.gr

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου